Dugovječni

Rapski brend slavi 70 godina: Ovo je DVD o kojem uče studenti i piše National Geographic

Ivor Balen

Rapski vatrogasci u svečanom mimohodu u povodu 70. jubileja DVD-a / Snimio Ivor Balen

Rapski vatrogasci u svečanom mimohodu u povodu 70. jubileja DVD-a / Snimio Ivor Balen

Rapski vatrogasci su posebno dobro organizirani i povezani sa zajednicom, neraskidiv su dio Raba i dobitnici su najviše priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice. Od osnutka 8. veljače 1946. prisutni su u svim aktivnostima u gradu, a o njihovoj organiziranosti i brzini uči se na Šumarskom fakultetu 



DVD Rab proslavio je prošli tjedan 70 godina postojanja, s vrhuncem u subotu kada je održan svečani mimohod postrojbi i svečana sjednica Skupštine DVD-a. Bila je to prilika da se podsjeti na ugled kojeg rapski vatrogasci uživaju u Hrvatskoj. Često se ističe da je riječ o jednoj od najboljih postrojbi u državi, što potvrđuju brojna priznanja koja su dobili, činjenica da se o rapskim vatrogascima uči na Šumarskom fakultetu, njihova organiziranost, brzina dolaska na intervencije…


– Dvije stvari treba zapamtiti od onoga što je danas tu rečeno. Prva je da ste vi izvorno rapskibrend, a druga je veliki požar u Dragi koji je spomenut, kada tehnika s kopna nije mogla doći, ali su požar ugasili ljudi. Dobro znam što znači spomenuti negdje DVD Rab, rekao je Željko Španjol, profesor na Šumarskom fakultetu u Zagrebu, napomenuvši da su rapski vatrogasci dva puta izašli i u National Geographicu.


Spremni u 7 minuta


Na svečanoj skupštini prikazan je film o rapskim vatrogascima koji opisuje njihovu svakodnevicu. Obavljaju svoj svakodnevni posao, kuhaju, rade na parkiralištu, u trgovini ili se opuštaju uz društvo, a onda odjednom dolazi poziv. Svi napuštaju ono što rade i hitaju na intervenciju, statistika kaže da im je u prosjeku potrebno samo sedam minuta da dođu do požara. Zbog toga se, kako je istaknuto, opožarene površine na Rabu mjere u četvornim metrima, a ne u hektarima.





Na Svečanoj sjednici uručeni su deseci različitih priznanja, a izdvojiti se mogu ona najvažnija. Viši časnici postali su Hari Čipčić (zapovjednik DVD-a) i Milivoj Ličina (tajnik i zamjenik zapovjednika).


Plakete za 50 godina članstva dobili su Josip Gulić i Slavko Javoran, spomenice Vatrogasni veteran Josip Ćuća Žentil, Boris Stojnšek, Nenad Stojnšek i Milorad Stanisavljević, a Zlatne medalje Hrvatske vatrogasne zajednice Dragan Brna, Vjekoslav Bravarić, Danijel Krstinić, Željko Puljar-Matić i Josip Beg.


Jošku Vidasu, zamjeniku predsjednika, Hrvatska vatrogasna zajednica dodijelila je odlikovanje za posebne zasluge.


I onda ono najvažnije, velika rijetkost kada je u pitanju članstvo u volonterskim udrugama uopće, Josipu Vidasu dodijeljeno je priznanje za 70 godina članstva i priznanje za člana utemeljitelja. Josip Vidas je 57 godina predsjednik društva, a tu dužnost obnaša i danas.



– Rapski vatrogasci su posebno dobro organizirani i povezani sa zajednicom, neraskidiv su dio Raba i nije slučajno da imaju najviše priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice. Osnovani su 8. veljače 1946. godine i od tada su prisutni u svim aktivnostima u gradu, okupljanju mladih i organizaciji manifestacija, a bili su aktivni i u Domovinskom ratu. Danas djeluje osmatračnica na brdu Kamenjak, video nadzor, borbena gotovost i s kopna i s mora.


Ustroj rapskih vatrogasaca predaje se i na Šumarskom fakultetu, a 2004. godine dobili su nagradu za najbolji model na Mediteranu, istaknuto je na Skupštini, koju je izvedbom himne otvorila sekcija Limene glazbe DVD-a Rab, također nezaobilazni dio Društva.


Utkani u dušu grada


Kako je napomenuto, broj intervencija raste, pa ih je 2015. godine bilo čak 410, što požara, što ostalih, tehničkih intervencija. Rapski vatrogasci su svaki put bili spremni.


– Kao što su naši prethodnici osnovali DVD i prionuli poslu, i mi idemo dalje jer nastavljamo priču koja je vrijedna svakog truda i svake žrtve, poručili su rapski vatrogasci.


Brojni su bili gosti na skupštini, predstavnici Grada Raba, prijateljskih društava i Hrvatske vatrogasne zajednice. Zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin zahvalio se vatrogascima za uspješno čuvanje neponovljivih šumskih dijelova otoka.


– Svojim aktivnostima i na drugim poljima utkali ste se u dušu grada. Vi ste izvorno rapskibrend i odavno se postali dio dobroga glasa o Rabu, rekao je Deželjin.


Predsjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Slavko Gauš rekao je da su oni uvijek ponosni na Rab.


– Ovdašnji vatrogasci su specifični i organizirani na veoma dobar način. To je posebno važno na otocima jer nama s kopna trebaju najmanje dva sata da dođemo, rekao je Gauš.


Okupljene je posebno obradovao predsjednik Vatrogasne zajednice otoka Raba i DVD-a Lopar, Mirko Škarić, koji je susjednom DVD-u donirao 70 litara vina, po litru za svaku godinu. Najveći pljesak na samom kraju sjednice dobio je ipak Željko Španjol, svojom porukom Gradu Rabu:


– Dajte više takvoj ekipi novi stadion da igra – novi Dom!