"Hrvatska poslovna tajnica"

Tajnica creskog gradonačelnika proglašena tajnicom godine

Walter Salković

Udruga Hrvatska poslovna tajnica dodijelila je nagradu Nadiji Saganić Mokorić u kategoriji proračunskih organizacija



CRES Gradsku upravu Cresa, ali i lokalnu javnost, obradovala je vijest da je priznanje za tajnicu godine, koje dodjeljuje nacionalna udruga Hrvatska poslovna tajnica, dobila Nadia Saganić Mokorić, poslovna tajnica creskog gradonačelnika Kristijana Jurjaka.


Ona je dobitnica u kategoriji proračunskih organizacija, a nagradu su ove godine dobile još četiri njene kolegice iz cijele Hrvatske u kategorijama male, srednje i velike tvrtke te neprofitne organizacije. Proglašenjem tajnice godine sama struka daje priznanje osobi uspješnoj u ovom poslu temeljem prijava koje odobrava poslodavac te ispitivanja radnih sposobnosti i kontakata s poslovnim partnerima i strankama.


Nadia Saganić Mokorić je završila srednju ekonomsku školu CUO Mije Mirkovića u Rijeci, smjer samostalni upravni referent, a u Gradu Cresu radi od 1994. godine. Prva je poslovna tajnica u creskoj gradskoj upravi od osnivanja Grada Cresa, što znači da je do danas bila bliska suradnica svih creskih gradonačelnika, različitih političkih opredjeljenja i različitih profesija.


Aktivno se služi engleskim i talijanskim jezikom, a pasivno i njemačkim, zahvaljujući činjenici da je godinama pomagala u obiteljskoj kući u radu s turistima. Njeni suradnici kažu da je u poslu nezamjenjiva, precizna i detaljna, komunikativnih vještina, brza, s gotovo nepogrešivim pamćenjem brojnih korisnih podataka.

Spremna je poslušati i izaći u susret svakome, od najviših državnih dužnosnika koji posjete Cres, preko ljudi s kojima je odrasla i svakodnevno živi pa sve do onih koji na otoku borave kao turisti i zatrebaju pomoć Grada.


– Ovo priznanje je kruna kojom struka prepoznaje vrijednost rada poslovnih tajnica. Svaki posao je specifičan, pa tako i onaj poslovne tajnice, a koliko ga netko kvalitetno obavlja najbolje mogu ocijeniti oni koji se time bave, dakle struka. Priznanje je ujedno poticaj i dodatna snaga za daljnji profesionalni rast i usavršavanje, rekla je najbolja hrvatska tajnica Saganić Mokorić o dobivenoj nagradi.


– Treba voljeti svoj posao, imati emotivnu i socijalnu inteligenciju. Imati sposobnost i spremnost poslušati svakoga, pomoći ljudima koji često navraću u gradske službe bez da zapravo znaju gdje moraju točno ići i kome se obratiti. Raditi na usavršavanju i znati strane jezike. Biti strpljiva, nastojati biti vedra i ponizna u svim situacijama. I zaboraviti na loše raspoloženje jer ono može biti samo kontraproduktivno, objasnila je Saganić Mokorić kako se postaje najbolja tajnica.


Hrvatska poslovna tajnica (HPT) od 1996. proglašava pet najboljih hrvatskih tajnica godine, a ovogodišnja dodjela nagrade EA 2016 održana je u hotelu Esplanade u Zagrebu. HPT je neprofitna strukovna udruga i okuplja više od tisuću članova.