Eko akcija

Ronioci i mještani očistili podmorje Puntarske drage

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić



PUNAT  Početak svibnja tradicionalno je, već puna dva desetljeća, brojnim Puntarima, ali i njihovim prijateljima, rezerviran za provedbu edukativno-ekološke akcije »Puntarska draga svima nam draga«. Ovogodišnja akcija okupila je brojne ronioce iz čitave Hrvatske, umirovljenike Punta, učenike PŠ Punat, štićenike Doma Laduč te nemali broj mještane.


Organizatori i provoditelji te sad već tradicionlane akcije čišćenja podmorja koju su u Puntarskoj dragi pred 20 ljeta operativno »zakotrljali« članovi Kluba za podvodne aktivnosti Karlovac naspoljetku su bili zadovoljni i tijekom, ali i rezultatom događanja koje je pokazalo da je, iako se s dna mora i ovog puta imalo što izvući, otpada ondje danas znatno manje no što ga je znalo biti prethodnih godina.


Organizatore je posebno obradovala spoznaja da među odbačenim, u podmorju »izgubljenim« predmetima više nema opasnog otpada poput akumulatora, a kojih se u početnim godinama provedbe akcije ondje znalo podosta naći. Malo je mjesta na Jadranu koja se mogu pohvaliti dvadesetogodišnjim kontinuitetom održavanja ovakvih akcija, kažu Branko Karabaić, direktor TU TZO Punat i njegov kolega Ivan Mrljak, predstvnik KPA Karlovac podsjetivši da se ove godine »preklapa« više vrijednih jubileja – 110 godina organiziranog turizma u Puntu, 40 godina djelovanja KPA Karlovac te 20 uzastopnih godina edukativno ekološke akcije »Puntarska draga svima nam draga«.




Općinari i puntarski turistički djelatnici, kao i uvijek dosad, pokazali su se odličnim organizatorima i domaćinima podmorskim čistačima-volonterima. Akciju su pomogli te logistički popratili i predstavnici Marine Punat i otočnog komunalnog društva, a spomena je vrijedan i podatak da su upravo ronioci KPA Karlovac, osim u Puntu, bili začetnici sličnih ekoloških akcija koje se provode i u Malinskoj te Baški.