Poduzetna Zagrepčanka

Renovirana stara plemićka vila u Dobrinju: Storia tek otvorila vrata, a već ugostila Kuvajćane

Biljana Savić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Drevna gradnja i tradicionalni izgled krčkih velebnih zadnja zadržan je i u ovoj vili, a na duh davnog vremena kada su prvi turisti u doba Austro-Ugarske Monarhije otkrivali ljepotu sjevernog Jadrana, podsjeća vanjskim i unutarnjim uređenjem



Villa Storia u petak je otvorila vrata nakon opsežnih radova renoviranja, uređenja, izgradnje bazena…, a već jučer je dobila svoje prve goste, ni više ni manje nego iz Kuvajta.


– Kako su vas našli, prvo je što nam je palo na pamet.


– Pa preko interneta, smije nam se 27-godišnja poduzetnica, Zagrepčanka Ana Buljan, vlasnica ove prelijepe Ville Storia u Dobrinju na otoku Krku. Storia interijerom već priča priču gostima iz Kuvajta svakim svojim četvornim metrom, svakim ormarom, prozorom, pa i fotografijom… Priča im o Antonu i Mari Gržetić, zvali su ih Lenica. I jedno i drugo. On je bio u Americi čitav život, kad se vratio kući njegova je žena već bila starica, a i on je bio starac. Imali su kćeri Jelicu i Anicu koje nisu imale nasljednike. Antun i Mara su umrli prije dvadesetak godina, a nasljednici su kuću prodali. Upravo ovu koja je sada postala prava ljepotica, a Ana je na zid ove vile stavila uokvirenu fotografiju pokojnih vlasnika, koju je našla u kući kad ju je kupila. Villa Storia će zauvijek ostati storija jer je prvi objekt u ovom živopisnom mjestu na otoku Krku koji je dobio 5 zvjezdica.




– Ovo je iskorak kojemu težimo u Općini Dobrinj. Želimo da kuće budu obnovljene i zato organiziramo dane otvorenih vrata za potencijalne i sadašnje iznajmljivače, i pokazujemo im unutrašnjost starih kuća kako bismo im dali ideju, kaže nam direktor TZ Općine Dobrinj Boris Latinović.


Dobra banka i dobar stolar


No, Ana nije tako našla ovu kuću.


– Sasvim slučajno sam je našla, kolegica mog tate, arhitektca ju je bila kupila i nije znala što bi s njom, pripovijeda nam Ana koja je kad je imala 24 godine u Vodicama samostalno vodila kafić i piceriju.


Ima i dva apartmana u Malinskoj, a kad je počela obnavljati Villu Storiu, odlučila je prodati biznis u Vodicama i kupila je kafić u Gradu Krku. – Planiram još i lounge bar, a ovdje odmah ispod Ville Storie obnavljam još jednu kuću. Ona će za turiste biti spremna iduće sezone, kaže nam Ana.Pripovijeda da je obnova Storije trajala godinu i pol.

– Bilo je jako teško dovoziti materijal, bager smo morali doslovno rastaviti na dijelove da bismo ga dopremili tu na ovo mjesto gdje smo izgradili bazen, za koji nitko nije vjerovao da ćemo ga moći izgraditi jer je nizbrdica. Nastojala sam što je manje toga mijenati, svi ovi ormari, kredence, sanduci, škrinje… sve smo to našli u kući i svemu tome je naš stolar dao novi sjaj, ma važno je imati dobrog čovjeka koji je uz tebe, a to je moj otac, dobru banku koja će te pratiti i dobrog stolara, smije se Ana i dodaje da je njen otac, inače građevinar, osmilsio izgled kuće, jer, kako je kazala, ima smisla za detalje i odličnog stolara koji ispunjava sve želje.


Vinski podrum


Vila Storia je, dakle, izgrađena i rekonstruirana na temelju postojeće starinske plemićke kuće koja datira s početka 20 stoljeća. Drevna gradnja i tradicionalni izgled krčkih velebnih zadnja zadržan je i u ovoj vili, a duh davnog vremena kada su prvi turisti u doba Austro – Ugarske Monarhije otkrivali ljepotu sjevernog Jadrana, podsjeća svojim vanjskim i unutarnjim uređenjem i ova vila. Da se ipak nalazimo u 21. stoljeću odaje vrsna i jedinstvena kombinacija starog i novog uronjenog u vanjski i unutarnji interijer vile, gdje je motiv vrhunskog smještaja, udobnosti, raskoši ponude i iznimne kvalitete smještaja bio imperativ vlasnice Ane Buljan.


Toplina i prijateljska dobrodošlica svakome tko je ovu vilu odabrao za svoju turističku destinaciju osjeća se na svakom kutku vile, a okrunjeno s fenomenalnim vinskim podrumom gdje je smješteno više od 500 probranih vina u cijelosti na usluzi posjetiteljima vile. Zidovi su prožeti bojama i motivima Krka, uz namještaj koji je preuzeti iz antikvarijarnica i od starosjedioca na otoku, kako bi se draž i tradicija Mediterana kakav je nekoć bio što više sljubili uz moderni dizajn. Vila ima 286 četvornih metara unutarnjeg prostora te 700 četvornih metara okoliša i četiri sobe, najveći dio kojih su spavaće. Cijeli prostor podijeljen je na tri etaže, gdje je podrumski dio vezan uz wellness, skrivajući u svojim njedrima unutarnji bazen, saunu, prostor za odmor. Drugi dio podruma rezerviran je za kušanje vina uz široku paletu i izbor vrhunske kapljice. Prvi kat prožet je velikim i otvorenim dnevnim boravkom, a zahvaljujući brojnim prozorima, igra svjetlosti pokazuje svu raskoš ove vile već na prvi pogled.


Spavaće sobe, vrhunski opremljene modernim stilom, uz krevete kraljevske veličine, odaju dojam glamura i želje udovoljiti i najmanjem zahtjevu gostiju.


Promotivna cijena


Vila je raspoloživa za iznajmljivanje tijekom cijele godine, a bez obzira na godišnje doba, a cijena boravka ove sezone iznosi 650 eura po danu, no to je promotivna cijena, iduće godine bit će viša, kaže Ana Buljan.


Ona je, inače, diplomirala na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta gdje je i pohađala MBA studij Financija i bankarstva. Za vrijeme studiranja iskoristila je i mogućnost međunarodne razmjene koju joj je pružao fakultet te je jedan semestar provela u Rimu na LUISS business school. – Iako sam pri završetku fakulteta razmišljala o odlasku iz Hrvatske, želja za privatnim poslom, poduzetništvom i investiciji koju je sama i vlastitim snagama napravila na otoku Krku, potaknule su me da ostanem i počnem razvijati vlastiti posao. Projekt Ville Storije koštao me gotovo pola milijuna eura i sigurna sam da sam pametno investirala, zaključuje Ana.