Valamar

Rapski Grand Hotel Imperial ubuduće “samo za odrasle”. Evo što to znači

Biljana Savić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Iako je bila umnogome specifična zbog promjene vlasništva i zahtjevnog usklađivanju sustava i standarda u poslovanju između Imperiala i Valamara, 2017. je dosad najuspješnija poslovna godina rapske tvrtke, a između ostalog, u tijeku su radovi u Grand Hotelu Imperial koji će od svibnja biti Adults only hotel



RAB Rapskog Imperiala dugo nije bilo u novinama, gotovo otkako je u vlasništvu velikog Valamara, a mnogo toga radi se u Imperijalovim hotelima, baš zahvaljujući novom vlasniku. Vlado Miš ostao je na čelu uprave ovog rapskog hotelijera, pa ga pitamo kakvi su rezultati prve godine poslovanja privatiziranog Imperiala.


– Već više godina zaredom u Imperialu je postalo gotovo uobičajeno da je svaka poslovna godina uspješnija od prethodne. Takva će biti i 2017. godina, u kojoj su postignuti rezultati bolji od prošlogodišnjih i bolji od planiranog, i koja će po svim pokazateljima biti najuspješnija poslovna godina do sada. Zasluge za to pripadaju svim našim zaposlenicima – kaže nam Miš i pripovijeda da je ova godina bila po mnogočemu i specifična, upravo zbog promjene titulara vlasništva i, vezano uz to, brojnim, vrlo zahtjevnih aktivnosti tzv. umrežavanja sustava i usklađivanju sinergija i standarda u poslovanju između Imperiala i Valamara.



U sklopu društveno odgovornog poslovanja, Imperial će do iduće turističke sezone financirati izradu i postavljanje banera u Stinici na derutnim zgradama na prilazu trajektnom pristaništu. Imperial je ponudio spremnost financirati i izgradnju sanitarnog čvora u Stinici, nakon što lokalne samouprave otoka Raba i Senja dogovore lokaciju i riješe potrebnu dokumentaciju. Imperial će i iduće godine sudjelovati u poticanju i sufinanciranju raznih programa i turističkih manifestacija na otoku te ostalih projekata od zajedničkog interesa, u suradnji s lokalnim samoupravama.





– Rokovi su bili vrlo kratki, ali zahvaljujući involviranim timovima, veći dio posla je završen. Preostali dio usklađivanja sustava koji se najviše odnosi na segment podatkovne integracije slijedi iduće godine – najavljuje Vlado Miš, a na naše pitanje koje su prednosti rada u velikom hotelskom sustavu, odgovara nam da je Valamar najveća hotelska grupacija u Hrvatskoj s vrlo razvijenim sustavom i alatima korporativnog upravljanja, da su procedure, uloge i odgovornosti jasno definirane i da se stalno unapređuju.


Poslodavac partner


– Valamar je kao poslodavac fokusiran na razvoj poticajne korporativne kulture koja generira rast organizacije, a gosti i zaposlenici su uvijek u prvom planu. Kontinuirano se poduzimaju mjere za jačanje motiviranosti i zadovoljstva zaposlenika, za bolje uvjete smještaja sezonaca, unapređenje stručnog obrazovanja i razvoj zaposlenika. Zato je Valamar već više godina zaredom i nagrađen certifikatom Poslodavac partner. Valamar je zadnjih godina i najveći investitor u turizmu, a razvojni projekti temelje se na jasnoj viziji stvaranja turističke ponude za 21. stoljeće. Siguran sam da će i Imperial kao sastavni dio Valamar grupacije u sljedećih nekoliko godina razvojno valorizirati svoje potencijale i time turizmu destinacije Rab dati novu dimenziju – kaže predsjednik Uprave Imperijala i najavljuje nam investicije ovog rapskog hotelijera za iduću godinu, a i dužu budućnost.



– Po svom sadržaju od prošle godine Advent na Rabu ima osobine i turističke manifestacije, a ove godine je organizacija na još većoj razini. Uistinu se radi o jednom od najboljih adventskih programa ne samo na našoj obali, već i šire. Zato je Imperial i najveći sponzor rapskog Adventa. Iako će uspjeh adventskog programa ovisiti o vremenskim prilikama, organizatorima treba svakako čestitati.


Od Imperialovih hotela, za božićne i novogodišnje blagdane će raditi samo hotel »Padova«, jer se Grand Hotel Imperial obnavlja. Ove godine u ponudi je i više privatnih iznajmljivača. Svakako da ovako dobro organiziran program za advent motivira turističke dolaske i posebno veseli lokalno stanovništvo u ozračju blagdanskog ugođaja. Uz Rabsku fjeru, Advent je postao najpoznatija manifestacija na Rabu.



– Planirana su značajna ulaganja na unapređenju kvalitete sadržaja i usluga te konkurentnosti destinacije na sve zahtjevnijem turističkom tržištu. Ukupan planirani iznos investicije iznosi 72 milijuna kuna i svi radovi su u tijeku. Najznačajnije ulaganje je u modernizaciju i repozicioniranje Grand Hotela Imperial, koji će od sljedeće godine poslovati kao Adults only hotel – kaže Miš, a mi ga tu zaustavljamo pitanjem što to konkretno znači »samo za odrasle«.


Možda će imati neke, onako, »hot sadržaje«?


– Ma neeeee. U cilju što boljeg pozicioniranja i prepoznatljivosti ponude na tržištu, danas postoji sve veća tendencija, ali i potreba, specijalizacije hotela prema određenim ciljnim skupinama turista. Prema tome se i postavlja projektni zadatak. Tako će Grand hotel Imperial prema novom konceptu ambijenta i stila hotelskih sadržaja, prema kreiranju usluga, biti namijenjen odraslima, uz personalizirani odnos koji treba zadovoljiti i najzahtjevnije goste – pojašnjava Miš, a to u prijevodu znači da gosti takvog hotela, primjerice, ne žele slušati ciku djece na bazenu. Dakle, doznajemo da će Grand Hotel Imperial biti gotovo u cijelosti obnovljen, uz poseban redizajn svih hotelskih prostora i ulaganja u nove sadržaje koji će ga pozicionirati među vodeće hotele u portfelju Valamar Riviere.



– Stalni Imperijalovi zaposlenici će dobiti božićnicu za ovu godinu u iznosu od 2.200 kuna, a sezonci koji su odradili najmanje 616 sati, dobit će božićnicu u iznosu od 500 do 1.400 kuna, ovisno o broju odrađenih sati. Ove godine će dar za djecu do navršenih 15 godina, u iznosu od 600 kuna, biti isplaćen i sezonskim zaposlenicima, najavljuje Miš.



Unapređenje ponude


– To je veliko priznanje za cijeli Rab kao turističku destinaciju, znak povjerenja Valamara u naše zaposlenike, ali i velika odgovornost za postizanje i održavanje visoke razine kvalitete i integriranosti usluga. Hotel Imperial sa svim svojim posebnostima i tradicijom pravi je izbor za takav koncept i spremni smo za taj izazov. Zaposlit će se dodatni broj zaposlenika s obzirom na nove pozicije i usluge. Po konceptu »Adults only« fokus će biti prema tradicionalnim, ali i novim tržištima, te prema gostima bolje platežne moći. Planirano otvorenje je početak svibnja, a svečano otvorenje se planira u lipnju – najavljuje Miš i dodaje da se ostala veća ulaganja u 2018. godini odnose na ulaganje u oba Imperialova kampa, čime će se, tvrdi, značajno poboljšati struktura i kvaliteta smještaja, uređenost, ali i povećati broj zaposlenika.


– Naravno, tu su i ulaganja u opremu, IT sustav, unapređenje wi-fi usluge te u projekte digitalizacije. Fokusirat ćemo se i na Uplifting service, odnosno podizanje kvalitete usluge u okviru kojeg ćemo organizirati brojne edukacije zaposlenika, a svakako treba istaknuti i Perfect Experience Creator koji će dodatno unaprijediti našu ponudu prema gostima. Što se tiče investicija u iduće 2-3 godine, intenzivno izrađujemo Master planove kao osnove za buduće projekte, prioritetno za objekte i sadržaje u Suhoj Punti i Loparu kao našim najvećim razvojnim, ali i ulagačkim potencijalima na otoku. U idućim godinama, u suradnji s lokalnom samoupravom, planiraju se ulaganja i u plaže, koje na Rabu nedostaju, posebno one uređene, na što nas već duže upozoravaju brojne ankete koje smo proveli među našim gostia – najavljuje Vlado Miš.