Krčki srednjoškolci

Skills4jobs: Mladi Krčani dva tjedna radili i učili u Portugalu

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Krčki srednjoškolci, budući kuhari, konobari i turistički tehničari, u Lisabonu su imali priliku učiti i raditi u nekima od ponajboljih hotela i restorana. Osim toga, stekli su i neprocjenjivo iskustvo boravka i života u velikoj europskoj metropoli, daleko od kuće i bez pomoći roditelja



KRK Krčki srednjoškolci, njih 24-ero, vratili su se sa sedamnaest dana dugog radnog boravka u Portugalu. U pratnji svojih mentora, po osmero polaznika hotelijersko-turističkog obrazovnog programa odnosno budućih kuhara i konobara tijekom cijela dva tjedna imalo je prigodu raditi i učiti u nekim od ponajboljih lisabonskih hotela i restorana, redom visokokvalitetnih smještajnih i ugostiteljskih objekata među kojima i u restoranima okićenim Michelinovim zvjezdicama.


Kako su nam prenijeli mentori Ana Pasarić, Katica Kovačević i Željko Cvitkušić te ravnateljica SŠ »Hrvatski kralj Zvonimir« Đurđica Cvitkušić, mogućnost sudjelovanja u ovom EU projektu nazvanom »Skills4Jobs« koji je usmjeren poticanju i promicanju mobilnosti učenika krčka je škola stekla prijavom i aktivnim sudjelovanjem u programima Agencije za mobilnost i programe EU-a. 


Preporuka


– Aplikacijom na taj program stekli smo pravo uključenja naših učenika i njihovih nastavnika u programe koji traju cijelu godinu. Upravo realizirana 60-satna stručna učenička praksa u portugalskoj prijestolnici bila je samo jedan vrijedan, ali i izazovan dio, ustvrdila je prof. Cvitkušić. Vrijednost i značaj projekta, osim u nemjerljivom doprinosu stručnom izrastanju budućih nositelja otočnog turizma i ugostiteljstva, možda najbolje ocrtava podatak da je spomenuta europska Agencija trošak putovanja i boravka Krčana u Portugalu »pokrila« s više od 53 tisuća eura! A da je edukacijski »privremeni rad« bio »pogodak u sridu« moglo se iščitati već i sa samih lica dijela otočnih srednjoškolaca koji su nas dočekali u ugostiteljskom praktikumu krčke srednje škole.




– Bilo je to vrijedno i nezaboravno iskustvo koje je zbog mnogo čega nemoguće steći i iskusiti u našim hotelima u kojima također odrađujemo praksu, prenio nam je puntarski »hotelijer« Denis Gospavić. On je predano radeći u četverozvjezdanom hotelu »Lisboa« svojim znanjem, profesionalnošću i ozbiljnošću oduševio svoje nadređene do mjere da mu je na odlasku uručeno podulje pismo kojim ga je voditelj tog objekta preporučio za budući rad kod bilo kojeg portugalskog ali i europskog hotelijera. Slična su iskustva imali i Stjepan Toljanić, Antonio Jerčenović i Nikolina Brusić koji su, učeći i upijajući od najvećih portugalskih »majstora struke«, imali priliku iskusiti kako je to biti dio tima nekog prestižnog i cijenjenog hotela ili restorana – pogona u kojima se baš svaki kotačić mora okretati besprijekorno.



Da odrađivanje prakse u Portugalu nije bilo tek puki ekskurzijski izlet potvrđuje i dnevni raspored kojeg su nam učenici predstavili. Nakon ranojutarnjeg ustajanja i doručka, svatko je odlazio na svoju stranu tog velikog grada i svi su svakodevno odrađivali šestosatnu smjenu. Ovisno o radnom vremenu u hostelu u kojem su boravili uspijevali su se okupiti tek u kasnijim poslijepodnevnim satima da bi u večernjem terminu sve bilo zaključeno tečajem portugalskog jezika, a potom i redovnim »brifiranjem« mentora.


Slobodnog je vremena bilo tek vikendima koji su bili ispunjeni bogatim i sadržajnim programom upoznavanja svih važnijih atrakcija i znamenitosti portugalske prijestolnice i okolnih gradova, rekli su učenici Daniel Lasić i Josip Depikolozvane. Sve u svemu, složni su svi, ovo je bilo odlično iskusvo koje bi voljeli ponoviti. Stoga i ne čudi da će otočna srednja škola nastaviti participirati u EU programima.



Velika škola


Svime u Portugalu doživljenim i proživljenim oduševljeni srednjoškolci i njihovi mentori, po povratku na svoj otok nisu skrivali ispunjenost iskustvom koje će budućim krčkim hotelijerima, kuharima i konobarima mnogo značiti.


– Naši su učenici, a što im redovni nastavni proces uistinu ne može pokazati, na svojoj koži tijekom cijela dva tjedna vrlo ozbiljnog i zahtjevnog rada i života u toj velikoj europskoj metropoli, i to bez pomoći svojih roditelja, imali priliku iskusiti važnost i značaj posvećenosti poslu za kojeg se obrazuju.


Potreba da svakodnevno, što metroom, što vlakom ili pak autobusom na vrijeme dođu na radno mjesto, da se brinu o svom izgledu i čistoći radne odjeće kao i da se snađu u velikom, njima potpuno nepoznatom gradu i u međunarodnom i multietničkom radnom okružju, često s kolegama koji ne govore engleski, bila je za sve njih velika i neprocjenjiva škola, ocijenili su složno mentori Kovačević, Cvitkušić kao i prof. Ana Pasarić koja je bila koordinatorica cjelokupnog projekta.



S povratkom iz Portugala nije završilo sudjelovanje krčke srednjoškolske ustanove u programima mobilnosti. Za slična edukacijska putovanja, u organizaciji i o trošku iste europske agencije, već neko vrijeme priprema se i dio nastavnika koji će također imati priliku sudjelovati u višednevnim, njihovim profesionalnim zaduženjima prilagođenim programima stručnog usavršavanja, a koji će se odvijati u Grčkoj (za petero krčkih nastavnika) te Italiji (gdje će se vrlo skoro usavršavati tri nastavnice). Nastavnički dio projekta promicanja i poticanja mobilnosti »težak« je oko 15,5 tisuća eura.



Svi »od nule«


Govoreći o svom radu na poslovima u kojima, ističu svi, ničeg nisu bili šteđeni mladi su nam otočani prenijeli svoju impresioniranost spoznajom da u portugalskim hotelima i restoranima baš svi, pa čak i oni koji se stručno osposobljavaju za najviše, čak i menadžerske pozicije moraju proći baš sve »stepenice sustava«, počevši od onih najnižerangiranih poslova.


– To što su svi morali naučiti da je u ovakvom poslu uvijek normalno krenuti »od nule« i potom napredovati u mjeri u kojoj sam zaslužiš velika je životna vrijednost koja će, uvjerena sam, svima biti važna, bez obzira gdje se sutra zaposle, ocjenila je pak mentorica kuhara Katica Kovačević dok je njen kolega, zadužen za »praćenje« i školovanje konobara Željko Cvitkušić, napomenuo da su tijekom boravka u toj, Hrvatskoj umnogome sličnoj zemlji bodulski srednjoškolci imali priliku polaziti i tečaj portugalskog jezika. Iako učen po ubrzanom modelu, portugalski im je jezik naposljetku ipak pomogao u komunikaciji s kolegama u radnoj okolini, zaključio je  Cvitkušić.