Stečajna upraviteljica potvrdila

Sav klor iz Dine odvezen u Petrokemiju, no u krčkim pogonima ima još nekoliko tona opasnih tvari

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Iz pogona omišaljske Dina Petrokemije u stečaju, sinoć je u kutinsku Petrokemiju prevezen sav skladišteni klor odnosno 4 tone klora, ali se u Dininim pogonima još uvijek nalazi više tona opasnih tvari i otpada, izjavila je u srijedu Hini stečajna upraviteljica Dine Marija Ružić



RIJEKA Iz pogona omišaljske Dina Petrokemije u stečaju, sinoć je u kutinsku Petrokemiju prevezen sav skladišteni klor odnosno 4 tone klora, ali se u Dininim pogonima još uvijek nalazi više tona opasnih tvari i otpada, izjavila je u srijedu Hini stečajna upraviteljica Dine Marija Ružić.


Stečajna upraviteljica pojasnila je da je klor odvezen u Petrokemiju zajedno sa spremnikom u kojemu se nalazio te da je prije toga za spremnik ishodovan potreban certifikat. Pretpostavlja da Petrokemiji klor, od kojega Dina neće imati prihoda, treba za proizvodnju.


Naglasila je da za plaće čuvara pogona, iako je lani to bilo najavljeno iz resornog ministarstva, nije osiguran novac, te da su im isplaćene tek nakon prodaje prikupljenih sekundarnih sirovina.




Marija Ružić potvrdila je Hini da je na Trgovačkom sudu u Rijeci potkraj veljače, nakon što je to učinila potkraj prosinca lani, podnijela novu prijavu nedostatnosti stečajne mase za pokriće troškova stečajnog postupka i predložila da se stečajni postupak obustavi i zaključi. Sud je pozvao vjerovnike da daju mišljenje o tom prijedlogu, a skupština vjerovnika zakazana je za 27. travnja.


U novoj prijavi navela je da od skupštine vjerovnika u početku veljače do nove prijave nije bilo upita niti naznake razgovora koji bi upućivali da bi neki od njih želio osigurati sredstva za pokriće troškova u stečajnom postupku. Također je navela da se zbog čuvanja opasnog otpada i nadalje ukazuje potreba za sklapanjem ugovora sa zaštitarskim društvom te ugovora o radu s vatrogascima, kontrolorima, električarom i radnicima na poslovima prodaje imovine.


Stoga je ponovno predložila da se zbog nedostatnosti stečajne mase za podmirenje troškova stečajnog postupka stečaj Dine obustavi i zaključi.


Stečaj je u Dini počeo je prije devet mjeseci, a u vrijeme otvaranja, kao i sada, u pogonima nije bilo proizvodnje, ali je skladištena veća količina opasnih tvari i otpada, kojega treba trajno zbrinuti.


Ukupna procijenjena vrijednost imovine Dine je 463,8 milijuna kuna, a gotovo sve nekretnine, postrojenja i oprema opterećeni su hipotekama. Procijenjena vrijednost imovine slobodne od tereta je 4,5 milijuna kuna.


Prema predračunu, predvidive obveze stečajne mase, s pretpostavkom da će stečaj trajati godinu dana, su 24,1 milijun kuna, od kojih su predvidivi troškovi stečajnog postupka, koji uključuju čuvanje i zbrinjavanje opasnog otpada, 13,8 milijuna kuna.


Tijekom stečaja unovčen je dio imovine i prihodovano ukupno oko 3 milijuna kuna. Tim novcem podmiren je dio obveza, a novca za dospjele obveze od oko 5,5 milijuna kuna nema.