Turizam

The Guardian objavio top listu deset najboljih malih otoka

Zadarski list

Foto Guardian

Foto Guardian

Život se na Silbi odvija malom brzinom. Aktivnosti na otoku uključuju penjanje po stubištu  Torete, panoramskog tornja za razgledavanje. Provedite jutarnje vožnje mirnim uvalama sjeverne ili istočne obale pješice, tražeći savršeno mjesto za sunčanje i mjesto za ronjenje



Poznati britanski dnevni list The Guardian na svojem je međunarodnom portalu u ponedjeljak objavio tekst o deset najboljih malih hrvatskih otoka. Među tim otocima našli su se i Silba i Zadru također nedaleki Kornat. Kako navodi autorica teksta, ovi jadranski otočići, mnogi rijetko naseljeni i malo posjećeni, savršeni su za vožnju brodom, imaju odlične pješačke stazae, lijepe plaže i bogati su neobičnim kulturama.


Govoreći o Silbi navodi kako ozbiljno shvaća R & R, što je anglosaksonski vojnički termin za odmor i oporavak. Nije samo bez automobila i bez hotela, ali tijekom srpnja i kolovoza, kako bi očuvao lokalni mir, njegovo središnje selo je također bez bicikala.


Ta se mirna mrlja, koja je bila pod vlašću Republike Venecije sve do sredine 19. stoljeća, nalazi na sat i pol puta vožnje katamaranom iz Zadra. Život se odvija malom brzinom. Aktivnosti na otoku uključuju penjanje po stubištu Torete, panoramskog tornja za razgledavanje. Provedite jutarnje vožnje mirnim uvalama sjeverne ili istočne obale pješice, tražeći savršeno mjesto sunčanje i mjesto za ronjenje. Za one koji se ne mogu odoljeti znojiti, na Sotorišću, najvećoj silbenjanskoj pješčanoj plaži, nalaze se igralište odbojke na pijesku.




Autorica navodi i preporuku gdje spavati: dvosobni, vapnom obijeljenu kuću na solarni pogon (od 134 funti po noći, minimum 4 noćenja, na airbnb.com), samo 30 metara od mora u uvali Paprenica.


U dijelu teksta koji govori o otoku Kornatu stoji kako oko 89 malih otoka čine kornatski arhipelag, nacionalni park južno od Zadra. Pokriveni kaduljom, maslinama i smokvama, glavna otočna kornatska zemlja strogo je zaštićena, kao i njezine vode. Mornarima se naplaćuje visoka naknada za posjet (od 32 funte po danu, ovisno o veličini broda); Postoji samo devet zona gdje je organizirano ronjenje dopušteno. No, za posjetitelje koji traže sunce, more i tišinu, plus pješačke staze i mjesto za vrhunsko ronjenje, postoji nekoliko boljih izlaza. U skladu s izoliranom aurom, Kornat ima samo nekoliko privatnih kuća za iznajmljivanje.


Gdje ostati: trosobna Kuća Antonia (od 130 funti po noći za maksimalnu zabavu od šest, kornati-kravljacica.com) je nekoliko koraka od mora. Kuća ima mali čamac (30 funti dnevno) i roštilj. Povratak transfer iz kopna 200 funti po partiji.


Novinarka The Guardiana u tekstu još piše o otocima Sveti Nikola, Veliki Brijun, Susak, Šolta, Sveti Klement, Biševo i Proizd pored Korčule.