Jedinstvena priredba

Tradicija i moderna: Deveto izdanje Bejskog tanca doživjelo silan uspjeh

Edi Prodan

Foto E. Prodan

Foto E. Prodan



BELI – Deveto izdanje Bejskog tanca, jedinstvene priredbe koja na jedan posebno znaimljivi način povezuje tradiciju i moderna vremena održano u petak 21. lipnja doživjelo je – silan uspjeh. Organizatori okupljeni u udruzi Volim Beli dali su si truda i pripremili iznimno sadržajnu priču koja je objedinila sve ono što se nalazi i u njihovim programskim ciljevima. Od izložbe radova uglednog creskog slikara Mate Solisa posvećenih Belom, preko multimedjalnog sjećanja na don Banderu koje je upriličio Bosiljko Domazet pa sve do nastupa najmanjeg kazališta na svijetu, OZ iz Brseča koje je s predstavom “Kraljica siromaha” oduševilo najmlađu publiku.



– Trg Pri crekvah bio je prepun, sadržaj koji smo pripremili naišao je na jako dobar odaziv. Ipak, najveće su oduševljenje izazvali Zametski zvončari koji su svojim nastupom napravili pravu pomutnju među stotinama ljudi koji su došli na Bejski tanac, istaknua nam je Eliana Zec Solina, predsjednica MO Beli i jedna od ključnih karika organizacije Tanca.





Događanje je u večernjim satima nastavljeno je nastupima DJ-a te furioznom svirkom riječkog banda Padre koji je baš kao i zvončari uzdrmao Beli.– Sve što radimo usmjereno je na revitalizaciju Tramuntane i dakako Belog. Nakon Tanca slijedi akcija “Nađi svog Belu” koje uključuje obilježavanje znamenitosti, najprije u Belom kasnije i na širem prostoru koji nas okružuje, dodala je Zec Solina.


Dodajmo još da je upravo u tom duhu “Narodna banka Caput Insulae” izdala novčanice “bele” tako da se na Tancu nije plaćalo kunama već posebno tiskanim apoenima bele. A njih se trošilo sve do “sitnih sati” kad je fešta, koju je vodila Tijana Ban Vrsalović, zamjenica predsjednice MO Beli, i završila.