Regate krstaša

Punat čitav tjedan najveće nautičarsko središte Jadrana

Mladen Trinajstić

Prizor s Alpe Adria Sailing Cupa - austrijske regate koju ovog tjedna ugošćuju Puntari / Snimio Udo Reichmann

Prizor s Alpe Adria Sailing Cupa - austrijske regate koju ovog tjedna ugošćuju Puntari / Snimio Udo Reichmann



Punat će tijekom cijelog ovog tjedna biti ne samo najveće nautičarsko središte sjevernog Jadrana, već i njegov središnji regatni centar.


To otočno mjesto ovih dana naime ugošćuje čak dva velika, među domaćim i europskim ljubiteljima plavog mora i bijelih jedara vrlo popularna natjecanja namijenjena krstašima – najprije Alpe Adria Sailing Cup, a potom i Croatia Cup.


Ova prvospomenuta, najznačajnija je austrijska regata koju već tradicionalno organizira klub iz Koruške. Njeno deseto, jubilarno izdanje koje je prvim regatnim plovom otvoreno jučer na regatnom polju na Kvarneriću i ove je godine privuklo brojne austrijske ljubitelje jedriličarskog sporta, posade nešto više od dvadeset jedrilica s oko 160 jedriličara koji će se tijekom četiri regatna dana natjecati, ali i uživati u bogatom pratećem programu koji su sudionicima pripremili organizatori i domaćini natjecanja, predstavnici Yacht Cluba Austria te Jaht kluba »Punat«.




Nakon »austrijskih« regata koje završavaju u četvrtak, jedriličarski se tjedan u Puntu nastavlja »Croatia Cupom 2016.«, 32. izdanjem međunarodne jedriličarske regate koje je ujedno i dio 9. Kupa Hrvatskog primorja.


Svečano otvaranje zakazano je za petak, 27. svibnja u 16 sati, a kako doznajemo od domaćina, predsjednika Jaht kluba »Punat« Petra Kopanice, jedrit će se tijekom subote, i to u OPEN klasi. Baš kao i svih prethodnih godina, u sklopu Croatia Cupa je predviđeno i jedno »yardstick«, navigacijsko jedrenje u akvatoriju koje omeđuju Punat te otočići Kormat i Galun.