Dani smokava na Krku

Smokva sveprisutna, ali slabo iskorištena

Mladen Trinajstić

U najvećoj mjeri smokve nažalost još uvijek padaju na tlo i propadaju pred očima nezainteresiranih vlasnika. Bogat gastro edukacijski i zabavni program



KRK » Nastojeći pokazati što smokva jest, a još više i što može biti, Krčani su osmu godinu zaredom u središtu svog grada, na slikovitoj Veloj placi organizirali i u djelo proveli »Dane smokava«. Osim domaćih ljubitelja tog slasnog mediteranskog voća, spomenuto događanje koje se u pravilu organizira u vrijeme dozrijevanja te na Krku sveprisutne ali i relativno slabo korištene voćarske kulture na glavni je gradski trg i ovog puta privuklo i brojne turiste ali i predstavnike još uvijek razmjerno malobrojnih lokanih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se, uz svoje ostale aktivnosti, bave njihovim sušenjem, ali i proizvodnjom različitih slastica i pića od smokava.


  U čarima i guštima smokava, koje konstatiraju mnogi, u najvećoj mjeri nažalost još uvijek padaju na tlo i propadaju pred očima njihovih nezaintersiranih vlasnika, i ovog će vikenda tako moći uživati svi koji se zateknu na gradskom trgu ali i u brojnim krčkim restoranima i konobama čiji su kuhari i slastičari, odazivajući se pozivu organizatora, u svoje menije ovih dana uključili različite »smokvarske specijalitete«.



Zadovoljstvo Danima smokava i ozračjem koje ta manifestacija stvara zadovoljna je jučer bila i Nataša Jurina, direktorica TU TZG Krka.   – Drago nam je vidjeti da smokvu i proizvode od smokava u svoju ponudu uključuje sve više krčkih ugostitelja i slastičara, naglasila je Jurina istaknuvši i kako protokom vremena otočani očito postaju vičniji u njenoj »gastrodoradi«. Tome, zaključila je, najbolje svjedoči i činjenica da se u sve većem broju naših restorana smokve sad mogu naći i u onim slanim, a ne samo slatkim jelima, kako je to još donedavna bilo.  




 Manifestacija koju organizacijski nose predstavnici TZ Grada Krka i ovog je puta, doznajemo od direktorice TU TZG Krka Nataše Jurine, rezultirala bogatim pratećim, dijelom i edukacijskim programom pa tako i predavanjima za provedbu kojih je i ove godine zadužen dr. Željko Prgomet, najveći domaći stručnjak iz domene smokvarstva. Uz dr. Prgometa koji će danas (subota) s početkom od 17 sati u prostoru cockatil bara Volsonis govoriti o uzgoju smokava u ekstremnim uvjetima, Krčanima će se predstaviti i dr. sc. Ibrahim Mujkić koji će na istom mjestu predstaviti svoju novu knjigu »Prerada smokava«. Nije naodmet spomenuti i da će sudionicima zanimljivih i nadasve korisnih predavanja organizatori pokloniti besplatne sadnice smokava.


  Kako to u ovakvim prigodama uvijek biva, smokvarsko će događanje svojim nastupima na i oko Vele place oživjeti i uveseliti članovi brojnih krčkih udruga, pa tako i Dječjeg pjevačkog zbora »Mići Boduli«, vokalne skupine »Bona forma« klape »Cinquina« ali i puhačkog orkestra »Tennenbronn« iz Schwarzwalda. Prodajna izložba proizvoda od smokava na središnjem će se gradskom trgu održavati sve do nedjelje pa će svi koji vole i cijene taj slasni mediteranski plod ovog vikenda ondje imati vremena i prigode naći ponešto po svome guštu.



Davor Rimbaldo iz krčkog OPG Rimbaldo na prodajnom štandu jučer je nudio mnoštvo zanimljivih, ukusnih ali i originalnih proizvoda od smokava. Osim sušenih smokava, smokvenjaka te džemova proizvedenih od tog ukusnog i zdravog voća, supruga i on sugrađanima nudili su i ponešto inventivnije smokvarske proizvode poput smokava »okupanih« u čokoladi ili pak onih posutih kokosom.   – Uzgojem smokava i proizvodnjom proizvoda od te voćke bavim se već nekoliko godina. Podižem nasad od oko 50, zasad još uvijek relativno mladih stabala te se nadam da ću za koju godinu, nakon što stabla dosegnu svoj maksimalni rodni potencijal, ovaj posao razviti do mjere da mi iz sadašnje »nadopune« preraste u redovnu odnoso glavnu djelatnost, otkrio nam je naš mladi sugovornik. Rimbaldo nije propustio naglasiti da ovo ljeto nije mazilo smokvare niti njihove smokve koje su, zbog previše kiše i pretjerane vlage, u velikoj mjeri propale i istrunule. Kako bilo, proizvodnja smokava ostaje moja preokupacija a proizvodi koje u obitelji stvaramo i stavljamo na tržište imaju svoje poklonike, zaključio je Rimbaldo.