Prvi (i jedini)

Rab prvi kandidat za titulu Europskog otoka sporta

Hrvoje Hodak

Foto: Hrvoje Hodak

Foto: Hrvoje Hodak



RAB Na press konferenciji u povodu kandidature Grada Raba za titulu Europskog otoka sporta za 2019., medijima su se predstavili članovi Komisije za evaluaciju udruženja ACES Europe u sastavu: Hugo Alonso, glavni tajnik, Luca Parmigiani, glavni tajnik talijanske podružnice ove udruge te Domagoj Varžić, zamjenik gradonačelnika Belišća, grada koji je nosio titulu Europskog grada sporta u 2017. godini.


ACES Europe – European Capitals and Cities of Sport Federation – privatna je neprofitna udruga sa sjedištem u Bruxellesu, a njihovu glavnu nagradu »Europski glavni grad sporta« i službeno je prepoznala Europska komisija, navevši je i u članku 50 Bijele knjige. Udruga ACES Europe dodjeljuje različite nagrade u različitim kategorijama procjenjujući gradove prema njihovim politikama vezanima uz sport kao element važan za zdravlje, dobrobit, integraciju i kulturno obrazovanje. Nagrada se dodjeljuje gradovima razvrstanima u više kategorija. Dosadašnji dobitnici ove titule u Hrvatskoj su Umag, Belišće, Buzet i Lepoglava, a sljedeće godine dobitnici su Sisak i Prelog.


Nagrada za Europski otok sporta ustanovljena je prvi put ove godine. Ako bi otok Rab ispunio uvjete, postao bi prvi europski otok sporta. Ove je godine u kandidaturi bio i grčki Mikonos, no odlučili su odgoditi kandidaturu za sljedeću godinu. Ipak, time što je otok Rab ove godine jedini nominiran, osvajanje titule nije zagarantirano, već je potrebno ispuniti sve zadane kriterije te sustavom ocjenjivanja prikupiti više od 75 bodova od mogućih 100. Hugo Alonso je u ime članova Komisije izrazio zadovoljstvo onime što su imali prilike vidjeti na Rabu, dodavši kako ih se posebno dojmila činjenica da Grad Rab izdvaja za sport 12% budžeta, dok je uobičajen europski prosjek 2-3%.




Gradonačelnik Nikola Grgurić naglasio je da su u posljednje tri godine nastojanja lokalne uprave išla u smjeru da u našem okruženju sport bude prepoznat kao vrijedan čimbenik za dobrobit pojedinaca i zajednice te u tom smislu ulaganja nikad nije dovoljno, kako u infrastrukturu, tako ni u stručni kadar. Izrazio je zadovoljstvo postignutim, a na komisiji je da procijeni je li to dovoljno za osvajanje ove vrijedne nagrade koja je prepoznatljiv brend na razini Europe i koja može otvoriti mnoga vrata za daljnji prosperitet u tom području.