Primjedbe i pohvale

Što vole, a što kude? Proveli smo dan s turistima u Malinskoj

Biljana Savić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



MALINSKA/RIJEKA Svi turisti vole naše more i ribu. Vole ćevapčiće. Ali to već znamo, jer to stalno govore. Što ne vole? Znamo da ne vole senjsku buru, zatvoren most, višesatno čekanje na trajekt, gužve na cesti…, ali znaju da je to viša sila i u neku ruku sastavni dio turističke špice. Nemoguće da im se baš sve drugo sviđa. Malinska je bila naš slučajni odabir lokacije na kojoj smo pitali turiste što im se ne sviđa kod nas, što im nedostaje u hrvatskoj turističkoj ponudi i što bi mijenjali.


Mladost kao mladost trpi sve ako ima prostora za zabavu i od mladih dvadesetogodišnjih turista teško smo iskopali primjedbu. Ali svi su u Malinskoj imali istu.


A kroasani?


– Smeta nam kamenje na plaži, bode u leđa i trebali biste to nekako srediti, jer nikakve spužve ni podmetači ne pomažu – univerzalna je primjedba svih turista s kojima smo jučer razgovarali u Malinskoj, pa čak i mladih i djece.




Mlada Talijanka Martina požalila nam se da nigdje ne može kupiti brioš, odnosno kroasan. To joj je bila prva primjedba.


– Kod nas uz kavu uvijek serviraju i brioš. Ovdje toga nema pa sam tražila u pekari, kupila bih prije nego idem na kavu jer sam tako naviknula, ali ni tamo nisam našla, kaže nam Martina i usput nam se žali na oštro kamenje na plaži, a a njen dečko Carlo pokazuje nam leđa koja ga bole od kamenja. – Sve drugo je ovdje super, restorani, hrana…, more je čisto, kažu nam. Martina veli da su prvi put u Hrvatskoj i da će drugi put odabrati neko drugo mjesto na našoj obali gdje je plaža pješčana.

– Ne mora biti pješčana, bitno je da kamenje nije ovoliko oštro, nadopunjava je Carlo. Malo su razočarani i stoga što im je apartman u kojemu su odsjeli dalje od mora nego što su mislili kad su ga bukirali, ali ističu da je jako čist, uredan i ljepši nego što izgleda na slikama.


Austrijankama Danieli i Karini je sve po njihovom guštu u Malinskoj. Ponekad im, kažu, smeta previše ljudi na plaži, pa pronađu neku uvalu u susjednim mjestima ili u Portu.


Djeci dosadno


Talijanka Elena je sa suprugom i kćeri Anastasiom odsjela u Lovranu, ali smo je zatekli u Malinskoj u koju je došla na tri dana. Ona uviđa neke druge nedostatke Lovrana i Malinske, iako je njena šestogodišnja kći odmah rekla – kamenje na plaži.


– Nema dovoljno sadržaja za djecu. Ni na plaži, a ni navečer. U Italiji je to drukčije, kad navečer izađeš s djecom, za njih uvijek ima zabave, žonglera, vrtuljaka, igraonica… Ovdje je zaista lijepo, ali navečer je djetetu dosadno, ona može samo s nama sjediti za stolom, jer nema što raditi. I prilaz moru na ovim plažama u Malinskoj nije prilagođen djeci, a nema nikakvih rekvizita za djecu, rekla nam je Elena i izrazila oduševljenje uređenjem apartmana u kojima je boravila – i u Malinskoj, i u Lovranu.


Izgraditi dva mosta?


Moramo li napominjati da društvo mlađahnih Talijana koje smo zatekli na Vratima Jadrana, a vraćaju se sa Zrća, nema ama baš nikakvih primjedaba?– Sve je savršeno organizirano i jeftino, a gužva u prometu nas se ne tiče jer smo došli autobusom. Upoznali smo puno divnih ljudi, probali smo vašu ribu, ćevapčiće, ma sve je super, rekli su nam Marco, Luca i Ricardo, no veća skupina turistkinja iz Danske koje smo zatekli u Malinskoj nekoliko minuta nakon što su izašle iz autobsa, imala je primjedbe na gust promet na Krčkom mostu.

– To se može nekako riješiti jer je nepodnošljivo sat vremena stajati u koloni. Sigurno mora postojati neko rješenje, jer sam čula da se u kolonama čeka i nekoliko sati, rekle su nam Dankinje.


Hoće li se komunalac iz Malinske pobrinuti da iduće godine turiste na plaži ne žulja kamenje? Možda. Možda će netko investirati u nekoliko rekvizita za djecu na plaži. Ali nadamo se da će gužva na mostu i dalje biti, jer bi protivno označavalo lošu sezonu.