Linijska nacionalna plovidba nezadovoljna kritikama

Splitski brodar tvrdi da Jadrolinija vara Rabljane

Darko Pajić

Diskvalificiranje trajekta »Nosač« iz utrke za liniju Lopar-Valbiska potrebno je da bi se skrenula pozornost s novog trajekta »Krk« koji je prekapacitiran za tu liniju (600 putnika 145 vozila), čiji je je ljetni prosjek stotinjak putnika i 40 vozila, a zimski 13 putnika i 5 vozila, ističu u LNP-u



RIJEKA Optužbe protiv Linijske nacionalne plovidbe, pokušaj javnog lobiranja za državnog brodara i diskvalificiranje trajekta »Nosač« iz utrke za liniju Lopar-Valbiska potrebni su kako bi se skrenula pozornost s novog trajekta »Krk« koji je prekapacitiran za tu liniju (600 putnika 145 vozila), čiji je je ljetni prosjek stotinjak putnika i 40 vozila, a zimski 13 putnika i 5 vozila.


Trajekt »Krk« s dužinom od 100 metara je neprikladan za boravak na sigurnom vezu u luci Lopar, gdje je trajektno pristanište dužine samo 50 metara. Iz toga se može iščitati namjera Jadrolinije da, na osnovu novogradnje, prikupi maksimalne bodove na natječaju, a na liniju zapravo stavi stari trajekt »Lubenice«, koja je manja od »Nosača«, te ima slabije maritimne sposobnosti, nedostatne za probijanje sjevernih vjetrova u području senjskih vrata.



Predsjednik Uprave Jadrolinije Alan Klanac naglašava da nije poslovno komentirati javno detalje iz ponude Jadrolinije dok je natječaj u tijeku, ali je odgovorio na nekoliko pitanja o kvaliteti trajekta »Krk«.    – Stvarno ne vjerujem da bi stanovnici Raba bili protiv novog broda na liniji, što se vidi i iz stava predstavnika vlasti i instuticija u Rabu o kvaliteti broda »Nosač« i svim problemima kojih je bilo u zadnjih šest ili sedam godina održavanja linije. Novi trajekt »Krk« po svojim karakteristikama nema nikakvih tehničkih problema za održavanje linije, može se vezati u Loparu, a kandidirali smo ga zato da bi i plovio. Jednako i trajekt »Lubenice« može bez problema ploviti po lošim vremenskim uvjetima. Odluka je na Agenciji i lobiranja nema, niti pogodovanja Jadroliniji, ističe Klanac.




   Na ovaj način reagirali su iz Linijske nacionalne plovidbe (LNP) nezadovoljni člankom objavljenom u Novom listu prošlog tjedna u kojem se iznosi niz netočnih informacija o LNP-u i trajektu »Nosač«, te navode negativna mišljenja o načinu održavanja linije Valbiska-Lopar od strane načelnika Općine Lopar Alena Andrešića i direktora Turističke zajednice Općine Lopar Marina Mušće.


   U dopisu iz LNP-a navodi se da nema osnova za pritužbe na starost trajekta »Nosač«, koji je u više navrata, za nevremena, odigrao ulogu hitne pomoći za Rabljane. Dodaje se da »Nosač« ima sve valjane svjedodžbe Hrvatskog registra brodova i odobrenje Lučke kapetanije Rijeka za održavanje linije, te je potpuno tehnički ispravan i operativan.  

  – Izjava Alena Andrešića da je »Nosač« prilikom manevriranja oštetio rivu u Loparu, zbog čega je u sanaciju štete uloženo nekoliko milijuna kuna, izvrtanje je činjenica i prebacivanje odgovornosti za ranije, neadekvatno izgrađeno pristanište. Od saniranja rive takav slučaj se više nikada nije ponovio, iako je »Nosač« još sedam godina, svaki dan, i po više puta, pristajao na tu istu rivu. »Nosač« također ima dvije ispravne rampe od kojih jedna nije korištena, jer luka Valbiska nema odgovarajući kosnik na pristaništu. Kad je riječ o trajanju plovidbe na liniji Lopar-Valbiska, naglašavamo kako je Agencija propisala trajanje putovanja od sat i pol, što je i regulirano u ugovoru, zaključuju u LNP-u.