Sport na otoku

Sve prštalo od adrenalina: Pogledajte kako je bilo na Baška Outdoor festivalu

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Ovim festivalom, koji je prerastao u naše najveće i sudionicima najposjećenije vansezonsko događanje, na neki način zaključujemo ovu u turističkom smislu izuzetno uspješnu godinu, kazala je direktorica Turističke zajednice Ivana Kovačić 



Da u Baški, unatoč tome što je sezona kupanja već daleko za nama, turistička sezona i dalje »praši« moglo se jučer osjetiti »na svakom kantunu« tog otočnog turističkog središta. Jednako tako, i u Baški ali njenoj okolici dalo se na svakom koraku naslutiti koliko je zapravo velik potencijal nastavka dobro promišljenog, te i do sad odlično organiziranog razvijanja i obogaćivanja tzv. outdoor ponude odnosno promoviranja sadržaja oslonjenih na sportsko-rekreacijske aktivnosti, a koje ujedno čine i glavnu polugu »Baška Outdoor Festivala«.


Nenatjecateljske runde 


Gotovo tisuću i pol sudionika manifestacije koja upravo ovog vikenda doživljava treće, sudionicima do sad najbrojnije izdanje, prenijela nam je posjećenošću tog događanja i više no zadovoljna direktorica Turističke zajednice Baška, Ivana Kovačić, imalo je ili će tek danas imati priliku guštati u pet atraktivnih outdoor sportskih programa.


– Govorimo o organiziranim zbivanjima koja podrazumijevaju i brdsko-biciklističke, ali i trail utrke, ništa manje važne niti atraktivne »nenatjecateljske runde« planinarenja kao i stručno vođene akcije penjanja na stijeni iznad Portafortune, odnosno uživanja u ponudi našeg zip-linea, jednog od najatraktivnijih aduta adrenalinom »nabijene« ponude ovog djela otoka, nabraja čelnica TZ-a ali i organizacijskog odbora ovog sad već tradicionalnog jesenskog događanja.




Kovačić je ustvrdila i da je Baška ovih dana jednako atraktivna onim »ozbiljnim«, dobro utreniranim pobornicima aktivnog i zdravog života ali i svima onima koji se raznim oblicima sporta i rekreacije bave tek usput, povremeno, u rijetkim »rupama« svoje obvezama često prenakrcane svakodnevice.


– Baška Outdoor Festivalom, koji je prerastao u naše najveće i sudionicima najposjećenije vansezonsko događanje, na neki način zaključujemo ovu u turističkom smislu izuzetno uspješnu godinu i njime, možemo sad slobodno reći, nadograđujemo sve što smo u nastojanju pozicioniranja ovog mjesta kao lidera outdoor ponude otoka Krka i Kvarnera već uspjeli postići, uz ostalo i kroz sva ostala, ništa manje od javnosti prepoznata događanja poput proljetnog 4 Islands MTB Stage Racea, ali i festivala Crna ovca koju smo, nakon višegodišnjeg zastoja, pred ljeto ove godine iznova vratili u život, naglasila je naša sugovornica.


Kovačić nije propustila podsjetiti i da veliku zaslugu za uspješnu organizaciju, pripremu i operativnu provedbu programa u kojima su u čarima i prirodnim atrakcijama okolice Baške njeni posjetitelji mogli uživati trčeći, biciklirajući, planinareći ali i »klizeći« sajlama obješenima među krošnjama drveća duž najduljeg zip-line kompleksa u našoj zemlji domaćini Festivala duguju brojnim partnerima – predstavnicima više, za organizaciju takvih događanja i natjecanja specijaliziranih tvrtki. To se ponajprije odnosi na tvrtke Outdoor.hr, Adriabike, riječki Alpinistički klub »Put«, Plinarsko društvo »Obzova«, Zip-line Edison ali i hotelijere Valamar Riviere koji su svu svoju u Baški lociranu smještajnu i ugostiteljsku infrastrukturu stavili na raspolaganje sudionicima našeg slavlja aktivnog i zdravog života, zaključila je Kovačić.


Zabavni program 


Osim za brojne u i oko Baške ovog vikenda organizirane sportske aktivnosti i natjecanja, organizatori Baška Outdoor Festivala pobrinuli su se da iz tog otočnog turističkog odredišta nezadovoljni ovog vikenda ne odu niti oni koji su ga posjetili s ponešto »neaktivnijim« i ležernijim nakanama. Natjecanja i druženja pratio je tako i ništa manje sadržajan i raznolik zabavni program u sklopu kojeg su Bašćane i njihove goste svojim glazbenim nastupima uveseljavali članovi grupa Nadzorni Odbor, Open Road, Pinky & the Brain, te dua Sergio i Vanessa.


Razne aktivnosti


Natjecanje u trailu održano je u tri kategorije – Challenger (u duljini 25 kilometara), Active (15 km) i Light u duljini 7 kilometara. Brdski biciklisti guštali su pak u rekreativnim »Krk ‘n’ Roll« brdsko-biciklistički maraton vožnjama i to duž staza triju duljina, od 77, 47 te 27 kilometara.


Dupkom puni hoteli 


Nešto više od 950 sudionika trail utrke u Bašku pristiglih iz svih dijelova Hrvatske, ali i Slovenije, tristotinjak brdskih bisciklista, svi oni koji će se danas priključiti planinarskom pohodu kao i akcijama penjanja, udruženi sa svojom »pratnjom«, dobro su popunili ovdašnje kapacitete pa su tako ovog vikenda dupkom puni svi Valamarovi hoteli u Baški – i Corinthia i Atrium Residence ali i Adria, napomenula je Kovačić.


– Ipak, ni s ovih, nešto više od 3 tisuće noćenja kojima ovog vikenda računamo ojačati naš ukupni godišnji skor noćenja nažalost nećemo uspjeti doseći magičnu brojku milijuntnog noćenja koje bismo ove godine zasigurno po prvi put u povijesti ostvarili da nije bilo tako intenzivnih i dugotrajnih rujanskih kiša, ocijenila je čelnica TZO Baška naglasivši da će ispod »ciljanog milijuna« Bašćani ove godine ostati tek za kojih desetak tisuća turističkih noći. Druge godine pada i taj rekord, najavljuju u to sigurni Bašćani.