Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
20. siječnja 2020.
Skrivene plaže

foto/video Rab je poznat po pješčanim plažama, no ova šljunčana ljepotica zaslužuje da tek bude otkrivena

Toplo more i šljunčano dno aduti su ove rapske plaže
Toplo more i šljunčano dno aduti su ove rapske plaže
Autor:
Objavljeno: 17. kolovoz 2018. u 12:01 2018-08-17T12:01:38+02:00

Naša je preporuka da na plažu u ljetnoj špici krenete ranije. Ujutro se zaista može uživati na plaži. Nešto kasnije, kad kolege nautičari stanu bacati sidra, krenite u istraživanje Raba. Zaista nudi plaže za kakve smo mislili da postoje samo u turističkim brošurama

Na spomen Raba, u trenu se pojavi slika južne obale, razvedene, pune uvala, skrivene od Velebita. Tko bi od nautičara zaobišao sam grad Rab, propustio bi uploviti u luku promatrajući četiri zvonika? Koliko je nautičara doplovilo do Raba i zaobišlo Barbatski kanal?

Ima li uopće takvih? No, Rab krije ljepotu i sa sjeverne, nepristupačne strane, gdje svaki pogled počinje i završava na Velebitu, ljepota se krije u kanalu u koji se ne uplovljava dok se pomno ne prouči vremenska prognoza. No, Velebitski kanal je mjesto gdje sunce prži jače nego bilo gdje drugdje. Rab sa svoje sjeverne strane krije plažu Njivica. Nevjerojatno, ali i mnogi Rabljani, zaokupljeni pitomom stranom otoka, ne znaju za plažu skrivenu pod stijenama.

Zanimljiva plovidba

Naša plovidba prema Njivici kreće u Novom Vinodolskom. U gradskoj luci, na benzinskoj crpki, odnosno maloprodajnom mjestu Ine. Treba napuniti rezervoar. Crpka je odnedavno u vlasništvu Ine. Nema sumnje, bit će prometa jer je Novi Vinodolski ove godine dobio dvije marine s gotovo 400 vezova.

NJIVICA1

Iz novog nautičkog centra Kvarnera isplovljavamo prema Rabu. Već je plovidba zanimljiva, s mora se Nehaj još vidljivije nadvija nad Senjom. Još 15 milja do plaže Njivica. Prolazimo Sveti Juraj. Kad god uhvatite vremena, nemojte zaobići malo mjesto koje nudi turizam za opuštanje, bez gužvi i potrage za parkirališnim mjestom. Sveti Juraj živi od turizma, no nije prodao dušu turizmu. Usred sezone nema sudaranja kupača, u marketu nema gužve, a i parkirno mjesto se nađe bez veće muke. Cijene prihvatljivije od razvikanih turističkih mjesta. Kuglica sladoleda tek šest kuna.

Nastavljamo prema Golom otoku. Imate li vremena, svakako se zaustavite na otoku mračne povijesti. Komunistički jugoslavenski Alcatraz odavno je zatvorio vrata, no zapušteni objekti i danas pričaju tešku priču o sistemu koji je producirao neprijatelje kao na traci. Ispisano je stotine stranica o Golom otoku, snimljeno filmova i filmova, no uvijek se sjetim priče koju sam čuo za jednog od prvih pristajanja na Golom otoku. Zatvorenici bi dobili litru vode za cijeli dan i biljku koju je trebalo održati na životu. Vrućine ubitačne. Sam kamen. Zatvorenik je s litrom vode cijeli dan na suncu morao sačuvati svoj život i život biljke. U suprotnome...

njivica_glavnaweb
Njivica - rapska plaža skrivena pod stijenama

Goli otok i njegovi vješto skriveni bunkeri ostaju iza nas. Kad bacite pogled prema Rabu, vidjet ćete veliku antenu na vrhu. Pod tim jasnim orijentirom, krije se plaža Njivica. Uz nas brod koji pristiže s Krka. Kažu da su odlučili istražiti skrivene obale Raba. Nije daleko, 20 milja. Sat lagane plovidbe. Još je bliže Rajska plaža, tek dvije milje i najveći broj nautičara nakon uživanja na pješčanoj plaži, raju za djecu, odluči potražiti mir na Njivici. No, zna se naći dosta brodova na vezu pred uvalom. Ipak je to jedina plaža na potezu od Lopara do Barbatskog kanala. Plažu Njivica vole i nautičari smješteni u podvelebitskim malim mjestima, Starigradu, Kladi i Lukovu.

Toplo more

Za razliku od većine rapskih plaža, na kojima prevladava pijesak, Njivica je šljunčana plaža. Znamo da su plaže s južne strane Raba plitke i tople. Očekivali smo da ćemo se rashladiti na sjevernoj obali. Gledamo temperaturu mora. Pokazuje 28. Je li moguće? Susjed na sidru potvrđuje. Da, 28. Nakon pola sata, pokazuje nam nevjerojatnih 29 stupnjeva. Kao da je netko otvorio tuš s mlakom vodom.

NJIVICA16

Pred plažu stiže i brod s turistima. Oduševljeni su malim čudom prirode. Izdaleka ne očekujete ništa i pomalo već sumnjate u priču prijatelja nautičara da se ispod antene na vrhu Raba krije predivna plaža. No, kad priđete, ispod stijena koje »hvataju« oblake, vjetrove i more otvorili su kamen i podarili predivnu plažu.

Naša je preporuka da na plažu u ljetnoj špici krenete ranije. Ujutro se zaista može uživati na plaži. Nešto kasnije, kad kolege nautičari stanu bacati sidra, krenite u istraživanje Raba. Zaista nudi plaže za kakve smo mislili da postoje samo u turističkim brošurama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.