Panika na otoku turizma

Stimuliranje učenika: Budućim konobarima i kuharima krediti odmah

Ivor Balen

Snimio Ivor BALEN

Snimio Ivor BALEN

Sve manji broj djece koja se odlučuju na školovanje za kuhara, konobara ili slastičara, na otoku koji u potpunosti ovisi o turizmu znak je za uzbunu



Grad Rab, Općina Lopar, hotelska tvrtka Imperial i Srednja škola Markantuna de Dominisa namjeravaju zajedničkim snagama spriječiti opadanje interesa za upis u ugostiteljska zanimanja. Sve manji broj djece koja se odlučuju na školovanje za kuhara, konobara ili slastičara, kao i sve češća pojava da te poslove obavlja »bilo tko«, neovisno o stručnoj spremi, na otoku čije gospodarstvo u potpunosti ovisi o turizmu znak je za uzbunu.


 Ni popularne televizijske emisije koje populariziraju pojedina ugostiteljska zanimanja, prije svega kuharsko, ne pomažu, pa su se Rabljani odlučili poduzeti korake, odnosno prije svega financijski motivirati učenike na upis u potrebna zanimanja.S tim ciljem održan je sastanak na »najvišoj rapskoj razini«, sudjelovali su najveći turistički poslodavac na otoku, srednja škola i obje jedinice lokalne samouprave. – Budući da se bliže termini prijava programa za upis u prvi razred srednje škole, pristupilo se kvalitetnoj profesionalnoj orijentaciji učenika osmih razreda u Osnovnoj školi Ivana Rabljanina. Kao mogućnosti koje bi poboljšale motivaciju za upis u inače deficitarna zanimanja, konobar, kuhar i slastičar, predsjednik uprave Imperiala d.d. Vlado Miš predložio je da je Imperial spreman ponuditi učeničke kredite za desetak učenika, ističe ravnateljica Srednje škole Markantun de Dominis Anka Bišić. Čelnici Grada Raba i Općine Lopar također su izrazili spremnost za sudjelovanje u kreditiranju, kao i za pomoć na druge načine ako bude potrebno, a interes je iskazao i ceh ugostitelja Udruženja obrtnika Raba.  – Mi smo spremni ne samo kreditirati učenike nego i poduzeti i druge mjere koje su potrebne da bi se povećao interes učenika za upis u deficitarna zanimanja, kaže pročelnik za opće poslove i društvene djelatnosti Grada Raba Zvonko Puljar Matić. Naravno, kao što bi to učinio i Imperial, i mi bismo uvjetovali da učenici koji dobiju kredite odrade barem dio radnog staža na Rabu. Mislim da bi ovakva akcija bila dobra i zato što utječe na status naše srednje škole, koja je prije svega ugostiteljska.


Troje učenika već u programu kreditiranja


Kako ističe ravnateljica Srednje škole Markantuna de Dominisa Anka Bišić, program financijske potpore učenika za ugostiteljska zanimanja već je u tijeku. Ove školske godine stipendira se troje učenika u sklopu programa u kojem 50 posto sredstava uplaćuje Imperial, a 50 posto Ministarstvo turizma. Također je riječ o projektu poticanja mladih na odabir zanimanja vezanih uz turizam. Rapski plan je da se nešto slično i s većim brojem učenika implementira suradnjom Imperiala, Općine Lopar i Grada Raba.   





Ako bude potrebno, Grad je spreman i na poticanje pokretanja još nekih ugostiteljskih programa, ako bi bili atraktivniji za djecu, pridonijeli upisivanju u školu i na koncu, što nam je svima cilj, pridonijeli  razvoju turističke ponude, naglašava Puljar Matić.


Kako dodaje ravnateljica Bišić, na Rabu se osjeća manjak ugostiteljskih zanimanja i povećanje broja upisanih učenika dugoročno bi značilo i manje problema hotelima i svim ugostiteljima za potrebe zapošljavanja.


– Sljedeći korak u provođenju profesionalne orijentacije bit će zajednički sastanak s učenicima, roditeljima i predstavnicima gospodarstva, Grada Raba i Općine Lopar na kojem će biti predstavljeni modeli kreditiranja učenika, ističe ravnateljica Bišić.