Muringe sele

SPORNA ODLUKA LUČKE UPRAVE: Stanovnici Silbe ljutiti zbog vađenja vezova za brodove

Siniša Klarica / Zadarski list

Vađenje konopaca za brodice u maloj lučici Silba Mul izazvalo ogorčenje nautičara / arhiva NL

Vađenje konopaca za brodice u maloj lučici Silba Mul izazvalo ogorčenje nautičara / arhiva NL

Kako su muringe imovina Županijske lučke uprave, mi smo ih jednostavno izvadili iz mora i položit ćemo ih tamo gdje ostvarujemo prihod, objašnjava ravnatelj ŽLU-a Zadar koji, odlukom Vlade, od 2015. ne upravlja ovom lučicom. Otad se, zbog administrativnih zapreka, ne obavlja ni naplata



 Mala lučica Silba Mul na otoku Silbi, bila je prekjučer poprište nemilih scena. Naime, tamošnje stanovništvo ostalo je osupnuto kad su određene osobe iz mora izvadile muringe, odnosno konopce za vezivanje brodica. Nautičari su jučer u lučici bacali sidro ili su se vezivali za lanac tako da su jednostavno morali zaroniti. Objašnjenje tog čina pružio nam je ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar, Davor Škibola.


Neriješeni dokumenti


– Županijska lučka uprava još od 2015. ne upravlja ovom lučicom. Takvu odluku donijela je Vlada RH, iako smo mi podnijeli zahtjev temeljen na odluci Skupštine Zadarske županije. Tražili smo da luka Mul bude luka od lokalnog značaja, otvorena za javni promet.


U međuvremenu tu i na Olibu su pristajali brodovi bez naplate i od takvog veza nitko nije imao koristi. Kako su murinzi imovina Županijske lučke uprave, mi smo ih jednostavno izvadili iz mora i položit ćemo ih tamo gdje ostvarujemo prihod. Samo za ilustraciju, ta je lučica, dok je bila pod našom nadležnošću, godišnje prihodila između 450 i 500 tisuća kuna. Trenutačno, naplata se ne može obavljati. Zbog čega? Pitanje je koje treba uputiti Gradu Zadru koja gospodari lukom – rekao je Davor Škibola.




Gradska pročelnica za otoke Andreja Baraba nije jučer odgovarala na naše pozive za razgovor o daljnjoj sudbini i načinu gospodarenja lučicom Mul, a o ovom pitanju nije htjela razgovarati ni predsjednica Mjesnog odbora Silba Sara Lovrović. No član MO-a Silba Gerald Baranović nam je rekao da u pozadini stoji neriješena prostorno-planska dokumentacija.


Stiglo 10 inspektora


– Ne znam koliko puta smo urgirali u Gradu Zadru, ali situacija vam je po onoj »čardak ni na nebu ni na zemlji«. U Gradu Zadru su nam rekli da lučica mora biti pokrivena provedbenim Urbanističkim planom, tj. da ga mi moramo napraviti, kao da smo mi jedinica lokalne samouprave. Pročelnica za otoke Andreja Baraba i pročelnik za građevinske dozvole Hrvoje Baranović su bili kod nas i upoznati su s problemom, ali rješenja nema. Rečeno nam je da PUP puno košta i da za to nema novca – rekao nam je Gerald Baranović, zadužen ispred MO-a Silba za lokalnu infrastrukturu.


Koliko je dosad poznato, lučica Mul se tretira kao pomorsko dobro u općoj upotrebi i svako komercijalno gospodarenje istom podložno je ishođenju koncesije. Zanimljivo je da se isti dan na otok Silbu iskrcalo desetak državnih inspektora, uključujući dva policajaca. Na upit članova MO-a Silba da se predstave tko su, navodni inspektori to nisu učinili, pa je otokom odmah proširena vijest da je to reakcija Vlade i države na nedavni prosvjed Pokreta otoka pred Saborom, uperen protiv zakona o koncesijama obale. Naime, neki članovi MO-a Silba članovi su i Pokreta otoka.