Dvodnevna utrka

Šestotinjak trkačka “podebljalo” cresko – lošinjsku posezonu

Bojan Purić

Slovenac Jan Božič u muškoj, a Osječanka Maja Urban u ženskoj konkurenciji ukupni su pobjednici »Cres-Lošinj Traila«. U subotu se trčalo na Lošinju, a jučer na creskom Gerbinu



MALI LOŠINJ/CRES Nakon Lošinjskog polumaratona održanog posljednjeg vikenda u rujnu, još je jedna sportska manifestacija nakon završetka »službene« turističke sezone doprinijela ionako dobrim lošinjskim turističkim brojkama. Trail utrka Cres-Lošinj na Otok vitalnosti dovela je šestotinjak trkača, a ako tome pribrojimo i njihovu pratnju, brojke su bile još i veće. Kako se istog vikenda održavala i 20. Lošinjska regata za klasu Optimist, turistički djelatnici imali su itekako razloga za zadovoljstvo. Lijepo vrijeme samo im je išlo u korist. Koliki je bio interes za ova dva sjevernojadranska otoka govori i gužva na trajektnim pristaništima Merag i Porozina u nedjelju poslijepodne.


Slovenac Jan Božič u muškoj, a Osječanka Maja Urban u ženskoj konkurenciji ukupni su pobjednici »Cres-Lošinj Traila«, dvodnevne utrke terenima otoka Lošinja i Cresa.


Uspon na Sv. Ivan


Subota je protekla u znaku lošinjskog dijela traila. Iz centra Malog Lošinja gdje je bio i cilj startale su tri utrke: duga, na 23 kilometra sa šesto metara uspona, srednja na 15 kilometara i tristo metara uspona i kratka na 8 kilometara i 160 metara uspona koji je vodio na brdo Sv. Ivan. Sudionici najdulje utrke imali su zadatak trčati gradskim središtem, pa putevima Čikata, uglavnom uz obalu prema uvali Krivica, prijeći na sjeveroistočnu stranu otoka, te se preko Velog Lošinja i Zagazina vratiti na trg.




Najdužu dionicu završilo je 126 trkača, a najbrži su bili Jan Božič iz Slovenije, koji je to obavio za sat i 55 minuta, pola minute brže od drugoplasiranog Marina Mandekića iz SRK »Rika«, a treći je bio Slovenac Klemen Udovič. Maja Urban stigla je na cilj za dva sata i 25 minuta, šest minuta prije Mateje Blažević, a devet prije Jelene Brezak.


Srednja dionica bila je najzanimljivija trkačima jer ju je završilo njih 252. Lošinjski pobjednik na 15 km bio je Belgijanac Pieter-Jan Bruggeman, ispred Slovenca Sebastjana Koseca i Luke Trontelja, a pobjednica hrvatska predstavnica Petra Kulić. Najkraća dionica privukla je i one najmlađe. Od njih 165 koliko ih je završilo dionicu najbrži su bili Antonio Ban, član AK Kvarner, Josip Kovačić iz Malog Lošinja te Slovenac Branko Vrečar, a od natjecateljica Slovenka Saša Žavbi Kunaver.Nove dioniceCreski dio trail-utrke održan je na Gerbinu, s tim da su održane dvije utrke – na 17,6 km i na 6,3 km. Ovo je prvi put da je utrka održana na ovom dijelu otoka. Naime prethodnih godina utrke su startale iz centra Cresa, ove godine organizatori iz kluba Perpetum Adventure, odlučili su se na nove dionice. Dulja utrka imala je start i cilj u Valunu, s prolaskom Pernata, Lubenica, vrha Helma i Zbićine, a kraća je počela i završila u Lubenicama, s trčanjem do Helma i povratkom u slikovite Lubenice.

Najbrži u duljoj utrci bio je Slovenac Jošt Lapajne (sat i 22 minute), ispred Jana Božiča (1:27) i Marina Mandekića (1:30). Maja Urban ponovila je uspjeh (1:53), ispred Marije Trontelj (1.55) i Jelene Brezak (1:57). Pobjednici kraće dionice redom su Ivan Kutleša, dok su drugo i treće mjesto ponovo osvojili Josip Kovačić i Branko Vrečar.


Ukupno je u tri kategorije lošinjski »trail« završilo 543, a creski 303 natjecatelj(ic)a, što dokazuje sve veću popularnost ovakvih natjecanja, koja spajaju sport, boravak na otvorenom i turizam.