Odluka prekršajnog suda

Slučaj Barešić: TZO Krka kažnjen s 31.000, Mirela Ahmetović s 4.000 kuna

Alenka Juričić Bukarica

Turistička zajednica i načelnica Općine Omišalj kažnjeni su zbog nezakonitog zapošljavanja Željke Barešić na mjesto direktorice krovne turističke organizacije otoka Krka



KRK  S 31.000 kuna kažnjena je Turistička zajednica otoka Krka, a s 4.000 kuna omišaljska načelnica Mirela Ahmetović u postupku koji se oko izbora direktora TZ-a otoka Krka vodi na Prekršajnom sudu u Krku. Naime, krčki je Prekršajni sud po optužnom prijedlogu Inspekcije rada donio prekršajni nalog temeljem kojeg su izrečene ove kazne otočnom TZ-u kao prvookrivljenom te Mireli Ahmetović kao drugookrivljenoj u postupku. U prekršajnom se nalogu tako navodi da su krivi što je u turističkom uredu TZ-a otoka Krka radila Željka Barešić, i to temeljem ugovora na neodređeno na mjestu direktora ureda. Ugovor je sklopljen 11. studenoga prošle godine, kao dan početka rada, a da »navedena radnica ne udovoljava posebnim uvjetima za zasnivanje radnog odnosa propisanim Pravilnikom o posebnim uvjetima koje moraju ispunjavati zaposleni u turističkom uredu«.


U prijevodu, sada već ex direktorica TZ-a otoka Krka, prema rješenju suda u Krku, ne udovoljava uvjetima koji su postavljeni u natječaju za direktora. Tako se u nalogu pojašnjava i kako Barešić nema trogodišnje iskustvo na poslovima u turizmu, za koje je kao uvjet propisan preddiplomski ili diplomski sveučilišni studij društvenog ili humanističkog smjera ili geografije, što je, navodi se u prekršajnom nalogu, razvidno iz natječajne dokumentacije bivše direktorice. Iz dokumentacije je vidljivo i da je stručni studij poduzetništvo na Veleučilištu u Rijeci završila 27. veljače 2013. Stoga je sud, dakle, ustvrdio da je time učinjen prekršaj za koji je iskazana i kazna od ukupno 35.000 kuna. Inače, Barešić nije na mjestu direktorice od 6. veljače.


Berislav Janković, jedan od kandidata na natječaju, koji je slučaj i prijavio Inspekciji rada, kazao je kako smatra da su kazne preniske.




– Kako smatram da su kazne apsolutno preniske, odnosno da su najniže moguće, kao oštećenik i zainteresirana osoba najavljujem žalbu, a smatram da bi žalbu trebao podnijeti i tužitelj, odnosno Inspekcija rada. Nadalje, smatram da TZ otoka Krka i Ministarstvo turizma i dalje krše zakon jer još nisu odgovorili na moju žalbu od 12. prosinca 2013., a sporni natječaj nakon eliminacije Željke Barešić nisu ni završili, niti poništili, zaključio je Janković.