Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
20. travnja 2019.
Počela gradnja

foto SVEČANOST U KRKU Položen kamen temeljac za 30 stanova POS-a

Ministar Predrag Štromar, u društvu Darija Vasilića i  Slavka Čukelja, polaže tuljac s poveljom o izgradnji u temelj budućeg objekta u kojem će svoj novi dom naći 30 krčkih obitelji / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Ministar Predrag Štromar, u društvu Darija Vasilića i Slavka Čukelja, polaže tuljac s poveljom o izgradnji u temelj budućeg objekta u kojem će svoj novi dom naći 30 krčkih obitelji / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Autor:
Objavljeno: 18. svibanj 2018. u 19:31 2018-05-18T19:31:00+02:00

POS-ova zgrada Krčanima će donijeti 30 stanova,  koji će varirati od jednosobnih površine 40-ak kvadrata pa do dvostruko prostranijih trosobnih te 60 parkirališnih mjesta. Vrijednost investicije je 11,17 milijuna kuna (s PDV-om), od čega poticajna sredstva RH iznose oko 3 milijuna kuna

KRK  Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar danas je u Krku, u društvu gradonačelnika Darija Vasilića i direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavka Čukelja, položio kamen temeljac buduće višestambene građevine koja se u Ulici Narodnog preporoda počinje graditi po modelu društvene poticane stanogradnje.

Riječ je o POS-ovoj zgradi koja će, istakli su pred sam svečani čin Vasilić, Štromar i Čukelj, Krčanima donijeti 30 stanova unutar svoje ukupne neto korisne površine oko 2.020 četvornih metara.

mtri33752

Pauza od 14 godina

Planirana investicijska vrijednost projekta iznosi 11,17 milijuna kuna (s PDV-om), od čega poticajna sredstva Republike Hrvatske dosižu iznos od oko 3 milijuna kuna.
Ovaj za žitelje grada Krka iznimno bitan projekt koji su čekali punih 14 godina (otkad je ondje izgrađena prva i dosad jedina takva zgrada u kojoj je dom našlo 16 obitelji), ministar Štromar prokomentirao je navodom da je to, kao uostalom i sva ostala POS-ova gradilišta, najbolji alat u nastojanjima zadržavanja mladih u našoj zemlji.

Uskoro i konkretan odabir stanova

Zemljište površine 4 tisuće četvornih metara u Ulici narodnog preporoda Grad je, ugovorom o prijenosu vlasništva, darovao APN-u, a kako bi doprinijeli ostvarenju projekta, lokalna se uprava odrekla i svih prihoda s osnova komunalnih davanja. U sklopu realizacije Programa POS-a Grad Krk je još 2015. utvrdio konačnu listu reda prvenstva s čak 109 kandidata zainteresiranih za kupnju stana. Građevinska dozvola je ishođena lani koncem kolovoza i od tada sve donedavno trajali su natječajni postupci koji su rezultirali odabirom GP Krka za izvođača. Buduća zgrada imat će čak 60 parkirnih mjesta, dva po svakom stanu. Predstavnici APN-a će već za kojih mjesec dana početi pozivati potencijalne kupce prema listi reda prvenstva te će, pomoću kataloga stanova, svi tada dobiti priliku odlučiti koji će stan kupiti.

– Zašto bi itko uopće želio napustiti ovako lijep, razvijen i uređen grad kao što je Krk – upitao se Štromar pred potpisivanje Povelje o početku izgradnje, dodajući da ljepotu i sklad okružja u kojem Krčani žive sasvim sigurno valja »nadograditi« onim bez čega mladi nigdje, pa ni na Krku ne mogu živjeti – kvalitetnim zaposlenjima i krovom nad glavom.

Gradonačelnik Vasilić dodao je da Krk krasi iznimno niska stopa nezaposlenosti od 2 posto na godišnjoj razini. – Ipak, znajući da je Krk turizmu gotovo u potpunosti okrenuta sredina te da su u ovom gradu gotovo sve »slobodne« nekretnine kategorizirane i namijenjene pružanju smještajnih usluga, u Gradu smo i više no svjesni da svima koji ovaj grad odabiru za mjesto života i stanovanja moramo omogućiti razmune uvjete rješavanja stambenog pitanja – rekao je Vasilić, dodajući da je Krk grad u koji se ljudi kontinuirano doseljavaju i djeca se rađaju, ali i grad koji u takvim okolnostima dosad nije mogao odgovoriti na sve potrebe stambenog zbrinjavanja svojih žitelja.

mtri33751

Rok 500 dana

– S ovim kompleksom i njegovih 30 stanova koji će varirati od onih jednosobnih površine 40-ak kvadrata pa do onih dvostruko prostranijih – trosobnih, neupitno ćemo ublažiti osjetan deficit stambenog fonda – zaključio je gradonačelnik, dodajući da u prilog tom projektu i cjelokupnom programu POS-a ide i podatak o cijeni kvadrata stanova, ondje određenoj u maksimalno dozvoljenoj vrijednosti od 1.125 eura, što je, ustvrdili su prije no što su pložili metalni tuljac sa supotpisanom poveljom Vasilić, Štromar i Čukelj, upola jeftinije od prosječne cijene kvadrata na Boduliji.

mtri33749

Direktor APN-a Slavko Čukelj rekao je da je ugovoreni rok dovršetka tog projekta, zgrade koja će imati prizemlje, dva kata i jednu podzemnu, odnosno podrumsku etažu – 500 dana. »To je, uvjerio me danas i direktor GP Krka Josip Purić, ovdje angažiranim graditeljima čak i pomalo predug period kojeg smo odredili, uzimajući u obzir sezonsku zabranu izvođenja radova. Obzirom da je Grad ovdje dozvolio radove i tijekom ljeta, siguran sam da ćemo se s ključevima gotovih, kvalitetno izgrađenih stanova ovdje vidjeti i znatno ranije od konca 2019. godine, do kada po ugovoru sve mora biti dovršeno«, završio je Čukelj.

mtri33750

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš