Nova era Dundova

Rab će blistati: Milijun kuna u opremu za održavanje javnih površina

Ante Matijević

Elektročistilica je prvenstveno namijenjena za čišćenje povijesne jezgre Raba / snimio A. MATIJEVIĆ

Elektročistilica je prvenstveno namijenjena za čišćenje povijesne jezgre Raba / snimio A. MATIJEVIĆ

Nabavljeni su novi komunalni kamion za prikupljanje otpada, traktorska kosilica za održavanje većih zelenih površina, elektročistilica za čišćenje povijesne jezgre grada Raba. Tu su i nova, veća rashladna komora te klima uređaji za mrtvačnicu, a novost je i okretanje automatizaciji naplate parkinga



S ciljem poboljšanja kvalitete isporuke komunalnih usluga svojim sumještanima, rapsko poduzeće Dundovo d.o.o. je od početka ove godine započelo s ulaganjima u opremu, strojeve i vozila za održavanje javnih površina, nerazvrstanih cesta te zelenih površina, vrijednima od oko milijun kuna – izvijestili su na press konferenciji predstavnici Grada Raba i komunalnog poduzeća Dundovo d.o.o.


Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić istaknuo je da ovim putem želi informirati sugrađane u kojem smjeru razmišljaju i na koji se način troši zajednički novac koji korisnici plaćaju kroz komunalne usluge.


– Komunalni standard i komunalna opremljenost te uređenje područja Grada Raba naš je prioritet i pružene usluge želimo podignuti stepenicu više. Dvije godine radili smo na konsolidaciji komunalnog društva, njegovoj reorganizaciji, potpisivanju kolektivnog ugovora i sistematizaciji radnih mjesta. Usporedno smo radili na financijskoj sanaciji Društva u onom dijelu u kojem je Grad Rab to u obvezi prema društvu. Sve je to učinjeno kako bi se stvorili uvjeti za jedan jači investicijski ciklus – kazao je Grgurić.





Matko Krstačić, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša, izdvojio je solarnu punionicu za električna vozila i električne bicikle, vrijednu 375.000 kuna koja je 60% financirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Smještena je pored sportske dvorane i može puniti dva vozila, električne bicikle i mopede. Jedinstvena je jer se u slučaju nedostatka pohranjene solarne energije, nadopunjuje energijom iz električne mreže. Grad Rab je financirao izgradnju punionice te Dundovu ustupio na korištenje elektrobicikle za kontrolu naplate parkinga, a za što je izdvojeno oko 400.000 kuna. Ulaganjem u električna vozila i poticanjem na njihovo korištenje, nastoji se pridonijeti smanjenju emisija CO2 i štednji električne energije, zaključio je Krstačić.



Parkirni automati


Direktor Dundova, Mladen Kuparić, napomenuo je da je, radi bolje usluge društvu bila nužna nova oprema te je nabavljen novi komunalni kamion mitsubishi fuso za prikupljanje otpada, kapaciteta 7,5 m3. To je prvo vozilo s automatskim mjenjačem u voznom parku Dundova, malih je dimenzija, što olakšava veću pristupačnost teže dostupnim područjima. – Nabavljena je i traktorska kosilica za održavanje većih zelenih površina, te elektročistilica, prvenstveno namijenjena za čišćenje povijesne jezgre grada Raba. Opremljena je i usisavačem zahvaljujući kojemu će u mnogočemu olakšati čišćenje – rekao je Kuparić, dodajući kako je jedna od većih investicija nabavka traktora Kubota, opremljenog malčerom dosega pet metara te ga je moguće opremiti s čitavim nizom dodatne opreme. U ovom investicijskom valu nabavljena je i nova, veća rashladna komora za pokojnike, dok su sve mrtvačnice opremljene klima uređajima – ističe Kuparić.


Novost je i zamjena dosadašnjih naplatnih rampi, čime se poduzeće okreće automatizaciji naplate parkinga uz kontrolu djelatnika.


Ulaganja u rasvjetu


– Dundovo d.o.o. je do prije tri godine bilo zapostavljeno od Grada Raba jer su se, iz neznanih razloga, prestale plaćati obveze koje je Grad prema Dundovu imao. Sada su stvoreni preduvjeti za početak novih ulaganja – rekao je zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin, dodavši da se ulagalo i u javnu rasvjetu, pri čemu je najznačajnije njeno proširenje duž šetnice u Banjolu i Barbatu s 40 novih energetski učinkovitih rasvjetnih tijela. Na području Supetarske Drage uređeno je parkiralište pored groblja kapaciteta oko 40 automobila, a tu je i novi parkirališni prostor Dundova u Palitu, uz policijsku postaju, koji je sada puno primjerenije uređen i ima bolju funkciju nego prije.


Svim ovim ulaganjima želi se postići veća učinkovitost komunalnog društva, a samim time i zadovoljstvo korisnika razinom usluga u mjestu koje se skoro 130 godina bavi turizmom – zaključio je Grgurić.