Turistički uzlet

SJAJNA 2017. Spoj gorja i mora: Fužinski turizam sve bliže danima stare slave

Marinko Krmpotić

U broju dolazaka (10.684) ostvaren je rast od 19 posto, a noćenja je 5 posto više (28.663). Pridoda li se još oko 14.000 noćenja u vikendicama, dolazi se do 40.000 noćenja godišnje, što je povratak na respektabilne predratne brojke. Pridonijela su ulaganja u turizam, niz manifestacija i izvrsna prometna pozicija i klima



FUŽINE U tijeku 2017. godine na području djelovanja Turističke zajednice Općine Fužine registrirano je 10.684 dolazaka gostiju te 28.663 noćenja. U odnosu na prethodnu godinu to predstavlja rast od 19 posto kad je riječ o dolascima kojih je u 2016. godini bilo 8.963, dok je noćenja – kojih je u ’16-oj bilo 27.407 – više za 5 posto. Na taj način Fužine su i dalje najturističkije goransko naselje i prepoznatljiva gorska destinacija.


– To su – ističe direktor TZO-a Fužine dr. sc. Marinko Jakovljević – najuspješniji turistički rezultati u novijoj povijesti. U tu »noviju« povijest možemo uključiti razdoblje od zadnjih dvadesetak godina, par godina poslije završetka Domovinskog rata, otkad je počela intenzivnija revitalizacija turizma na području općine Fužine. Primjerice, 2000. godine na području TZ-a Fužine zabilježeno je 5.200 noćenja, a lanjske je godine to pet i pol puta više. Kad se tim komercijalnim noćenjima koja ostvarujemo na oko 600 kreveta pridoda još oko 14.000 onih koja realiziramo u vikendicama i kućama za odmor, onda dolazimo do brojke od 40.000 noćenja godišnje, što je povratak na nekadašnje respektabilne predratne brojke.


Spoj gorja i mora


Jako je dobro i drago mi je da su Fužine, kao i cijeli Gorski kotar, počeli sve više otkrivati strani turisti koji su, primjerice, tijekom srpnja i kolovoza prošle godine činili čak 75 posto noćenja. Rast broja stranih gostiju rezultat je pojačanog utjecaja interneta kao medija, doprinos su dali inozemni bookeri koji su otkrili Gorski kotar kao zanimljivu destinaciju pa nam dolaze obitelji koje znaju odabrati Fužine za boravak od tjedan ili čak i dva pa onda iz Fužina putuju po cijeloj Hrvatskoj, čak i u susjedne zemlje. To je logično jer smo odlično prometno poziciniorani pa ste iz Fužina do Zagreba za sat vremena, za sat i pol do obale zapadne Istre, Plitvica ili Slovenije, za dva sata do Zadra… Također, turisti su prepoznali ono što smo godinama naglašavali kao mogućnost – spoj gorja i mora, odnosno kupanje na moru, a noćenje na čistom gorskom zraku, bez potrebe za klima uređajima.





– Uspješni rezultati u dolascima gostiju donijeli su i uspješno poslovanje Turističke zajednice, pri čemu smo posebno zadovoljni radom spije Vrelo koja je lani s više od 12.000 ulazaka oborila dosadašnje rekorde. Taj nam prihod omogućava daljnja ulaganja u turističke projekte i nesmetanu djelatnost kroz promocijsku i marketinšku funkciju Turističkog ureda. Čini mi se da je dio gospodarenja atrakcijama i prirodnim resursima recept za djelovanje turističkih zajednica u sredinama kao što je Gorski kotar jer privatni poduzetnici razmišljaju o profitu i teško će se odlučiti za ulaganja bez zagarantirane isplativosti.


To je zasad nedovoljno dobro riješeno zakonskim odredbama i naš je cilj aktivno se uključiti u kreiranje budućih turističkih zakona i stvaranja destinacijskih menadžment organizacija, odnosno mogućnosti da i sami stvaramo određeni dohodak te ga ulažemo u turizam. Svakako, najosnovnije je pritom da se ostvari veća decentralizacija i u rasporedu sredstava i u načinu upravljanja destinacijom jer bez proizvoda na mjestu gdje se on stvara nema niti proizvoda na višim razinama.



Najviše izletnika


Prijašnjih godina ljetna špica je obično trajala oko mjesec dana, a prošle nam je godine bila gotovo cijeli srpanj i kolovoz kad se relativno teško moglo naći slobodnih mjesta. Na području Fužina imamo vrlo kvalitetan hotelski smještaj, dva pansiona i odličan hostel koji je ostvario i najveći broj noćenja, a izniman doprinos dalo je i više od 350 kreveta u domaćinstvima. Naravno, po broju dana popunjenosti ne možemo se mjeriti s morem, ali je sada prosječna godišnja popunjenost naših kapaciteta 50 dana, što je porast u odnosu na nekoliko godina unatrag kada je taj broj bio ispod 30 dana.



U Fužinama već ove sezone, ističe Jakovljević, puno očekujemo od daljnjeg uspješnog širenja ponude Zabavnog centra u Vratima te izletišta »Šumska bajka« u Liču, a u ponudu ide i western gradić Roswell nastao za potrebe snimanja novih filmova o Winnetou.


– Iza 1. svibnja Roswell kanimo otvoriti za organizirane posjete, a od ljeta i za individualce. U očuvanje naselja i objekata ulagalo se protekle dvije godine sredstvima Ministarstva turizma i Općine Fužine. Objekti su uređeni, u jednom od njih je postavljena izložba o snimanju filmova, bit će moguće fotografirati se s likovima iz filma, u planu je uređenje pristupne ceste i postavljanje turističke signalizacije. Vjerujemo da će i ta lokacija postati izletnički hit jer uz sam sadržaj nudi i prekrasno okružje prirode kakvu možete doživjeti u Gorskom kotaru – rekao je Jakovljević.



Bez obzira na ove poticajne rezultate vezane uz broj dolazaka i noćenja gostiju, Fužine su ipak ponajprije izletnička destinacija u koju, po posljednjim procjenama, godišnje stiže oko 70.000 ljudi, od čega njih oko 30.000 plati neki oblik karte ili ulaznice – spilja, turistički vlak, brod, izletišta, oproštaj od stare godine, organizirani izleti… – govori Jakovljević koji na pitanje što očekuje u 2018. godini, naglašava kako bi itekako bili zadovoljni kad bi se ponovili rezultati iz 2017. godine.


– To neće biti lako jer smo 2017. godine imali i meteorološki odlično ljeto pa onda i produljenu špicu i jako dobre rezultate ljetne sezone. Problem Fužina, a i Gorskog kotara u cjelini, je višegodišnja stagnacija dolazaka i broja noćenja domaćih gostiju. Primjerice, do 2008. godine domaći su gosti prednjačili pred stranima, a onda je kriza učinila svoje i bilježi se konstantan pad broja domaćih turista. TZO Fužine je 2017. godinu završio s 51 posto ostvarenih inozemnih noćenja naspram domaćih 49 posto.


U cilju privlačenja domaćih gostiju u Gorski kotar, za svaku je pohvalu produženje zimskih školskih ferija, što je već ove zime dalo rezultat. Također, smatram da bi svakako trebalo produžiti novogodišnje praznike na dva slobodna dana jer bi to turističkoj Hrvatskoj itekako donijelo koristi jer bi zasigurno mnogi gosti na nekoliko dana produžili svoj boravak – rekao je Jakovljević.