Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Fotoizložba

Rive kao galerije: Jadran "kao nekad" na bašćanskoj Paladi

Foto: Mladen Trinajstić
Foto: Mladen Trinajstić
Autor:
Objavljeno: 31. svibanj 2018. u 10:38 2018-05-31T10:38:22+02:00

Izložba prezentira 60 crno-bijelih fotografija velikog formata, nastalih na Jadranu posljednjih godina, ali u estetici zlatnog doba fine art fotografije. Procjena je da će izložbu vidjeti milijun posjetitelja 13 turističkih centara, među kojima i Baške, gdje će gostovati od 1. do 15. lipnja

BAŠKA  Devetu godinu zaredom, atraktivna izložba projekta »Prijatelji mora« obilazi i uljepšava trgove i rive brojnih gradova i mjesta diljem hrvatskoga Jadrana, pa tako i otoka Krka. Tijekom ovog ljeta taj će program iza kojeg stoji riječka udruga Livingstone, posvećena promicanju nacionalnih kulturoloških vrijednosti te provedbi projekata  povezivanja kulture, turizma i poduzetništva, u čak 13 hrvatskih turističkih destinacija predstaviti izložbu nazvanu »Kao nekad«.

Kako doznajemo od prof. Tončija Denisa Redića, predsjednika spomenutog riječkog udruženja koje je kroz niz zanimljivih i umnogome originalnih projekata i programa prisutno u kulturnoj svakodnevici otoka Krka, procjenjuje se da će izložbu ove godine vidjeti preko milijun posjetitelja naših turističkih centara, među kojima i Baške na čijoj će Paladi projekt »Prijatelji mora« biti predstavljen od 1. do 15. lipnja.

Omaž zlatnom dobu fine art fotografije

Članovi udruge Livingstone i predstavnici tvrtke Astoria ovaj su neobičan projekt osmislili još 2009. godine, i to u formi nacionalne kulturološko-turističke kampanje kojoj je glavni cilj hrvatskoj javnosti, ali i čim širem krugu posjetitelja naše zemlje skrenuti pozornost na ulogu fotografije u medijskoj kulturi, kao i na društvenu odgovornost te stalnu vrijednost i značaj promicanja života na Jadranu. Nakon trilogija s temama podmorja, površine mora i mediteranskih eseja, povijesnih serijala s početka stoljeća te 50-ih i 60-tih godina prošlog stoljeća, deveta godina projekta »Prijatelji mora« donosi svojevrsni omaž zlatnom dobu fine art fotografije, ali s motivima današnjeg Jadrana.

Emotivni balans

– Izložba fotografija velikog formata postavljenih na panoima prilagođenim za otvoreni prostor, ove godine prezentira čak 60 crno-bijelih fotografskih radova, zapisa nastalih na hrvatskom Jadranu posljednjih godina – kaže Redić, naglašavajući da se posebnost ovog puta priređenih te za izlaganje prilagođenih vizuala ogleda u tome što su autori koristili estetiku zlatnog doba fine art fotografije, a sve u nastojanju da šetače i prolaznike duž javnih prostora gradova i mjesta u kojima će se projekt predstavljati, »uvedu u ritam mirnog i pitomog okruženja u kojem borave te tako svima vrate i emotivni balans«.

Stručna selekcija

U brzotrčećem, digitalnom dobu u kojem živimo ova je vizualna šetnja samo još jedan  poziv gledatelju s jasnom porukom – uspori humano, nastavlja predsjednik udruge Livingstone, otkrivajući nam i da je radove koji se ove godine predstavljaju u okvirima izložbenog projekta Prijatelji mora selektirao stručni tim festivala »Rovinj Photodays«, ali i da izlažu Stanko Abadžić, Max Juhasz te Mario Romulić i Dražen Stojčić. U suradnji s lokalnim turističkim zajednicama,  izložbu »Kao nekad« ove godine ugošćuju Rovinj, Pula, Mali Lošinj, Baška, Krk, Njivice, Zadar, Biograd na Moru, Šibenik, Split,  Malinska, Rijeka, a na kraju i Zagreb.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.