Kickboxing heroina Magdalena Staničić

Rapska kuharica “razbila” Ruskinje i osvojila svijet

Ivor Balen

Mlada Rabljanka, koja će tek u prosincu napuniti 17 godina i školuje se za kuharicu, u finalu je »razbila« drugu Ruskinju za redom, nakon prve u polufinalu, okrunivši se naslovom prvakinje svijeta. I to sve nakon što je u ovaj sport, kojim se uspješno bavi brat Bernard, ušla prije manje od godinu dana



RAB  »Kada sam dobio SMS da je Magdalena ušla u finale, rekao sam dobit će tamo batine, ali barem ima drugo mjesto i srebrnu medalju. Kad ono…«, rekao je Duje Ševerdija, viši stručni suradnik za sport i tehničku kulturu u Gradu Rabu tijekom jučerašnjeg primanja svjetske prvakinje u kickboxingu Magdalene Staničić.


Kad ono, Magdalena je u finalu »razbila« drugu Ruskinju za redom, nakon prve u polufinalu, okrunivši se naslovom mlađejuniorske prvakinje svijeta. I to sve nakon što se ovim sportom ne bavi ni godinu dana…


   – Kickboxing treniram od prosinca prošle godine, dogodilo se to slučajno. Došla sam malo vidjeti kako je u klubu, svidjelo mi se i ostala sam. Povukao me brat, a prije sam trenirala rukomet, ispričala je Magdalena na primanju kod gradonačelnice Rosande Krstinić Gušćić. Njezin brat Bernard prošle je godine osvojio četvrto mjesto na SP-u u Brazilu, a ono što ih povezuje osim dobrih rezultata, su treneri Nenad Trapp i Deni Poldan te klub »SportLife Rab«.




   – Magdalenu poznajem kao susjedu i Kamporku, a njezinu obitelj još iz vremena kada sam radila kao psiholog, a njezin brat je išao u vrtić. S obzirom na njegove sportske uspjehe, vidi se da to nije slučajno. Komplimenti i čestitke klubu koji postiže vrhunske uspjehe. Mi smo mali otok i »mali« ljudi i imamo male klubove, pa nekako uvijek mislimo da ovakvi rezultati nisu za nas, ali naši sportaši nas stalno demantiraju, rekla je gradonačelnica, u čijem društvu su, osim Ševerdije, bili dogradonačelnik Nenad Debelić i pročelnica Tea Ivić Lošić.



Kako je istaknuo Nenad Trapp, njegovom klubu nudi se mogućnost organizacije borilačke manifestacije, što, kako je dodao, iziskuje veliku organizaciju i značajna sredstva.    – Ali tako nešto bilo bi jako atraktivno, pogotovo što smo razmišljali da napravimo turnir na otvorenom, rekao je Trapp. Reakcija gradonačelnice bila je pozitivna. – Svakako ćemo razmisliti o tome. Bilo bi idealno organizirati tako nešto za pred ili posezonu, rekla je Krstinić Gušćić.


 


Gdje su masnice?


Magdalena je u salu u prostorijama Grada ušla nasmiješena i pomalo sramežljiva. Duje Ševerdija ju je promatrao i čudio se kako joj se ne može primijetiti niti jedna masnica. Nema šminke?   

– Nema, odgovorila je Magdalena koja će u prosincu napuniti 17 godina, a školuje se za kuharicu. Na primanje je došla u društvu trenera Trappa i Poldana.


   – Nastup na svjetskom prvenstvu zaslužila je u Poreču u travnju, nakon čega smo krenuli s jakim treninzima ovo ljeto. Trenirala je dva puta dnevno puna tri mjeseca, bez izlazaka, bez kupanja…, započeo je trener Trapp. Na pitanje gradonačelnice koliko Magdalena stiže trenirati od škole, odgovorio je da se uvijek nađe vremena – kada je netko spreman na odricanje.


   – Ako je škola u osam sati, može se trčati od šest do sedam. Nije joj bilo lako, bude tu plača i suza, ali jedino na taj način je sve moguće ostvariti. U polufinalu i finalu borila se protiv Ruskinja, a zna se tko su Rusi u ovom sportu, ispričao je Trapp.   

Rapski potencijal


Gradonačelnica se složila da Magdalenin rezultat pokazuje kako uspijevaju samo oni koji su spremni dobrano potegnuti.


   – Tako je to u svakom poslu, a u sportu pogotovo dolazi do izražaja, rekla je i dodala da vjeruje kako će »SportLife Rab«, koji trenutačno dobiva godišnju dotaciju od 20.000 kuna, biti više vrednovan kada se budu raspoređivala sredstva za iduću godinu.


   – Magdaleni ću posebnim zaključkom dodijeliti nagradu od 1.500 kuna koja je simbolična, ali takve su nam mogućnosti. Nadam se da će joj i to pomoći da si osigura opremu za treninge, rekla je Krstinić Gušćić, koja je Magdaleni uručila i prigodni dar, u kojem je naglasak na – čakavskoj poeziji.


   Na samom kraju primanja razgovaralo se o sportskom potencijalu Raba.


   – Rab ima ogroman potencijal, rekao je Trapp, a složio se Duje Ševerdija. – Ja sam inače došao iz druge sredine, ali u Rabu stvarno ima mnogo dobrih sportaša.