Skupština Turističke zajednice

Super vijesti s Krka: Bodulija na pragu petmilijunitog noćenja

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Ova, rekordna godina, donijela je 6% više gostiju i 4% više noćenja, a iskoraci su ostvareni u proljeće i jesen pa je očito da napori u cilju produljenja sezone daju rezultate. Vijest je i da će jedinstven otočni TZ, po svemu sudeći, preživjeti najavljene zakonske novine



KRK – Na posljednjoj ovogodišnjoj, ali i posljednjoj sjedinici Skupštine Turističke zajednice otoka Krka u aktualnom sazivu, njena direktorica Majda Šale članove je izvijestila da je ovogodišnji otočni turistički rezultat na pragu dosizanja 5-milijuntog noćenja. – S posljednjim obrađenim statističkim pokazateljima, onima s konca listopada, iščitavamo da je ova, na cijelom otoku rekordna godina, Krku donijela 6-postotni porast na planu broja posjetitelja i 4-postotni rast broja noćenja, a s trenutnim pokazateljima s ponosom se možemo pohvaliti da ovaj otok, kao jedinstvena i već dobro poznata turistička destinacija, »nosi« čak 37 posto ukupnog turističkog prometa naše županije te oko 7 posto nacionalnog turizma, napomenula je Šale.


Istaknula je pritom i da sve involvirane u razvijanje krčkog turizma veseli spoznaja da se ostvaruju i neki od važnijih ciljeva zacrtanih Strategijom razvoja turizma otoka Krka, posebice u segmentu nastojanja produljenja sezone i jačanja ostvarenja u pred i posezonskom razdoblju. U tom smislu Šale je ukazala da su rekordnim brojkama 2018. godine posebno pridonijeli izvanredeni rezultati ostvareni u proljetnom razdoblju, kao i oni iz posezone, dok je ona uobičajena »gužva i strka« iz same špice ostala na razini lanjskih parametara, u pojedinim lokalnim destinacijama čak i ispod rezultata prošlogodišnjeg turističkog zenita.


Na dobrom putu


– To je nedvojbeno ohrabrujući pokazatelj koji govori da smo na dobrom putu te da sve one manifestacije, programi i promidžbeno-promotivne kampanje koje udruženi, zajedničkim snagama već neko vrijeme provodimo, donose ploda i doprinose našim nastojanjima da najvažniju gospodarsku granu otoka gradimo na temeljima održivog, ali i cjelogodišnjeg turizma – poručila je direktorica TZO-a Krka.




Čelnica te, u regionalnim, ali i nacionalnim okvirima umnogome jedinstvene turističke institucije, ovo je okupljanje skupštinara (predstavnika svih krčkih lokalnih jedinica i TZ-a te svih segmenata turističkoga gospodarstva) iskoristila i da ih informira o budućosti njihovog sveotočnog TZ-a vezano uz donošenje niza novih, s turizmom i turističkim institucijama povezanih zakonskih rješenja. Te novine, istaknula je Šale, prema svim njoj trenutno poznatim saznanjima, ipak neće onemogućiti daljnji nastavak rada TZO-a Krka, jedine takve područne institucije u našoj zemlji, od čega su mnogi strahovali.


– U stalnom smo kontaktu s predstavnicima Ministarstva turizma i HTZ-a te smo u više navrata, iako zasad još uvijek neslužbeno, od najodgovornijih ljudi svih tih državnih tijela, odnosno predlagača novog paketa turističkih zakona, dobili uvjeravanja da će se u postupku definiranja konačnih odredbi uvažiti specifičnosti otočne »dobre prakse« turističkog povezivanju unutar TZ-a otoka Krka, kao i dokazane koristi od takvog našeg dobrovoljnog zajedničkog djelovanja, posebice u smislu razvijanja novih proizvoda te promocije i brendiranja otoka kao jedinstvene destinacije. Stoga, naglasila je Šale, otočani u ovom trenutku nemaju razloga ne vjerovati mjerodavnima da će i novim Zakonom o turističkim zajednicama, kao i svim ostalim s njime povezanim formalno-pravnim rješenjima, biti zadržana mogućnost organiziranja rada TZ-a otoka Krka, te možda čak i otvoreni neki novi »kanali« financiranja rada i projekata koje ta institucija provodi.



Jučer održana Skupština bila je ujedno i posljednja kojom je predsjedao dosadašnji predsjednik TZ-a otoka Krka, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić. Već na sljedećem, izbornom okupljanju tog tijela (u siječnju 2019.), uz imenovanje novih članova Skupštine, predsjedavanje otočnim TZ-om, sukladno dogovorenom »hodogramu«, od Vasilića će i formalno preuzeti njegov bašćanski kolega Toni Juranić.



Cijene »po starom«


Šale je također naglasila da se, prema njenim saznanjima, niti u vezi zakonskih novina koje se odnose na boravišne pristojbe i »turističke poreze«, u većini otočnih turističkih destinacija u idućoj godini zapravo ništa ne bi trebalo promijeniti. – Iako neformalno, kroz razgovore s otočnim lokalnim čelnicima – predsjednicima TZ-a informirana sam da se po tom pitanju na Krku ništa bitnije u 2019. ne bi trebalo mijenjati. Što će biti dalje, tek nam ostaje vidjeti, ali je za sve otočane, kako one koji pružaju usluge smještaja u domaćinstvima, tako i za turističke i hotelske kompanije, bitno znati da bi po pitanju pristojbi njihove već objavljene cijene smještaja za iduću sezonu trebale »držati vodu« te da neće biti opterećene novim davanjima, barem ne u dijelu u kojem utjecaj imaju lokalne uprave i TZ-i – ustvrdila je Šale.


Rezimirajući 2018. godinu, posebno je naglasila i iskorake koje je institucija kojoj je čelu u posljednje vrijeme napravila u on-line marketingu, apostrofirajući i niz novih interaktivnih alata, aplikacija kojima je obogaćena te bitno osuvremenjena otočna outdoor ponuda (npr. besplatne mobilne aplikacije namijenjene biciklistima i šetačima). Također, najavila je i novosti u načinu organiziranja sveotočnog Krk Food Festa koji će, dogovorenom suradnjom s predstavnicima udruge Gastronaut, iduće godine, uz dosadašnju praksu prezentacije aduta tradicijske gastronomije, poprimiti i znatno edukativniju notu, posebice kroz obogaćenje znanja i kulinarskih vještina otočnih ugostitelja u spravljanju i prezentiranju takvih jela. U tom pogledu Krčanima će, zaključila je Šale, pomoći upravo iskusni poznavatelji kulinarstva i suvremenih gastrotrendova okupljeni u gastronautu.