Nova šetnica

“Put lokvi” – promovirana nova krčka atrakcija

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Kao završni čin hrvatsko-slovenskog projekta, jučer je na lokalitetu lokve Živa svečano otvorena poučna staza »Put lokvi« – šestkilometarska šetnica koja spaja temeljito očišćene i revitalizirane krčke lokve



KRK  Završnom svečnošću koja je jučer upriličena u Poljicima, slikovitom mjestu na sjeverozapadnom dijelu grada Krka, obilježen je i formalni završetak projekta »LOKNA – Očuvanje i promocija vodenih biotopa – lokava i barjanskih okana za budućnost«.


Okupljanje svih sudionika tog prekograničnog projekta i terenskog obilaska nekih od njime »zahvaćenih« lokava iskorišteno je i za svečano otvorenje poučne staze »Put lokvi« – šestkilometarskog šetničkog poteza koji su simboličnim presijecanjem vrpce na lokalitetu temeljito očišćene i revitalizirane lokve Živa »u pogon« pustili zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić te ravnateljica Javne ustanove »Priroda«, Sonja Šišić.


Metodologija zaštite


U nešto više od godinu dana, koliko se projekt odvijao na otoku Krku i u Ljubljanskom barju, realizirane su brojne aktivnosti i dostignuti svi ciljevi projekta, naglasila je predstavljajući učinjeno Šišić, napomenuvši i da su zajednički ciljevi i zadaci slovenskih i hrvatskih partnera na projektu podrazumijevali geolociranje čak 70 vodenih biotopa (od kojih 60 lokava na otoku Krku te 10 vodenih biotopa na Ljubljanskom barju).




– U konačnici, ukupno je geolocirano čak 115 lokvi i okana prema izrađenoj zajedničkoj metodologiji njihove inventarizacije, a sklopu »pratećih« prirodoslovnih istraživanja provedeno je i opsežno istraživanje njihove flore i faune, posebice šišmiša, vretenaca, vodozemaca, gmazova i ptica nastanjenih na lokvama. Obavljen je i niz hidrogeoloških istražnih radnji barjanskih okana, a sve skupa, kako su okupljenim Krčanima predstavili sudionici i provoditelji otočnog dijela tog hrvatsko-slovenskog projekta u kojem su sudjelovali stručnjaci JU Priroda, Geodetskog inštituta Slovenije i Krajinskog parka »Ljubljansko barje«, rezultiralo je izradom zajedničke metodologije održive zaštite vodenih biotopa.


Edukativna staza


Suradnjom slovenskih i primorsko-goranskih prirodnjaka ostvaren je i niz edukativnih radionica i stručnih ekskurzija u kojima su sudjelovali krčki i ljubljanski osnovnoškolci, napomenuli su organizatori jučerašnjeg skupa kojemu su, baš kao i većini događanja u sklopu LOKNE, i jučer nazočili za prirodu zainteresirani osnovci s područja Krka, ali i iz Rijeke.


Svečanost otvorenja edukativne staze »Put lokvi«, naglasio je rezultatima projekta vidno zadovoljan krčki gradonačelnik, označila je završetak istražnih, ali i početak uporabnih mjera kojima će očišćene, proučene i primjerenom turističkom signalizacijom označene lokve u okolici grada, međusobno povezane uređenim šetničkim potezom, odsad činiti važnu sustavnicu turističke ponude Krka.


– Ne samo da smo zajedničkim radom i zalaganjima pridonijeli očuvanju i revalorizaciji tih malih, prirodnih vodnih akumulacija koje su u prošlosti bile ključne za opstanak ovdašnjih ljudi i njihove stoke, već smo stvorili i vrijedan, atraktivan proizvod koji će sasvim sigurno predstavljati novu turističku atrakciju grada i otoka Krka – rekao je Vasilić, dok je Boras Mandić napomenuo da ništa manje važno nije ni učvršćenje prijateljskih veza među prekograničnim partnerima okupljenim na projektu LOKNA, kao i među dvama narodima.


Baza podataka na web-portalu


Projekt »Očuvanje i promocija vodenih biotopa – lokve i barjanska okna za budućnost – LOKNA« koji se provodio od veljače 2015. sufinanciran je sredstvima Europske unije, i to u okviru Operativnog programa teritorijalne suradnje »Slovenija – Hrvatska 2007-2013«. Ukupna vrijednost projekta je 274.870 eura, od čega je za hrvatske partnere bilo namijenjeno nešto više od 103 tisuće eura. Ta su sredstva, uz aktivnosti usmjerene proučavanju, očuvanju i revitalizaciji vodenih biotopa, rezultirala i izradom sve sile promotivno-edukativnog materijala – letaka, izletničkih karata i višejezičnih brošura, kao i interaktivnog web-portala putem kojeg je omogućen pristup kartografskim prikazima vodenih biotopa, kao i zajedničkoj, vrlo opsežnoj bazi podataka o lokvama i oknima čija bi uporaba trebala profunkcionirati do početka svibnja.