Minus zategnuo odnose

Sve napetije u rapskoj vijećnici: Dogovor oko rebalansa ili prijevremeni izbori

Ivor Balen

Rapska kohabitacija između HDZ-ove i SDP-ove koalicije pokazala je prve znakove pucanja - brojne teme otvorene, a malo koja zatvorena



RAB Na jednoj od idućih sjednica Vijeća morat će biti postignut dogovor oko rebalansa proračuna između HDZ-ove i SDP-ove koalicije ili će Rabljani na prijevremene izbore. Jasno je to nakon sjednica Vijeća održane u petak od poslijepodneva do večeri, na kojoj su otvorene brojne teme od kojih je malo koja zatvorena. Članovi SDP-ove koalicije, u čijim je rukama izvršna vlast, u nekoliko su navrata održali katarzične govore, a gradonačelnica Rosanda Krstinić Gušćić u jednom je trenutku došla za govornicu i rekla: 


– Žao mi je da rezultati nisu bolji. Nije lako, ali trudimo se. Ponudit ću rebalans proračuna, a iza toga znamo što ide. Ili još veći minus, ili novi izbori. Iako smatram da su kritike prejake, ali to je valjda zato što smo ambiciozni – rekla je Krstinić, koja je u više navrata napomenula da se u drugom dijelu godine očekuje veći priljev sredstava u proračun, kao i da su rezultati na razini prošlogodišnjih. 


Do ovih riječi dovele su je brojne opservacije članova HDZ-ove koalicije, koja ima većinu u Vijeću, kao i nezavisnog zastupnika Zdenka Matijevića. Dvije isprepletene teme na kojima su bili najžustriji bile su polugodišnji izvještaj o izvršenju konsolidiranog proračuna i rad komunalnih društava Vrelo i Dundovo. Siže je da smatraju kako je loš rad tih društava jedan od razloga minusa, kako u proračunu, tako i u izgledu grada.    

Kritično i kaotično


– Situacija je kritična i kaotična. U proračunu imamo manjak u usporedbi s prošlom godinom od oko 20 posto. Mi ne izlazimo iz krize nikako, rekao je Matijević. Slobodan Frankić (HDZ) tvrdio je da je Grad u prvih šest mjeseci prihodovao šest milijuna kuna manje nego prošle godine, a kritizirao je i male iznose koje u Rab ulažu država i županija.





Na točki dnevnog reda o osnivanju trgovačkog društva Sorinj, u kojem će Rab imati 75, a Lopar 25 posto udjela, gradonačelnica je spomenula da je načelnik Lopara Alen Andreškić imao određene uvjete. Digao se bivši gradonačelnik Matijević: 


– Lopar je beznačajna općina, pa tko su oni? Nemaju oni što uvjetovati. Mi imamo više od 40 milijuna kuna izvornih prihoda, a oni tri milijuna. Ne bih ja s njima ništa pregovarao. Kakvih 25 posto. Dovoljno im je 10 posto, rekao je Matijević. 


Ova točka je na koncu prihvaćena, jednako kao i Informacija o otpisu nenaplativih dugovanja od ukupno 390.000 kuna, a dano je i ovlaštenje gradonačelnici za oglašavanje poziva za iskazivanje interesa za Vilu Danicu. Riječ je o vrijednoj nekretnini koja je odnedavno u vlasništvu Grada. 


Na šalu vijećnika SDP-a Lupića kako, kada on govori, HDZ-njare izlaze van iz govornice, žestoko je odgovorio HDZ-ovac Fafanđel.    – Nemojte govoriti o HDZ-njarama i SDP-njarama. Zastupnici HDZ-a su danas tu, a vaših nema nego ste sami. Može vas biti sram, rekao je Fafanđel, na što se Lupić ispričao, ali je rekao da on svoje riječi ne smatra uvredom.


– Ove godine imamo novi minus od dva milijuna kuna, odnosno dugovi su nam sada narasli na ukupno 13,5 milijuna. Osim toga, izgleda da nas se neki sjete samo kada je Fjera. Trebala bi valjda Fjera biti svaki mjesec, rekao je Frankić, na što je Matijević dobacio da bi Fjeru trebalo ukinuti. 


Frankić je nastavio iznošenjem podataka o tome kako je izglasana jeftinija uprava, a svejedno su narasli troškovi za plaće, da je dogovorena štednja, a materijalni rashodi su veći i kako se štedi jedino na vanjskim korisnicima proračuna. Vijećnik SDP-a Ivica Lupić priznao je da se s velikom većinom rasprave suprotne strane slaže.    – I zato bih predložio da počnemo razmišljati kao uspješna obitelj. Da se za rebalans razmišlja o štednji jer se definitivno mora podvući crta, inače će Grad postati neozbiljan partner na nekim projektima, rekao je Lupić.  Rasprava o komunalnim društvima započela je kritikom Vesne Beg (HSS), koja je pitala tko će odgovarati za stanje u Rabu.    – Mi ne stojimo, mi tonemo, rekla je vijećnica Beg, spomenuvši situaciju oko ceste Rab – Lopar koja je po njezinom mišljenju očajna, ne samo zbog toga što cesta nije dovršena, nego i zato što komunalne službe ne rade svoj posao uređenja okoline.  Gradonačelnica joj je predbacila da je »nešto strašno ogorčena«, dodavši da ni ona sama nije zadovoljna brzinom izgradnje ceste D-105, koja nije u nadležnosti Grada.    – A što se tiče košnje za koju su zadužene komunalne službe, tu ćemo poduzeti određene mjere – rekla je gradonačelnica, koja je u jednom trenutku priznala da se i od komunalnog redarstva očekuje više.    

Ljeto je bilo agonija


– Ovo ljeto je bilo agonija i za mene i za direktora KD Dundovo, sve bi trebalo bolje funkcionirati. Počeli smo jedni druge ispitivati tko ima koliku plaću i što i koliko radi za tu plaću, ali to je u redu. Odlučila sam povući neke poteze, ali o tome ne bih u eter, rekla je gradonačelnica, a malo nakon toga za govornicu je došao Kristijan Fafanđel (HDZ), koji je u dva navrata bio prilično žestok prema KD Vrelo. 


– Za Vrelo sve pohvale jer su svi lijepo obučeni. Zaposlenici Vrela, zajedno s direktorom, sjede tri sata na marendi. Od 10.30 do 13.30 u majicama na Vrelo, svi osim direktora koji je bio u sakou. Govorim o Loparu neki dan, pa mogli su ići na feštu poslije radnog vremena. Direktor Vrela Brusić je hohštapler i zločesti dečko, stavite ga na red – rekao je Fafanđel, a njegov koalicijski kolega Nikica Španjol dodao je da mu smeta što u radno vrijeme viđa zaposlenike Grada u kafićima. 


Gradonačelnica je odgovorila Fafanđelu da je šteta što radnike Vrela nije fotografirao, a dodala je i da je direktoru te tvrtke Damiru Brusiću u dva navrata smanjena plaća. Frankić je predložio da se formira stegovni sud koji će po sustavu od opomena, preko skidanja s plaće, doći, ako treba, i do otkaza. 


– Jedino tako možemo zaštititi radnike od neradnika, rekao je on. Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna na koncu nije usvojen, na što je gradonačelnica rekla da to ostavlja lošu sliku o Rabu po pitanju EU fondova. 


U sjeni ove rasprave ostala je i rasprava o aerodromu, koja se također provlačila kroz cijelu sjednicu. Na inzistiranje HDZ-ove koalicije, gradonačelnica je najavila mogućnost formiranja radne skupine koja će proučiti studije o tom projektu, koji će tek onda ići na Vijeće. Složila se i s opcijom da se organizira javna rasprava, pa ako treba i referendum.