Poduzetništvo

Rade što vole i znaju, a tržište to prepoznaje: Supružnici Rimbaldo s Krka razvili obiteljski biznis s voćem

Mladen Trinajstić

Davor i Nikolina Rimbaldo primjer su dobrog obiteljskog poduzetništva i uspješnog korištenja europskih potpora / snimio M. TRINAJSTIĆ

Davor i Nikolina Rimbaldo primjer su dobrog obiteljskog poduzetništva i uspješnog korištenja europskih potpora / snimio M. TRINAJSTIĆ

Supružnici Davor i Nikolina Rimbaldo već godinama, polako ali sigurno, stvaraju i grade svoj obiteljski biznis temeljen na uzgoju voća i njegovoj preradi



Krčko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Rimbaldo »iza« kojeg stoje supružnici Davor i Nikolina Rimbaldo već godinama, polako ali sigurno, stvara i gradi svoj obiteljski biznis temeljen na uzgoju voća i njegovoj preradi. Najprije sa smokvama, a potom i nizu drugih voćki ali i kultura bobičastog voća poduzetni Krčani, korak po korak, još od 2008. godine razvijaju posao koji već danas, osvjedočili smo se posjetivši proizvodni pogon smješten u podrumu njihove obiteljske kuće, »miriše« na ozbiljan ali i uspješan posao.



Prodaja naših džemova, smokvenjaka i sušenih voćnih proizvoda za sada se odvija posredstvom desetak lokalnih trgovina, suvrenirnica i sličnih dućančića u kojima se širom otoka prodaju lokalni proizvodi. Podršku Grada odnosno TZ-a Grada Krka prepoznali smo u ovog nam ljeta omogućenoj prodaji naših proizvoda sa štanda koji je bio lociran na trgu Kamplin. Taj se potez pokazao vrlo dobrim te smo, za razliku od prijašnjih godina kad smo na taj način uglavnom radili tek povremeno, ovog ljeta uspjeli prodati značajno veće količine proizvoda, završila je Nikolina Grubić-Rimbaldo.



Bez zalijetanja




– Postupno i bez zalijetanja radimo ono što zapravo najviše volimo i u čemu smo, čini nam se po reakcijama i samog tržišta, poprilično dobri, ustvrdila je na početku našeg razgovora Nikolina Grubić-Rimbaldo koja je, za razliku od svog supruga građevinara, za sada jedina članica njihove obitelji koja privređuje isključivo iz njihova OPG-a. Ističući da se nada da bi u skorijoj budućnosti, bude li sve teklo prema planu, i on mogao »profesionalizirati« svoj rad u OPG-u suprug Davor nam objašnjava da ga tome, osim ljubavi prema poljoprivredi i voćarstvu ali i vlastitoj kućnoj proizvodnji, »upućuje« i konstantan rast prodaje njihovih proizvoda, mahom voćnih džemova ali i prigodno oblikovanih pakiranih smokvenjaka, kao i noviteta koji su ne tako davno sami osmislili i izbacili na tržište – sušenih smokava u čokoladi s kokosom. Sve su to proizvodi koji se već neko vrijeme, posebice među ljetnim posjetiteljima grada u kojem žive, pozicioniraju kao vrlo prepoznatljivi i traženi suveniri grada i otoka Krka.


– Počeli smo, vodeći se željom za vlastitim poslom, s uzgojem i preradom smokava i to ponajviše stoga što smo, kao uostalom i brojni naši sugrađani, raspolagali s određenim brojem vlastitih stabala. Posvećenost uzgoju voća koje su stariji članovi Davorove obitelji »prenijeli« na njega rezultirala je stvaranjem vlastita smokvika, a kasnije i više takvih nasada o kojima naši sugovornici danas skrbe diljem otoka.



Poučeni dobrim iskustvima u korištenju raspoloživog EU novca Rimbaldovi se u skorijoj budućnosti kane prijaviti i na neke druge programe, i to ne samo one okrenute pomaganju razvoja njihove temljene, poljoprivredne djelatnosti već i onima kojima bi taj posao dopunili pratećim ugostiteljsko-smještajnim uslugama, a koje »na red« dolaze zahvaljujući drugoj podmjeri istog programa, onoj koja se odnosi na »ulaganja u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima«. To je ipak neka druga priča, ali da planova i volje ima – ima, zaključio je Davor.



EU potpora


Ističu i da je, obzirom na povemašnju vlasničku rascjepkanost zemlje na Krku danas nemoguće svu svoju proizvodnju plantažno »koncentrirati« na jednom mjestu što bi, priznaju supružnici Rimbaldo, posao učinilo praktičnijim, a u konačnici i isplativijim.


– Osim starina koje smo naslijedili, polako smo s vremenom počeli tražiti i u najam uzimati i dodatna zemljišta, a osim smokava za koje smo se već pomalo i specijalizirali, asortiman vlastitih proizvoda s vremenom smo počeli širiti i dopunjavati i džemovima od kupina, krušaka, šljiva, čak i kivija, kazuje nam Nikolina Grubić-Rimbaldo napominjući da se već neko vrijeme bave i uzgojem malina odnosno aronije.


Novu stranicu u svojoj poljoprivredno-prerađivačkoj priči Rimbaldovi upravo okreću, i to zahvaljujući europskoj potpori koju su, zahvaljujući podmjeri u Programu ruralnog razvoja namijenjenoj razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava ostvarili u vrijednosti od 15 tisuća eura.


Novi kotao


– Uz pomoć te, nama i više nego dobrodošle pomoći iz EU fondova već smo nabavili novi, nešto veći i moderniji kotao za kuhanje džemova, mašinu za pranje suđa, elektronsku vagu i niz novih inox elemenata kojima smo opremili i upotpunili naš mali kućni pogon iz kojeg, zasad, na tržište uspijevamo plasirati oko tonu svojih voćnih prerađevina, kaže Davor. Upravo zahvaljujući tim sredstvima koje, u konačnici i nije bilo tako teško i zahtjevno dobiti (naravno, uz uvjet korištenja iskusnih konzultanata), kanimo i temeljito rekonstruirati pogon u koji će, osim već dobavljenih uređaja i elemenata namještaja biti implementiran i HACCP sustav. Dobit ćemo i novi pasterizator te pod od epoksi smole kojim kanimo zamijeniti dosadašnju keramiku, kaže Davor.


– Dijelom sredstava koja su, malim OPG-ovcima poput nas i više nego dobrodošla, financirat ćemo i dio troškova laboratorijske analize proizvoda koje stvaramo, ali i širenje naših nasada, i to kroz sadnju više desetaka novih stabala smokava kao i uređenje pristupnog puta do zemljišta na kojem ih uzgajamo, pričaju nam Davor i Nikolina uvjereni da će, završetkom ulaganja, OPG Rimbaldo stati na još čvršće i tržišno potentnije noge.