Važna uloga

Rapska plovidba uplovila u 57. godinu održavanja linije koja život znači

Hrvoje Hodak

Foto: S. Badurina

Foto: S. Badurina



RAB – S prvim danom mjeseca lipnja, rapski je brodar uplovio u 57. godinu održavanja trajektne linije kopno – otok Rab. Naime, na taj datum 1963. godine, ribarskim je brodom »Ćutin« otplovljena prva trajektna linija i to na relaciji luka Jablanac – luka Rab.


Nakon uspostave linije Crikvenica – Šilo, koja je krenula s plovidbom 1959. godine, i Orebić – Korčula 1961., trajektna linija kopno – otok Rab našla se među onim linijama koje su uspostavljene 1963. godine. Zanimljivo je reći da je motorni brod »Ćutin«, koji je izgrađen kao ribarski brod 1947. godine u Malom Lošinju, zapravo najstariji trajekt na Jadranu, stariji i od »Bodulke« koja je počela liniju Crikvenica – Šilo, a koja je izgrađena 1952. godine u Šibeniku kao desantni brod. Poslije »Ćutina« generacije pomoraca i djelatnika Rapske plovidbe, zaključno s trajektom »Četiri zvonika«, izgrađenim u Kraljevici prošle godine, nabavile su ili izgradile 10 trajekata, a trajekt »Četiri zvonika« sada je najmlađi u trajektnoj floti među 24 državne trajektne linije koje povezuju hrvatske otoke s kopnom.


Od 1963. godine do današnjih dana trajekti Rapske plovidbe prevezli su u oba pravca gotovo 33 milijuna putnika i blizu 10,5 milijuna vozila svih kategorija. Osim trajektne linije kopno – otok Rab, Rapska plovidba još od 1974. godine održava brodsku liniju Rab – Lun, dakle ove se godine obilježava 45. obljetnica te linije.




Osim trajekata i pomoraca, za dobro funkcioniranje linije potrebne su i trajektne luke opremljene sve zahtjevnijom pratećom infrastrukturom, da bi u zajedništvu činili most na zadovoljstvo svih koji dolaze i odlaze s otoka. U trajektnom pristaništu Mišnjak pred završetkom su radovi na novim utvrdicama i rampama koji bi tijekom lipnja trebali biti završeni što će dati novu kvalitetu i poticaj za nove novogradnje u povezivanju otoka s kopnom, pa je to svojevrstan doprinos ŽLU-a Rab ovogodišnjoj 130. obljetnici bavljenja otočana turizmom.