Dani maslina

Punat iduća tri dana u znaku kraljice masline

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Trodnevni program danas počinje u 10 sati sajmom domaćih proizvoda na obalnom Trgu zahvalnosti. Od 17 sati u galeriji Toš počinje prvo u nizu pripremljenih edukacijskih predavanja



PUNAT Kao i u proteklim godinama, i ove je jeseni vrijeme pred početak berbe maslina koja na otoku Krku uskoro kreće obilježeno događanjima kojima će predstavnici Turističke zajednice Općine Punat prigodno obilježiti i događanjima obogatiti taj mnogim otočanima iznimno važan dio godine. Kako doznajemo od Branka Karabaića, direktora Turističkog ureda Turističke zajednice Općine Punat, nadolazeći će vikend u spomenutom otočnom mjestu i jednom od najvažnijih maslinarskih centara otoka Krka i Kvarnera biti obilježen 23. po redu Danima maslina – manifestacijom koja će i ove godine pažnju javnosti skrenuti na tu iznimno bitnu, a na Boduliji i gospodarski odlično (is)korištenu mediteransku poljoprivrednu kulturu.


Ponuda sa štandova


Trodnevni program koji će se u Puntu odvijati od danas do nedjelje, 7. listopada, započinje sajmom domaćih proizvoda koje će njihovi proizvođači mještanima Punta i posjetiteljima tog krčkog turističkog središta ponuditi sa štandova postavljenih na obalnom Trgu zahvalnosti. Sajam kreće već od 10 sati, a potrajat će sve do 17 sati kad će program preseliti u galeriju Toš u kojoj će započeti prvo u nizu pripremljenih edukacijskih predavanja za provedbu kojih su, ističu organizatori Dana maslina, i ovog puta zaduženi iskusni znalci, predstavnici Primorsko-goranske podružnice Hrvatske poljoprivredno šumarske savjetodavne službe.


Stručnjaci spomenute institucije, konkretnije govoreći njeni viši stručni savjetnici Žarko Mulc i Karmen Karlić, u toj će prilici puntarskim i otočnim maslinarima predstaviti mjere i obveze korisnika Integriranog administrativnog i kontrolnog sustava (IAKS) – obveznog alata za kontrolu plaćanja u poljoprivredi.





Direktor TU TZO Punat otkrio nam je i da će se tijekom listopada u djelu puntarskih ugostiteljskih objekata moći guštati u posebnoj ponudi jela spravljenih na bazi maslina i domaćeg, ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Svoje jelovnike tako su upravo za ovu priliku prigodno prilagodili i obogatili u restoranu Bocoon, konobama Sidro, Maslina i Ladići te u bistrou Riva, zaključuje Karabaić, uvjeren da će pripremljeni program biti najbolji uvod u nadolazeće maslinarske »radne tjedne«.



Izložba alata


I subotnji će se program, prenosi nam Karabaić, nastaviti održavanjem sajma domaćih proizvoda koji će, također na Trgu zahvalnosti, obogatiti i program prezentacije, odnosno prodajne izložbe alata i strojeva koji se koriste u maslinarstvu. U večernjim satima, od 19 sati, u galeriji Toš bit će svečano otvorena i javnosti predstavljena međunarodna izložba fotografija, za organizaciju i priređivanje koje su zaduženi članovi Foto kluba Krk, nastavlja čelnik organizacijskog odbora 23. Dana maslina koje će, tijekom nedjelje, zaključiti popularna, također već tradicionalna rekreativna biciklijada »Osvoji crni biser«.


Okupljanje i cjelodnevno sportsko-rekreativno druženje ljubitelja bicikliranja koje će ove nedjelje doživjeti svoje 8. izdanje, s rive, odnosno Trga zahvalnosti, kreće od 10 sati, s tim da su svi zainteresirani sudionici skupnog »pedaliranja« pozvani doći ranije, a sve da bi pravovremeno odradili postupak prijave koji će se na istom lokalitetu odvijati već od 9 sati.