Cres

Slika čuvenog opata vraća se kući u – palaču Moise

Walter Salković

Milanska obitelj creskih korijena iz generacije u generaciju prenosi sliku koja prikazuje opata Giovannija Moisea, poznatog lingvista i autora prve gramatike talijanskog jezika, a sada su tu dragocjenu sliku darovali Gradu Cresu, sa željom da pronađe svoje mjesto u netom obnovljenoj palači



CRES Potomci nekad znamenite creske patricijske obitelji Moise, iako su ih povijesne okolnosti raštrkale širom svijeta, ostali su vezani za svoj rodni kraj i prate sve što se u njemu događa. Pokazuje to i primjer Zlate Moise, rođene u Milanu, koja je do smrti supruga Nella jedrenjakom redovito plovila među hrvatskim otocima i posjećivala Cres, a njihovo plovilo jedno je od prvih koje se privezalo u tek izgrađenoj marini početkom devedesetih godina.


Iako joj je službena talijanizirana verzija imena Aurelia, svi članovi obitelj i kolege s posla zvali su je Zlata, a priče o značajnim ličnostima iz obiteljske prošlosti rado je prenosila mlađim naraštajima. Jedna od tih ličnosti je opat Giovanni Moise, koji je cijeli svoj život od 1820. do 1888. godine proveo u Cresu, a poznat je po radu na području lingvistike. U Italiji je cijenjen kao autor prve gramatike talijanskog jezika izdane 1867. u Veneciji, pisao je i literarna djela, a njegovo ime nosi jedna od creskih ulica. Obitelj iz generacije u generaciju, kao najvrjedniji predmet, prenosi sliku koja prikazuje opata Moisea i koja se uvijek nalazila na počasnom mjestu u njihovom domu.


Zlata Moise posjetila je Cres kako bi Gradu Cresu darovala upravu tu, obitelji tako dragocjenu, sliku opata Moisea, sa željom da pronađe svoje mjesto u upravo obnovljenoj palači Moise. Sliku i nekoliko obiteljskih dokumenata preuzeo je zamjenik gradonačelnika Marin Gregorović, te izrazio zahvalnost zbog poklona. U pratnji dogradonačelnika Gregorovića, gospođa Moise prošetala je Cresom, posjetila Creski muzej te razgledala nekadašnju palaču svoje obitelji.