Oštećuje se imovina triju zagrebačkih obitelji

Sokol Marić u Ustrinama čuva imovinu Zagrepčana

Svjetlana Hribar

Dok policija poduzima radnje kako bi ustanovila tko devastire kuće Zagrepčana u Ustrinama, a članovi Udruge »Tunera« osuđuju vandalizam, oštećeni plaćaju zaštitare da čuvaju njihove nekretnine 



USTRINE » Više od 40 godina povremeni smo, ali česti stanovnici Ustrina na otoku Cresu, praktički se smatramo mještanima i na to smo donedavno bili jako ponosni, no posljednjih godina se događaju, u najmanju ruku čudne stvari: oštećuje se imovina tri zagrebačke obitelji koje tamo imaju kuće, ne pomažu ni pritužbe policiji, pa ni čuvarska služba koju plaćamo…, doznajemo od zagrebačke glumice i producentice Vitomire Lončar, koja na društvenim mrežama često ističe ljepote Cresa, posebice Ustrina.


  U slučajnom razgovoru koji smo vodili za vrijeme njena boravka u Opatiji i sudjelovanja kazališta Mala scena na FEN-u (Festivalu neovisnih kazališta Hrvatske), doznali smo da su njeni roditelji kupili kuću u Ustrinama davne 1973. godine, a ona je dolazila na Cres od 1962.godine i, kako ističe »ne namjerava dozvoliti nikome da je otjera iz Ustrina!« 


 Lampe ostale


Na pitanje što je prethodilo devastaciji imovine zagrebačkih obitelji u Ustrinama, doznajemo da je jedna obitelj još prije deset godina povela sudski spor s Gradom Lošinjem zbog postavljanja lampi s jakim osvjetljenjem koje su štetne za okoliš. Sud je potvrdio štetnost takve rasvjete i presudio u korist tužitelja. Grad je tri puta prvo postupio po presudi, a zatim bi opet postavljao rasvjetu. Lampa je u konačnici lani uklonjena ispred njihove kuće, ali ostali dio mjesta i dalje svijetli neprimjereno jakom rasvjetom (štetnom za okoliš), a Vitomira Lončar kaže da je i na njenu kuću stavljen »reflektor« zbog kojeg su »morali seliti krevete da uopće mogu spavati«. 





Budući da u Ustrinama od 2011.godine djeluje Udruga »Tunera«, koja okuplja mještane i povremene stanovnike s ciljem zaštite baštine te brige za okoliš Ustrina, zatražili smo službenu izjavu Udruge s pitanjem znaju li što se unatrag nekoliko godina događa njihovim susjedima, a baca ružnu sliku na pitomo i prelijepo mjesto na Cresu. 


  »Udruga Tunera osuđuje svaki vandalski čin i počinjenu štetu, te će svesrdno poticati suradnju s djelatnicima MUP-a, kako bi se pronašli krivci i snosili odgovornost. Mi, mještani, članovi udruge Tunera i zaljubljenici u Ustrine, odgovorno tvrdimo da su Ustrine bile i jesu, mjesto mira i sigurnosti, mjesto, gdje je svaki novi stalni ili povremeni stanovnik dobrodošao. Mjesto, u kojem se uvijek razvija međunacionalna i građanska solidarnost«, odgovor je Udruge »Tunera«.



  Nekako u to vrijeme krenuli su i problemi Zagrepčana u Ustrinama: 


  – Na primjer, u više navrata od tada na kući naših susjeda (koji su poveli spor zbog rasvjete) bačenim kamenjem razbijani su krovni crjepovi, oštećivana su im kućna vrata i rušena dvorišna ograda, a zimus im je oštećena i zaštitna mreža na ventilacijskom otvoru, kroz koji je u kuću gurnuta cijev za zalijevanje obližnje male zelene površine mjesnog parkića. Dok vlasnika nije bilo na otoku, netko je puštao vodu koja je natapala kuću… 


 Mali zeleni?


Počela je i nastavlja se devastacija i ostalih dviju kuća u vlasništvu Zagrepčana: Na mojoj je kući najprije razbijen ormarić za struju, a onda izgrebena ulazna vrata, razbijena prozorska »škura«, a nedavno skinut i kućni broj, odvaljena vrtna vrata; na trećoj kući je išarana nova, tek stavljena fasada, s terase pobacani i razbijeni vrtni stolići…, kaže Vitomira Lončar, napominjući da je u više navrata odlazila u Policijsku postaju Mali Lošinj, prijavljivala uništavanje imovine, tužila se na neregistrirane automobile koji kruže mjestom i zaprečuju prolaz, ali se zasad promijenilo nije ništa. 


  Nanošenje štete se nastavlja, a na naše pritužbe o šteti koje smo iskazali među mještanima, neki članovi Udruge »Tunera« čak su našli za shodno da se šale na naš račun, izjavljujući: »Bit će da to mali zeleni lutaju Ustrinama«. 


  Kao najnovije, u listopadu prošle godine zajednički smo angažirali zaštitarsku službu Sokol Marić da obilazi naše tri kuće, zaštitar nam javlja kad se dogodi nova devastacija, a čuva nas dok boravimo u Ustrinama, što je – priznat ćete – nesvakidašnja i ne baš lijepa slika o mjestu koje je desetljećima bilo odredište svakog našeg slobodnog trenutka u godini…, kaže Vitomira Lončar. 


  Pojačane ophodnje


Tragom ovih, u najmanju ruku, neugodnih događaja, zatražili smo izjavu u Policijskoj postaji Mali Lošinj, gdje su nas uputili na glasnogovornicu PU primorsko goranske Ankicu Kolić, koja nam je proslijedila sljedeću izjavu: 


  »Policijski službenici Policijske postaje Mali Lošinj s ispostavom Cres zaprimili su prijedloge oštećenih građana, konkretno tri obitelji iz Zagreba vezano uz počinjenje kaznenog djela oštećenje tuđe stvari iz članka 235. stavak 1. Kaznenog zakona. O svim saznanjima izviješteno je nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci, i to dana 04. kolovoza i 26. listopada 2013. godine i 24. travnja 2014. godine. U koordinaciji s nadležnim Odvjetništvom u tijeku je kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja za sada nepoznatog počinitelja. Tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja, obavljeni su razgovori s većim brojem mještana Ustrina kojom prilikom se nije došlo do korisnih saznanja. 


  Napominjemo kako policija obilaskom terena te na druge načine preventivno postupa u cilju sprječavanja kažnjivih radnji, pa tako vezano uz Vaš upit, policijske ophodnje pojačano obilaze kuće oštećenih obitelji u Ustrinama radi prikupljanje saznanja o mogućim počiniteljima. 


 Obavijestili Grad


Radi zaštite imovine građana policija poduzima zakonom propisane mjere i radnje iz svoje nadležnosti, dok je poduzimanje drugih oblika zaštite imovine na odluci vlasnika. 


  Nadalje, u slučaju kada policijski službenici u prometu zateknu neregistrirana vozila poduzimaju mjere i radnje sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. O vozilima koja su eventualno bila parkirana na privatnim površinama izviješteno je nadležno komunalno redarstvo grada Malog Lošinja radi postupanja iz njihove nadležnosti. 

  Također, u slučaju da oštećeni vlasnici imaju bilo kakvih korisnih saznanja o mogućem počinitelju/počiniteljima, pozivamo ih da se s punim povjerenjem obrate policiji«, piše u službenom priopćenju, koje nam je stiglo iz Ureda načelnika PU Primorsko goranske.