Korak u prošlost

Rabska fjera: Sve spremno za 15. izdanje popularnog srednjovjekovnog festivala

Ivor Balen

Foto arhiva

Foto arhiva

Rabska fjera predstavlja sinergiju kulture i turizma, bez ikakvih mistifikacija i pretjerivanja – to je alegorijska priča koja sadrži istinu, povijesnu i ljudsku. Kao i svake godine, traje od 25. do 27. srpnja



RAB Petnaesto izdanje Rabske fjere održat će se, kao i svake godine, 25., 26. i 27. srpnja, što su ove godine ponedjeljak, utorak i srijeda. Vjerojatno najpopularniji srednjovjekovni festival na Jadranu u desetljeće i pol dobio je brojne konkurente u drugim gradovima u kojima se također organiziraju dani povratka u povijest, ali Rabljane to ne zabrinjava. Fjera je ipak Fjera, nešto drugačije i posebno, jedinstveni događaj koji se odvija pod zidinama i na ulicama staroga grada.


– Mislim da je Rabska fjera prvi srednjovjekovni festival ove vrste u Hrvatskoj. Obnovljen je 2002. godine te je uvelike utjecao na organizaciju manifestacija diljem Lijepe Naše, što je u konačnici dobro ako se svi pridržavaju svojih običaja, povijesti i tradicije.


Međutim, iz osnova svih komparativnih prednosti koje Rabska fjera i Rab imaju, Rabska fjera će ostati jedinstvena, posebna, prepoznatljiva i uzor festivalima ove vrste u ovom dijelu Europe, na čemu su nam čestitali i što su nam priznali svi naši prijatelji izvan Hrvatske koji takve festivale rade u svojim državama, kaže direktor Turističke zajednice Grada Raba Nedjeljko Mikelić.




Samostreličari i vatromet


Ovogodišnja Fjera počet će u ponedjeljak, na blagdan svetog Jakova, predstavljanjem gostiju i svečanom konferencijom za novinare, koja će se, umjesto na Trgu Municipium Arba kao dosad, održati u prostoru ostataka crkve svetog Ivana Evanđeliste u Gornjoj ulici.


Slijedi svečanost otvaranja na Trgu svetog Kristofora u 21.30 i mimohod sudionika do Gradske lože. Početak fjerskih svečanosti i otvaranje srednjovjekovnih radionica po ulicama staroga grada zakazani su za 22.30 sati i trajat će sve do 1 sat.



Popularnost Fjere i medijsku pažnju Grad Rab će iskoristiti i za najavu novog turističkog projekta.


– S ciljem daljnjeg razvoja visokog pozicioniranja na tržištu turističkih destinacija, te s ciljem poboljšanja ponude i prihoda od turizma, planiramo novi turistički projekt s dugoročnim osnovama a koji svoj početak i prvu realizaciju treba imati u 2017.godini.


Kao tipičan mediteranski grad i otok, Rab se odlikuje lijepim i dobro očuvanim srednjevjekovnim starim gradom i prirodnim ljepotama te posebnim ozračjem pogodnim za kulturna događanja na otvorenom raznih vrsta: izvođenje mjuzikla, moderni show ili klasičan koncert.


Temeljeno na ovim karakteristikama, ideja i vizija je da Rab postane istaknuta otvorena pozornica gdje će se tijekom turističke sezone izvoditi mjuzikli za međunarodnu publiku sa svrhom kreiranja nove turističke ponude koja će motivirati promet turista. Za početak bi se izvodile već producirane i izvođene produkcije, a u buduće možda i nove – ističu organizatori Fjere.


Pomocija manifestacije »Rab – Open Air Musicals« održat će se u ponedjeljak tijekom službenog protokola svečanog otvorenja Rabske fjere u prostoru Sv. Ivana. U dogovoru s lokalnim autoprijevoznikom Autotransom, organizatori Fjere i ove godine su dogovorili pojačane, besplatne linije u tri dana Fjere.



Radionice se nastavljaju ostale dane Fjere, a trećeg dana, na blagdan rapskog zaštitnika, svetog Kristofora, tradicionalno će se održati procesija s moćima sv. Kristofora, sveta misa i viteški turnir samostreličara. U srijedu malo prije ponoći Fjera će biti zatvorena uz vatromet i zabavni program.


– Pripremili smo i neke novosti na samim svečanostima otvaranja i posebno zatvaranja, ali to neka ostane iznenađenje – ističe Mikelić, dodavši da u programu Fjere iz godine u godinu nema velikih promjena, no upravo to je njezina najveća vrijednost.


– Rabska fjera je sinergija kulture i turizma, bez ikakvih mistifikacija, prilagodbi i pretjerivanja, istinska je parabola i najčitkija alegorijska priča koja sadrži istinu, povijesnu i ljudsku, samo je treba iščitati. Ona je zamišljena da promovira kulturu i povijest otoka Raba i Hrvatske, kako bi bili poželjna destinacija za boravak tijekom cijele godine, ne samo u terminu Fjere. Mi procjenjujemo da 25 posto gostiju bukira termin Fjere isključivo zbog ovog festivala – ističe Mikelić.


Nove ideje i katalog


Najveću novost Fjera je ove godine doživjela u promidžbenom materijalu, koji je potpuno redizajniran.


– Izradili smo nove velike banere, koji već duže vrijeme najavljuju Fjeru na više lokacija po cijelom gradu. Ove godine ćemo snimiti nove fotografije Fjere i napraviti novi katalog. Osmišljena je nova čaša Fjere od gline, u koju će svi sudionici koji nude ugostiteljsku uslugu točiti piće, pa više neće biti plastike. Ukupno očekujemo između 600 i 700 sudionika, od čega oko 500 domaćih – rekao je Mikelić.


Zbog velike popularnosti festivala koji se uvijek održava na iste datume, vezane za povijesne događaje, bez obzira koji su to dani u tjednu, mnogi koji bi ga željeli posjetiti, ne stignu. Stoga se uskoro Fjera možda proširi na još dva termina.– Predlažemo proširenje Fjere i kreaciju tri varijante festivala: svibanjsku fjeru, Rabsku fjeru i Fjeru od Kanate. Smatramo da ima puno prostora inovativnosti i kreativnosti, ali su uvijek limitirajući faktor financije. Bez obzira na nedostatak sredstava, uvijek pronađemo rješenja koja su drugačija nego prijašnjih godina – zaključio je Mikelić.