Priznanje

Svečanost u Općini Baška: Nagrada za životno djelo prof. Milivoju Dujmoviću

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Prof. Dujmović je bivši bašćanski općinski načelnik, ali i ugledni liječnik te zauzimatelj za valorizaciju i očuvanje vrijedne kulturne baštine bašćanskog kraja



BAŠKA Ivanja – Dan Općine Baška – i ove je godine obilježen na prigodan način, misnim slavljem, ali i nizom »svjetovnih« svečanosti i događanja kojima su stanovnici te otočne lokalne jedinice obilježili svetkovinu svoga nebeskog čuvara. Kao uvijek, Bašćani su i ovog puta u galeriji Zvonimir upriličili svečanu sjednicu Općinskog vijeća na kojoj su nagradama Općine Baška ovjenčani brojni zaslužnici.


Najvrednije općinsko priznanje – nagrada za životno djelo – u godini u kojoj ta otočna lokalna samouprava obilježava vrijedan jubilej, odnosno 25. godišnjicu djelovanja kao samostalna lokalna jedinica, pripala je prof. dr. sc. Milivoju Dujmoviću, jednom u nizu dosadašnjih bašćanskih općinskih načelnika, ali i uglednom liječniku te zauzimatelju za valorizaciju i očuvanje vrijedne kulturne baštine bašćanskog kraja – posebice kompleksa juradvorske crkve svete Lucije.


Ogroman doprinos


Upravo »na račun« njegovog golemog doprinosa svim u proteklim desetljećima realiziranih radovima i zahvatima na obnovi i uređenju tog vrijednog spomeničkog kompleska članovi Općinskog vijeća Baške, predvođeni njegovom aktualnom predsjednicom Tanjom Grlj, ali i načelnikom Tonijem Juranićem, dr. Dujmoviću su se odužili i zahvalili za sve što je činio u nakani vrednovanja i prezentiranja mjesta koje, s obzirom na to da je ondje pronađena glasovita Baščanska ploča, danas s pravom smatramo ishodišnim mjestom hrvatske kulture, ali i pismenosti.




Osim laureta, prof. dr. Dujmovića, istom su prilikom još godišnjim nagradama Općine Baška nagrađeni i Romina Fantov, za dugogodišnji doprinos zajednici u kojoj živi njenim humanitarnim i volonterskim djelovanjem, potom i Sonja Polonijo za doprinos promidžbi kulture i očuvanje kulturne tradicije bašćanskog kraja, Goran Frgačić za izniman volonterski rad i predanost u očuvanju tradicijskih vrijednosti te naposljetku i KD Šoto koje ove godine slavi 20. obljetnicu djelovanja.


Okupljanje i proslava Ivanje bila je prilika i da predstavnici lokalne uprave nagrade i ponajbolje bašćanske srednjoškolce i osnovce, učenice i učenike generacija, odnosno one koji su u svim godinama svog školovanja nastavne godine završavali s odličnim uspjehom. U red takvih su naposljetku »promovirane« srednjoškolke Dajana Mihalić i Iris Tomašić te sad već završeni osnovci – Nicol Čačić, Vanja Milosavljević, Luce Petrinić i Adriano Tironi.


Podvlačenje crte


Svečano okupljanje i druženje u spomenutoj bašćanskoj galeriji bilo je prilika i za prigodno podvlačenje crte pod sve do sad učinjeno, ali i najavu onog čime će oni kojima je povjereno vođenje te otočne zajednice Bašku i njenu okolicu i u budućnosti nastojati činiti još razvijenijom, a život njenih stanovnika još kvalitetnijim i ugodnijim. U red takvih razvojnih projekata »koji dolaze« općinski načelnik Toni Juranić i čelnica predstavničkog tijela Tanja Grlj uvrstili su dovršetak infrastrukturnih sustava vezanih uz odvodnju otpadnih voda, izgradnju obilaznice Drage Bašćanske, plan uređenja obalnog pojasa Baške zajedno s proširenjem i dogradnjom mjesne luke, kao i planove vezane uz stanogradnju, podizanje doma za umirovljenike te energetskog odnosno kompleksa solarne elektrane kojim će se, zaključili su predstavnici bašćanskog vodstva, potvrditi opredijeljenost vodstva te krčke lokalne uprave očuvanju okoliša i uravnoteženom te iznad svega održivom razvoju.