Oporavak u prihvatilištu

Spašena dva bjeloglava supa: Beli i Nika uživaju u novom belskom oporavilištu

Walter Salković

Na dan otvorenja Nika je bila u volijeri, a Beli joj se, iz sobe za promatranje, pridružio nešto kasnije / Foto W. Salković

Na dan otvorenja Nika je bila u volijeri, a Beli joj se, iz sobe za promatranje, pridružio nešto kasnije / Foto W. Salković

Supovi Beli i Nika još uvijek uživaju u gostoprimstvu novog bejskog oporavilišta i na raspolaganju imaju cijelu volijeru. Kad se dovoljno oporave, krenut će na svoja uobičajena putovanja širom Europe



BELI – Svečano otvaranje prihvatilišta za bjeloglave supove i prezentacija prve faze uređenja Centra za posjetitelje u Belom bili je prava, velika fešta. Uz one koji su se tu našli poslom – predstavnike ministarstava turizma i zaštite okoliša, svih partnera u projektu – Primorsko-goranske županije, Javne ustanove Priroda, Grada Cresa, zagrebačkog Zoološkog vrta, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba, udruga Biom i Tramuntana, priključili su se i gotovo svi mještani, ali i mnoštvo ljubitelja supova i turista koji su protekle dvije godine sa zanimanjem pratili kako se odvijaju radovi u Centru.


S uloženih 2,5 milijuna kuna PGŽ-a i Grada Cresa obnovljena je derutna zgrada nekadašnje područne škole i u njezinu prizemlju postavljena izložba o creskim bjeloglavim supovima i biološkoj raznolikosti županije, rekonstruirani su okolni pomoćni objekti (suvenirnica, skladište, soba za smještaj pristiglih supova) te je izgrađena nova letnica (volijera) za oporavak supova.



Drugom fazom projekta, čija se vrijednost procjenjuje na 1,5 milijuna kuna, uredit će se hranilište za bjeloglave supove na lokaciji Strganac, a izradit će se i multimedijalni postav o bjeloglavim supovima i etnografskoj baštini za što je Ministarstvo turizma već osiguralo 600.000 kuna. U drugoj fazi uredit će se i okoliš, te prvi kat i potkrovlje zgrade Centra gdje će se osigurati smještajni kapaciteti za volontere, studente biologije, znanstvenike i prostor za edukacije i radionice.





Visoki uzvanici, pjenušac i fritule, pjesma Bejana i ples orlečkog folklora, pa čak i poneka knedla u grlu i suza radosnica, sve to pokazalo je koliko je Belom bio potreban Centar, posebice oporavilište za bjeloglave supove, simbole creskog neba.


A da se oporavilištu ne bi veselili samo ljudi, sudbina je uplela svoje prste pa je upravo 1. srpnja, na dan kad je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Centru izdalo Rješenje za obavljanje djelatnosti, u moru podno Belog spašen prvi sup. Iz mora ga je izvukao mještanin Mario Sintić kojem ovo nije prvi put da spašava ove veličanstvene ptice. Par dana kasnije i jedan je Opatijac, Dean Kinkela, iz mora spasio supa u blizini otočića Plavnik, tako da su u trenutku svečanog otvaranja oporavilišta u njemu već boravile dvije ptice. Aklamacijom svih nazočnih supovi su i »kršteni« – prvi je na prijedlog ravnateljice JU Priroda Sonje Šišić dobio ime Beli, a želja župana Zlatka Komadine bila je da se drugi nazove Nika.


Beli i Nika još uvijek uživaju u gostoprimstvu novog bejskog oporavilišta i na raspolaganju imaju cijelu volijeru. Kad se dovoljno oporave zamahnut će krilima visoko na creskom nebu i krenuti na svoja uobičajena putovanja širom Europe.


Sada je Centar spreman za prijem ozlijeđenih supova, ali i za prezentaciju otočne i županijske bioraznolikosti turistima jer će, uz zaštitu populacije bjeloglavih supova, značajna uloga Centra za posjetitelje biti obogaćivanje turističke ponude i promicanje mjesta, otoka i Kvarnera. To je sedmo oporavilište za divlje životinje u Hrvatskoj, drugo za bjeloglave supove, a prvo kojim upravlja jedna javna ustanova.