Projekt planiran u zaljevu Soline

Revitalizacija ljekovitog blata: Važan korak ka gradnji lječilišno-turističkog kompleksa Meline

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ / NL arhiva

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ / NL arhiva

Najavljen je početak javne rasprave, a uvid u Studiju bit će moguć u zgradi Općine Dobrinj ili putem internetskih stranica



DOBRINJ Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ-a napravit će uskoro još jedan važan korak k ostvarenju projekta izgradnje Lječilišno-turističkog kompleksa »Meline« u zaljevu Soline.


Kako doznajemo od predstavnika dobrinjske lokalne uprave koja »i srcem i dušom« stoji iza spomenutog projekta, u postupku Glavne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu zahvata gradnje tog lječilišno-turističkog kompleksa spomenuto je tijelo županijske uprave ovih dana objavilo skorašnji začetak javne rasprave o Studiji Glavne ocjene njegove prihvatljivosti za ekološku mrežu kojom je, kao uostalom gotovo cijeli otok Krk, »prekriveno« i to područje poznato po svome ljekovitom blatu. Javna rasprava započet će 16. studenoga i trajat će do 15. prosinca, a uvid u Studiju bit će moguć u zgradi Općine Dobrinj od ponedjeljka do petka, od 9 do 12 sati.


Studija će  biti dostupna i na internetskim stranicama PGŽ-a, a doznajemo i kako će javno izlaganje dokumenta biti održano u srijedu, 2. prosinca, u školi Dobrinj.


Hotel s 300 kreveta




Za vrijeme trajanja javne rasprave prijedlozi, mišljenja i zamjerke moći će se upisati u knjigu primjedbi, ili dostaviti na adresu Upravnog odjela za prostorno uređenje PGŽ-a. O konačnom ishodu postupka  javnost će se informirati objavom rješenja na internetskim stranicama PGŽ-a. Podsjetimo, plan izgradnje lječilišno-turističkog kompleksa, odlukom članova dobrinjskog Općinskog vijeća koncentriran je na lokalitet u neposrednom susjedstvu samog izvorišta ljekovitog blata, uz plažu u uvali Soline odnosno na priobalnom zemljištu u neposrednom susjedstvu naselja Čižići.


Odabrani lokalitet rasprostire se na oko 7.000 kvadrata zemljišta u pretežito privatnom vlasništvu, a osim zbog njegove blizine blatu, spomenuto se zemljište najidealnijim pokazalo i stoga što se ta zona nalazi izvan najosjetljivijih dijelova zaštićene prirode kojim je premreženo gotovo cjelokupno područje uvale Soline. U planu je izgradnja lječilišno-hotelskog kompleksa s 300 postelja (200 »bolničkih« te 100 hotelskih) ali i niza pratećih sadržaja poput medicinsko-dijagnostičkog i terapijskog centra, welnessa i sličnih (čak i bazenskih) sadržaja zajedno s cijelim nizom servisno-gospodarskih i naravno turističkih elemenata.



Stručnjaci Hrvatskog geološkog instituta lani su konstatirali kako ljekovitog blata na Melinama ima u količinama koje zadovoljavaju višegodišnje potrebe lječilišta ali i da su njegovi izvori, uz zaštitu i očuvanja vodotoka uz pomoć kojeg prirodnim putem ondje nastaju ljekoviti organski spojevi, zapravo nepresušni. Nedvojbeno je utvrđeno i da blato nije štetno po zdravlje te da je svojim karakteristikama najsličnije onom iz Igala – crnogorskog lječilišta s dugom tradicijom lječenja i rehabilitiranja osoba koje muče tegobe povezane s reumatizmom.



Dovoljne zalihe blata


Govoreći o projektu koji je davno označen strateško važnim i od strane županijske vlasti, predstavnici Zavoda za prostorno uređenje od čijih je članova svojevremeno oformljen projektni tim zadužen za pripremu i vođenje postupka razrade tog plana naglasili su da bi po dovršetku pripremnih radnji projekt mogao biti ponuđen na realizaciju privatnim investitorima.


Na prezentacijama koje su u ranijim fazama razrade održane pred članovima dobrinjskog Općinskog vijeća doznali smo i kako se planovi vezani uz korištenje ondje prisutnih peloida (blata) temelje na prethodno odrađenim istraživanja kojima je, u određivanju perspektivnosti ulaganja u lječilište, analizirano samo blato – kako u pogledu njegovih karakteristika tako i raspoloživih količina. Angažirani su stručnjaci tako došli do zaključka da je peloid iz Melina uistinu pogodan za korištenje u lječilišne svrhe, jednako kao i da su njegove zalihe dostatne potrebama budućeg lječilišta.