Neodoljiv začin turizmu

Rabska fjera: više od 700 kostimiranih sudionika prodefiliralo gradom

Ivor Balen

Ovogodišnja Fjera posebna po tome što se obilježava 650 godina od kada je rapsko Vijeće pokrenulo manifestaciju koja je preteča današnje



Taman uoči početka svečanosti vezanih za Fjeru, u Rab je stigao i poznati glazbenik David Morales koji je imao noćni koncert u klubu Santos. Jer, ako okrenete Rab, dođe – bar. Šalu na stranu, ali  bilo je izvjesno da se Rabljani nikako ne mire s padom broja gostiju, koji je ove godine evidentan i na ovom otoku. Tako je, u skladu s novim brendiranjem Raba kao »sretnog otoka«, predstavljen i koktel Happy Island očaravajuće plave boje.



– Tada se nije smjelo proganjati dužnike, upravo ono što nama treba. Rab ima povijesnu baštinu od vremena prije Krista, a Fjera je začin turizmu od kojeg ponuda postaje neodoljiva, rekla je Krstinić Gušćić na uvodnoj svečanosti na trgu Municipium Arba, kojoj je prisustvovao i predsjednik Ivo Josipović. Prvi čovjek države na otvaranje nije mogao zbog drugih obaveza.


– Vi imate večeras sreću, a ja nemam. I ja bih plesao i maskirao se i opraštao dužnicima, što je vrlo važno u današnje vrijeme. Osjetio sam duh prijateljstva, entuzijazam i poslovni duh, što je naročito važno. Ako postoji grad koji je dobro spojio kulturu, turizam i gospodarstvo, onda je to Rab, rekao je Josipović, kojem je kostimirani voditelj Robert Ferlin preporučio da jedne godine i on isproba tajice, jer to je neponovljiv doživljaj.


Uz klapske stihove »svuda san plovil, al nisan našal lipšeg grada od Raba« podignuta je zastava Fjere, a potom su predstavljeni sudionici koji će od petka do subote sudjelovati u 115 radionica koje prikazuju srednjovjekovni život. Vrhunac slijedi u nedjelju, kada će svoje vještine odmjeriti samostreličari iz Raba i San Marina.  


Od uzvanika, otvaranju su prisustvovali i ministar turizma Darko Lorencin, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i brojni drugi, a od medija predstavnici sedme sile iz Austrije, Njemačke, Nizozemske, Belgije, Italije, Slovenije…