Upisi u srednju školu

“Tanka” generacija: Na Krku u godinu dana nestao razred srednjoškolaca

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

U prve razrede upisala su se samo 82 učenika, 20-ak manje no lani, a ukupno je ove godine u školi 29 učenika manje. Uzrok nije pojačan »odljev« prema riječkim srednjim školama, već je došao red za upis značajno malobrojnijih generacija mladih Bodula



KRK U prve razrede krčke Srednje škole »Hrvatski kralj Zvonimir« ove su se godine upisala samo 82 učenika, dvadesetak manje no lani. Osjetno manji broj novoupisanih srednjoškolaca, prenosi nam ravnateljica prof. Đurđica Cvitkušić, »rezultat« je dolaska na red za upis značajno malobrojnijih generacija mladih otočana, a nikako i njihova pojačanog »odljeva« prema prekomorskim, odnosno riječkim srednjim školama.


– Udio naših učenika koji se srednjoškolsko obrazovanje odlučio nastaviti na Krku ostao je nešto ispod 60-ak posto (u odnosu na ukupan broj učenika), što je tek za koji postotni bod manje u odnosu na udjele kakve smo bilježili proteklih godina, kaže prof. Cvitkušić od koje smo doznali i da se, obzirom na (malo)brojnost generacija koje dolaze, ondje tek za oko tri godine očekuje osjetniji porast broja novih srednjoškolaca.



Krčka srednja škola ove godine obilježava vrijedan jubilej, podsjeća prof. Đurđica Cvitkušić, napominjući da će 12. listopada biti upriličena prigodna svečanost obilježavanja 95. obljetnice organiziranog srednjeg obrazovanja na otoku Krku. Proslava koja će se tog dana odvijati pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije održat će se točno na dan kad je, pred 95 ljeta, u Krku s radom započela Mala realna gimnazija.





»Živnuli« ugostitelji


U školske je klupe tako s početkom rujna u dva razredna odjeljenja zasjeo 31 novopečeni gimnazijalac, a tu je i 20 budućih hotelijersko-turističkih tehničara, 11 ekonomista te 13 budućih ugostitelja, od kojih 9 kuhara i četiri konobara. – Spomenuti smjer, čiji su polaznici tradicionalno činili važnu sastavnicu otočnoga gospodarstva, nakon višegodišnje stagnacije, iako stidljivo, polako se po broju zainteresiranih učenika ipak stabilizira i, čini se, vraća u fokus interesa mladih Krčanki i Krčana, ističe naša sugovornica. Uz spomenute, svoje srednjoškolsko obrazovanje u krčkoj je školi ovih dana započela i nova, iznova malobrojna generacija polaznika trogodišnjih strojarskih usmjerenja.


Nažalost, zbog problema s nedostatkom obrtničkih, odnosno automehaničarskih radionica licenciranih za provedbu praktičnog dijela nastave za naše automehatroničare, program koji smo lani prvi put uveli umjesto dotadašnjeg automehaničarskog, ove smo godine bili prisiljeni vratiti »starom« automehaničarskom predznaku.


Uz četiri buduća mehaničara, prvi razred naših strojara čine i tri buduća instalatera-montera, polaznika novog usmjerenja koje objedinjuje programe koji su se ranije odvijali u čak tri zasebna školska programa – onom namijenjenom vodoinstalaterima, instalaterima centralnog grijanja te instalaterima plinskih instalacija – objašnjava Cvitkušić.



Ovih se dana provode i posljednje pripreme pred odlazak 24-ero bodulskih srednjoškolaca na dvotjednu stručnu praksu u prijestolnicu Portugala – Lisabon. SŠ »Hrvatski kralj Zvonimir« jedna je od malobrojnih domaćih škola koja je u sklopu twining programa uspostavila tijesnu suradnju sa srodnim obrazovnim institucijama iz zemalja EU-a zahvaljujući kojoj, već za koji tjedan, po osmero naših budućih kuhara, konobara te hotelijersko-turističkih tehničara odlazi na stručno usavršavanje u Portugal.


Ondje će, tijekom 15 radnih dana, učeći i radeći u nekim od nejprestižnijih portugalskih hotelskih kuća, naši učenici imati priliku steći vrijedna znanja, vještine i iskustva koja će im, sasvim sigurno, dobro doći u njihovu budućem profesionalnom izrastanju, zaključila je prof. Cvitkušić.



Najviše gimnazijalaca


U svakom slučaju, krčka srednja škola trenutno ukupno broji 347 učenika, 29 manje no na početku prethodne godine. To zasigurno nije »veseo« podatak, ali je i logičan slijed negativnog trenda koji je na Krku, u brojčanom stanju svih područnih školskih jedinica, bio vidljiv u proteklim godinama ali i koji je, sukladno pokazateljima s početka ove osnovnoškolske nastavne godine, sad ipak zaustavljen i napokon okrenut prema laganom rastu.


– Od spomenute brojke, dakle naših 347 srednjoškolaca, najveći je broj upisan u gimnazijske programe – njih 111, nastavlja naša sugovornica. Nakon gimnazijalaca, po brojnosti slijede »turisti« kojih unutar četiri generacije ima ukupno 97-ero. U krčkoj srednjoj školi ovog trenutka nastavu pohađa i 71 budući ekonomist, 46 budućih ugostitelja (od kojih je 27 kuhara te 19 konobara), kao i dvadeset dvoje strojara – završila je ravnateljica Cvitkušić.