Adut za zimsku sezonu

Rapski advent počinje već u studenom, na Silvestrovo dolazi Rozga

Ivor Balen

Advent se lani pokazao uspješnim pa ga na »otoku sreće« žele pretvoriti u adut za zimsku sezonu. Poseban program predviđen je za Badnjak i Staru godinu. Od 26. prosinca nastupaju klapa Rišpet, Marijan Ban i Diktatori, a na Silvestrovo Jelena Rozga



RAB Advent kao adut za zimsku sezonu u tipičnoj ljetnoj destinaciji, k tome otočnoj, nije nemoguća misija, smatraju u Gradu Rabu. Drugu godinu za redom stoga su organizirana brojna događanja povodom Božića i Nove godine, ove godine brojnija i raznovrsnija nego prošle, uz brojne novosti. Kao svojevrsni vrhunac predviđen je koncert Jelene Rozge za Silvestrovo, jedne od trenutačno najvećih glazbenih atrakcija u Hrvatskoj.


Bogat program


– Prošle godine Rab je prvi put nakon dugo vremena imao veći program za Advent s kojim smo bili zadovoljni. Već tada smo krenuli u organizaciju za ovu godinu i ovih dana definirali smo program koji će se odvijati u očekivanju 2017. godine, kaže gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.


Središnji dio rapskoga Adventa odvijat će se na Trgu Municipium Arba, gdje će, kao i prošle godine, biti smješten šator sa klizalištem, ugostiteljske kućice, veliki bor i bina. Novosti su vezane za susjedni dio staroga grada.




– Park Dorku ćemo prigodno osvijetliti i tamo će biti smještene jaslice koji su do sada stajale u Loži.Također, najmanje dva puta planiran je program živih jaslica koji će se također odvijati u Dorki, jednom prije i jednom nakon Božića. U parku će biti i adventski vijenac te će se organizirati paljenje svijeća.


Pored parka bit će otvorena mala crkva Svete Katarine u kojoj postoji mogućnost postavljanja izložbe. Dalje niz ulicu Biskupa Draga, kod konobe Kaldanac, bit će postavljena Božićna bajka te će u tom prostoru, jednako kao i u Dorki, svirati blagdanska glazba. Od kafića Celestina do trga bit će štandovi domaćih proizvođača, kaže Grgurić.


Adventski program počinje 25. studenog na blagdan Svete Katarine otvorenjem istoimene crkvice. Taj dan bit će otvoreni i svi sadržaji izuzev klizališta i vlakića, koji kreću 15. prosinca, a i ove godine će biti organizirana škola klizanja. Poseban program predviđen je za Badnjak i Staru godinu, uz Djeda Božićnjaka, besplatni bakalar i ostalo, a koncerti na bini počinju 26. prosinca kada će nastupiti klapa Rišpet. Dva dana kasnije svirat će Marijan Ban i Diktatori, a 31. prosinca Jelena Rozga. Večer ranije bit će koncert klapa u katedrali.



Cijena ovogodišnjeg Adventa nije mala, Grad Rab cjelokupni program koštat će oko 550.000 kuna. – To je ulaganje koje se vraća. Cilj je da u godinama koje su pred nama na Rab dolazi više tisuća ljudi te da cijeli Advent bude ispunjen programima. Sve s ciljem da Rabljani i gosti i u prosincu imaju u čemu uživati na Rabu. Očito grad u prosincu više ne spava kao proteklih godina, rekao je Grgurić.


Tri hotela


– Na ovo treba dodati i poseban program za djecu kojeg priprema Pučko otvoreno učilište Rab. Također, pozivam rapske ugostitelje da organiziraju još koji koncert ili događanje. Pozivam uopće ugostitelje i trgovce da ne budu zatvoreni u vrijeme Adventa, nego da urede i otvore svoje objekte, pa da Rab te dane zaživi u još ljepšem svjetlu, kaže Grgurić.


Za razliku od prošlih godina kada je radio samo jedan, ove godine u vrijeme Božića i Nove godine radit će tri hotela, Imperialovi Padova i Grand hotel Imperial te hotel International.


– Imperialovi hoteli su već popunjeni, a očekujemo da će se popuniti i Inter. Također, možemo najaviti marketinške aktivnosti prema popunjenju privatnih pansiona i obiteljskog smještaja te ovim putem pozivamo iznajmljivače da i u vrijeme Božića budu spremni prihvatiti goste, rekao je Grgurić.