Vodstvo udruge ostaje isto

Skupština “Pramenke”: Problem je divljač iz drugih lovišta

Walter Salković

Velikim trudom i naporom svih članova udruge učinilo se puno na izlovu alohtone divljači iz ovog lovišta te su štete smanjene 



ORLEC  Ovčarsko-lovačka udruga »Pramenka« održala je u Orlecu izbornu skupštinu na kojoj su, uz većinu članova, nazočili i predstavnici Mjesnog odbora Orlec, Grada Cresa i Županije primorsko-goranske. 


   Izvješće o radu podnio je predsjednik udruge Sandro Tarabocchia. Iako je udruga osnovana prije četiri godine, istaknuo je, već tri lovne sezone upravlja lovištem Batajna – Hrasta.


Velikim trudom i naporom svih članova udruge učinilo se puno na izlovu alohtone divljači iz ovog lovišta te su štete smanjene, iako ih još ima, a poseban problem predstavljaju prodori divljači iz drugih lovišta.




Kako je udruga ujedno i ovčarska, surađuje s Mjesnim odborom Orlec, Gradom Cresom i PGŽ-om na uređenju putova koji pomažu stanovništvu u gospodarenju stokom.


Skupština je odlučila da udruga nabavi za zajedničke potrebe elektronske čitače »bolusa« kojima su označene ovce, ali i da od nadležnog ministarstva zatraži da se revizije broja ovaca vrše u pogodnije vrijeme, primjerice krajem listopada. Naime, sada su ovce razdvojene po »ograjcama«, pa ih je nemoguće skupiti za prebrojavanje, što čini velike probleme ovčarima. 


   Financijsko izvješće podnijela je tajnica udruge Elizabeta Mužić koja je napomenula da se udruga financira iz proračuna Grada Cresa, članarina te od naknade za izlovljenu divljač (200 kn po grlu) koju isplaćuje Primorsko-goranska županija. 


   Izvješće o provedbi lovno-gospodarske osnove podnio je provoditelj Ljubo Perković. U dijelu izlučivanja alohtone divljači istaknuto je da se u minule tri lovne sezone izlučilo 761 grlo, od početnih preko 400 do prošlogodišnjih 120.


Nasreću, smanjeni broj izlučenih grla ne znači da su napori lovaca manji, naprotiv, i dalje se intenzivno radi u lovištu, ali je uspješnim lovom smanjen broj prisutne divljači i olakšalo se gospodarenje ovčarima.


U protekle tri godine u lovište je bez naknade i naplate dovedeno oko 2.200 lovaca izvan otoka koji su pomogli u lovu. Svi oni pomogli su ostvarivanju cilja udruge, no u zadnjoj godini manje je interesa zbog manjeg broja ulovljene divljači. 


   Na skupštini su se čula mišljenja da se mora pristupiti reviziji granica, odnosno obuhvata postojećih lovišta kako bi ona bila logičnija, zaokružene cjeline u kojima bi se ostvarivali bolji rezultati lova. 


   U izbornom dijelu skupštine izabrano je vodstvo udruge koje je isto kao i u proteklom razdoblju. Tako će predsjednik udruge i dalje biti Sandro Tarabocchia, tajnica Elizabeta Mužić, a u upravnom odboru Darko Mužić, Milan Kučica, Danijel Kučica, Aldo Velčić, Anton Mužić, Marino Kučica te Franko Jurasić.