Boduli zazivaju kišu

Suša spalila kvarnerske otoke, ovčari spašavaju stada žednih ovaca

Ira Cupać Marković

Trenutna prognoza za Pag i sjeverni Jadran u travnju ne ulijeva veliki optimizam. Iako se stanje dalje ne bi smjelo pogoršavati, za neki boljitak šanse su male, kaže Zoran Vakula iz Državnog hidrometeorološkog zavoda



Neka bude sunčano i toplo vrijeme, preduskrsna je mantra u svim turističkim destinacijama, ali ove godine, čak će se i turistički djelatnici složiti s tim da nam treba kiša, jer otoci su suhi, priroda ni približno bujna kako priliči proljeću, pa pate poljoprivredni nasadi, masline, ponajviše ovce. 


    Paški ovčari muku muče s održavanjem svojih ovaca na životu. Ekstremna suša, koja na tom otoku traje već godinu i pol dana, ugrožava stado Ivana Kustića. Pedesetak njegovih ovaca, kaže, jedva preživljava. 


– Borim se za njihov život da ne crknu. Svaki dan dopremim im 200 litara vode koje je na otoku sve manje. Izvori presušuju, u moje 72 godine života izvor u Slatini nije presušio. Znao se smanjiti tok, no ovo što sad imamo nikad se nije dogodilo. Kako nema dovoljno vode, nema ni sijena pa ga odemo u Liku kupiti. Balu sijena od djeteline plaćam 20 kuna. Od ljeta prošle godine dosad kupio sam oko 1.000 bala i potrošio oko 20 tisuća kuna. Gledajući kroz troškove, ovce pojedu sve mlijeko što daju pa svi mi ovčari radimo bez i minimalne dobiti, kaže paški ovčar Ivan Kustić. Zatekli smo ga kako iz prikolice koju je dovukao autom izvlači svoje ovce. Stalno mijenja lokacije tražeći neophodnu vodu, ali i svježu travu. Sada je ovce, u borbi s nepredvidivom prirodom koja donosi teško i dugo razdoblje suše, vratio u bazu. Dnevno njegove ovce daju oko 15 litara milijeka. Odnosno, tri ovce litru koju prodaje proizvođačima paškog sira po cijeni od oko 10 kuna. No kad ukalkulira mjesečnu cijenu potrošene vode i troškove sijena, ništa mu ne ostane. Ako dnevno uprihodi 150 kuna od prodaje mlijeka, toliko će potrošiti za vodu i ličko sijeno. 

    – Nedostaje nam kiša. Malo snijega koje je po zimi nanijelo i velika bura, tempratura u minusu zbog čega su ribe masovno ugibale – nama ovčarima to nije značilo ništa. A s obzirom da naše ovce daju manje mlijeka, bit će i manje paškog sira, kaže Kustić.   




Ante Oštarić, predsjednik Uprave »Paške sirane«, najstarije i najveće otočke sirane sa 78 zaposlenih koja proizvodi najviše ovčjeg milijeka u Hrvatskoj, otvoreno je izrazio strah da neće imati sijena za prehranu čak 3.000 ovaca u vlasništvu kompanije. 


   – Stalno zovemo dobavljače sijena, no na tržištu ga nema. Sve zalihe su potrošene i bojim se da ovce nećemo imati čime prehraniti. Problem je što nema kiše, nema vode, a kad toga nema, nema ni vegetacije. Svakodnevno naša cisterna s 10 tisuća litara vode obilazi lokacije gdje se nalazi naših 3.000 ovaca. Osim za naše ovce, vodu dopremamo i našim kooperantima od kojih otkupljujemo mlijeko. Ako u mjesec dana ne padne kiše, ne znam što ćemo. Da bar bude jutarnje rose, ali ni toga nema, kaže Oštarić prognozirajući da će ovce u lošijoj kondiciji teško preživjeti razdoblje velikih suša i nedostatka hrane. Sve će se to, priznaje, odraziti na smanjenu proizvodnju paškog sira. 


    – Samo nam dragi Bog može pomoći, kaže Oštarić. 


    Na nesreću paških ovčara i proizvođača sira, veće količine kiše, barem zasad, u prognozama se ne naziru. 


Zoran Vakula iz Državnog hidrometeorološkog zavoda kaže da ne može biti apsolutno siguran, ali može dosta čvrsto reći kako od ove nedjelje, preciznije od sljedećeg utorka do petka, Pag, pa i sjeverni Jadran, mogu očekivati nešto kiše. 


    – Ne bi me iznenadilo da padne i do 20 litara po četvornom metru, no mislim da je to samo kap kiše u pustinji. Trenutna prognoza za Pag i sjeverni Jadran u travnju ne ulijeva veliki optimizam. Iako se stanje dalje ne bi smjelo pogoršavati, za neki boljitak šanse su male, kaže Vakula.


 Predsjednik Udruženja uzgajivača paških ovaca Dubravko Pernjak, prema čijim je procjenama trenutno na Pagu registrirano oko 30 tisuća ovaca kroz 480 domaćinstava koje se bave njihovim uzgojem, kaže da se zbog suše i nedostatka hrane može očekivati da će se na Pagu ove godine umjesto planiranih 300 tona, maksimalno proizvesti 250 tona paškog sira, autohtonog otočkog proizvoda. 


 S obzirom da je i ovčar i otkupljivač mlijeka koji ima siranu, procjenuje da će u siranama biti i do 20 posto manje mlijeka.


    – Ma kome da se žalimo, Bogu na nebu! Nema tu pomoći, kao što nema ni sijena za prehranu ovaca. A ići u Liku po sijeno, to je čisti gubitak, kaže Pernjak.


Zabrinuti su i creski ovčari, ali i maslinari jer su masline u osjetljivoj fazi kada im treba voda, a, iako dugotrajno sušno razdoblje za sad još ne pričinjava veće štete krčkim vinogradima, i u Vrbničkom polju zazivaju kišu jer bi u slučaju nastavka ekstremno sušnog vremena na vinogradima u doglednoj budućnosti moglo doći do šteta, koje se neće reflektirati samo na ovogodišnju berbu, već i na urod u narednih nekoliko godina. 


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista u petak, 30. ožujka 2012.