6. Festival skulpture

SKULPTURE U PIJESKU Na Rajskoj plaži u Loparu održava se jedinstveni festival

Ante Matijević

Festival traje do petka, kada će uz izbor najfotografije s motivom pijeska, biti proglašeni i autori najboljih skulptura. Natječe se 17 studenata i kipara iz Hrvatske te studenti iz Makedonije, Litve i Bugarske



LOPAR Na jednoj od najljepših i napoznatijih plaža Jadrana, na Rajskoj plaži u Loparu jučer je otvoren šesti Festival skulpture u pijesku. Službeno ga je otvorio zamjenik načelnika Lopara Dominik Paparić, podsjetivši da je upravo Rajska plaža 2013. bila uvrštena među top 100 najljepših plaža po izboru CNN-a.


Dodao je da je valorizacija loparskog pijeska i pješčanih plaža samo jedan od dokaza da je Lopar savršeno mjesto za nezaboravan odmor. Festival skulpture u pijesku trajat će do petka, 16. lipnja kada će uz izbor najfotografije s motivom pijeska, biti proglašeni i autori najbolje i najzanimljivije skulpture u pijesku. Kako nas je informirala voditeljica i koordinatorica Festivala, kiparica Paula Banić, sveukupno će se natjecati 17 studenata i diplomiranih kipara s akademija likovnih i primijenjenih umjetnosti iz Osijeka, Rijeke i Zagreba, uz studente iz Makedonije, Litve i Bugarske.


Fizički zahtjevno


– Kako bismo došli do krajnjeg rezultata, skulpture u pijesku, natjecatelji prije svega moraju osmisliti ideju i napraviti male skice i modele u glini, pojasnila je Banić, dodavši kako će na svakoj skulpturi, a bit će ih sveukupno osam, raditi dvoje, eventualno troje natjecatelja budući da je izrada ovakvih skulptura fizički vrlo zahtjevna. Uobičajeno je da su skulpture velike od dva do pet metara, premda se jedne godine skulptura hobotinice »protezala« na čak osam metara – rekla je Banić. Posebnost loparskog Festivala jest činjenica da se skulpture oblikuju isključivo pijeskom i vodom što loparski, po riječima voditeljice Banić, definitivno razlikuje od ostalih festivala u svijetu.


Na festivalu sudjeluju i studentice iz Bugarske, Makedonije i Litve koje u okviru programa razmjene studenata trenutno studiraju na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Hristina Mazneska iz Bugarske kaže da su prvi puta na Rabu te da im je u Loparu fantastično. Dodaje da još nikad nije osjetila tako mekani pijesak pod nogama kao dok je šetala Rajskom plažom.

Zahvalan materijal




Studentica iz Makedonije Borislava Vasileva dodala je da je loparski pijesak podatan i zahvalan te se s lakoćom mogu oblikovati skulpture, dok je Litvanka Akvilina Šimkevičinte pojasnila da su najprije napravile mali model, koji će im biti predložak za veliku pješčanu skulpturu s motivom riblje kosti.


Svrha Festivala je oživjeti Rajsku plažu te je bitno da motiv, najčešće morski, bude prepoznatljiv jer će na taj način animirati i zabaviti kupače i posjetitelje Rajske plaže – rekla je voditeljica Banić. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da ovih dana posjete Lopar i Rajsku plažu i uživaju u umjetničkim kreacijama od pijeska.