Turistička kompanija

Rapska Imperial Riviera lani ostvarila prihod od 264 milijuna kuna

Alenka Juričić Bukarica

Nakon dokapitalizacije i kupnje hotela Valamar Zagreb u Poreču, Imperial Riviera postala je vlasnik sedam hotela, triju turističkih naselja i dvaju kampova, s kapacitetom od 10 tisuća gostiju 



RAB – Rapska Imperial Riviera je prema revidiranim rezultatima za 2019. godinu lani ostvarila ukupan prihod od 264 milijuna kuna, što predstavlja rast od čak 53 posto u odnosu na godinu ranije. Na Rabu ističu kako je poslovna 2019. godina bila iznimno dinamična i značajna, podsjećajući da tvrtka pod ovim imenom posluje od lipnja prošle godine kada su tadašnjem Imperialu pripojeni Hoteli Makarska. Tim pripajanjem Imperial Riviera se svrstala među 10 vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj. Osim toga, krajem listopada su Allianz ZB mirovinski fondovi i Valamar Riviera dokapitalizirali Imperial Rivieru iznosom od 426 milijuna kuna.


Nova »petoljetka«


– Navedeni poslovni događaji otvorili su novo povijesno razdoblje u razvoju naše kompanije i ujedno označili početak novog petogodišnjeg poslovnog plana koji predviđa 1,5 milijardi kuna ulaganja u rekonstrukciju i obnovu objekata, ali i daljnje širenje portfelja. Nakon dokapitalizacije, kupljen je hotel Valamar Zagreb u Poreču i odmah je započeta rekonstrukcija i nadogradnja hotela. Tom kupnjom Imperial Riviera je postao vlasnik sedam hotela, triju turističkih naselja i dvaju kampova, s kapacitetom od 10 tisuća gostiju – istaknuo je Vlado Miš, predsjednik Uprave Imperial Riviere. Također je dodao da je u 2019. godini realizirano ukupno 149 milijuna kuna investicija.


Rast od 42,5 posto


Najznačajnije među njima bile su rekonstrukcija hotela i villa Carolina prema standardu TUI Sensimar proizvoda, druga faza ulaganja u Padova Premium Camping resort by Valamar kojim je povećana kategorija kampa na 4 zvjezdice, te repozicioniranje hotela Padova prema Valamarovom standardu Family hotela, uz izgradnju dodatnih sadržaja uglavnom namijenjenih za dječju animaciju.




– Rezultate treba promatrati uglavnom u kontekstu provedenih akvizicija te ulagačkih aktivnosti u razvoj proizvoda i unapređenja poslovanja. Ostvarena operativna dobit (EBITDA) iznosi 90,8 milijuna kuna i predstavlja rast od 42,5 posto. Stabilnost bilance, veliki novčani potencijal i vrlo povoljan omjer neto duga i EBITDE omogućavaju još snažniji nastavak strategije ulaganja i jačanja konkurentnosti proizvoda i usluge. Zato se zbog poslovne sinergije i daljnjih strateških promišljanja razvoja i rasta, uz utjecaj većinskih vlasnika, Allianz ZB mirovinskih fondova i Valamar Rivere, očekuju daljnja poboljšanja i rast u poslovanju Imperial Riviere – navode u Imperial Rivieri.


Nove investicije »teške« 226 mil. kuna


Krajem prošle godine započete su nove investicije u iznosu od 226 milijuna kuna, a uglavnom se odnose na obnovu i repozicioniranje hotela Meteor u Makarskoj, obnovu i nadogradnju hotela Valamar Parentino, odnosno bivšeg Valamar Zagreba u Poreču i treću fazu ulaganja u Padova Premium Camping Resort by Valamar na Rabu.