Originalna manifestacija

Prvi put nakon 25 godina: “Veli pir” za 400 dubašljanskih kolejana

Mladen Trinajstić

Kako i priliči bodulskome velikom piru – sudionici Dubašljanskih kolejana okupljeni na malinskarskoj rivi / Foto: Mladen TRINAJSTIĆ

Kako i priliči bodulskome velikom piru – sudionici Dubašljanskih kolejana okupljeni na malinskarskoj rivi / Foto: Mladen TRINAJSTIĆ

Okupljanjem svih generacija mještana odjevenih u narodne nošnje, zaključeno je trotjedno, intenzivno razdoblje tijekom kojega su kolejani svakodnevno obilazili žitelje 18 naselja i družili se s njima. Dubašljani su time dokazali da je duh tradicije i bogate folklorne baštine još uvijek živ i da su je spremni i dalje njegovati



MALINSKA  Završnim »velim pirom« zaključeni su još jedni Dubašljanski kolejani, tradicionalna manifestacija stanovnika Malinske i Dubašljanskog kraja, prva nakon dvoipoldesetljetne stanke.


Nakon trotjednog kolejanja otvorenog na Stipanju – ćapivanjem i podizanjem kolejanskog kralja i kraljice, jučerašnjim je događanjima zaključeno prilično intenzivno razdoblje sudionika koledve, tijekom kojega su kolejani, uz pjesmu i veselje, svakodnevno obilazili i posjećivali stanovnike 18 dubašljanskih naselja te se, ugošćeni od domaćina, uz druženje spremali za jučer održanu cjelodnevnu završnu feštu.


Kako i priliči bodulskome velikom piru, i jučer su se sudionici Dubašljanskih kolejana počeli na malinskarskoj rivi okupljati već u ranojutarnjim satima, da bi se oko 10 sati, u nepreglednoj šarenoj koloni, iz središta Malinske zaputili put susjednih Bogovića, gdje je u župnoj crkvi svetog Apolinara upriličeno svečano nedjeljeno misno slavlje.




  Čak četiri stotine u dubašljanske narodne nošnje odjevenih sudionika, svih redom domaćih ljudi (kako to nalažu i stroga kolejanska pravila) pokazalo je i dokazalo kako duh tradicije i bogate folklorne baštine još uvijek živi među stanovnicima tog dijela otoka Krka, ljudima koji su se svojski potrudili pokazati u kolikoj su mjeri ponosni na svoju starinu, svoje običaje i tradiciju koja, sudeći po broju mladih sudionika jučerašnjeg događanja, nije i neće biti zaboravljena.



Sama događanja vezana uz kolejane samo su jedan od uspjeha kojeg smo oživljavanjem ove manifestacije postigli, povjerio nam se Šabalja, ističući da je jednako važno, ako ne i važnije postignuće jučer zaključenog događanja, činjenica da je upravo zbog priprema ove manifestacije izrađeno čak dvije stotine novih dubašljanskih nošnji. Zajedno sa svime što činimo na dokumentiranju i trajnom očuvanju naših običaja i tradicijskih nošnji, jednako važnim i vrijednim držim i sva u posljednje vrijeme pokrenuta nastojanja organiziranog i sustavnog prenošenja naših narodnih običaja na mlada pokoljenja. Kolejani 2014/2015. će danas pasat, ali ljubav prema Dubašnici i Boduliji će živit i jutra, riječi su kojima je objašnjenje svega što se proteklih tjedana u i oko Malinske događalo, zaključio predsjednik udruge – organizatora kolejana.



 


 Nije lako biti kralj


Na čelu kilometarske kolone dubašljanskih kolejana ponosno je, u pratnji svoje družice, stupao nedavno okrunjeni kralj kolejana – Tomislav Dujmović. Iako je njegova kraljevska funkcija i dužnost s jučerašnjim slavljem završila, zauvijek mu ostaje čast spoznaje da je na prelasku iz 2014. u 2015. godinu upravo on bio okrunjeni kralj koji je vodio i ravnao kolejanskim događanjima.


  – Ponosan sam i sretan ne samo zbog toga što sam bio kraljem kolejana, već i zbog toga što sam, kao i mnogi drugi Dubašljani, sudjelovao u ovom tradicijskom događanju koje nas je sve skupa razveselio i zbližilo. Obilaziti domaćinstva diljem Dubašnice te zajedno s njihovim članovima provoditi sate i sate u pjesmi i ćakuli, nije uvijek bilo jednostavno niti lako, ali ne postaje se svakog dana kraljem, zaključio je ushićeni Dujmović, napomenuvši kako su darovi koje su kolejanima uručivali njihovi sumještani dobrim dijelom iskorišteni za upriličenje jučerašnjeg velikog pira čija se završnica, u večernjim satima, odvijala u hotelu »Malin«. Dobar dio doniranog novca, ali i hrane i pića, kaže kralj Dubašljanskih kolejana, poslužit će i za pomaganje potrebitih, što su u manifestaciju uključeni otočani već počeli činiti pomažući prikupljenim potrepštinama one najpotrebitije stanovnike dubašljanskog kraja – mahom starije i bolesne.    


Prvi pisani zapis o Dubašljanskim kolejanima »obrađuje« događaj koji se zbio na prijelazu iz 1900. na 1901. godinu, a u istom se dokumentu navodi i kako su prethodni kolejani na Dubašnici održani 1882. godine. Isto je događanje upriličeno još 1920/1921., 1930/1931., jednako kao i 1939./1940. godine. U drugoj polovici 20. stoljeća spomenuti je običaj oživljen na prijelazu s 1972. na ’73. godinu te potom i na kraju 1988., odnosno početkom ’89. godine. Tad je za kralja bio ustoličen Josip Sormilić, dok je kraljicom imenovan Anton Dujmović. Za kraljicu ovogodišnjih kolejana, kojom se imenuje također muškarac, izabran je pak bio Ivica Žgombić.



Dobre prognoze


Zadovoljan tijekom, kao i završnim »raspletom« kolejanskih zbivanja, bio je jučer i Ivan Šabalja, jedan od organizatora spomenute manifestacije i predsjednik udruge Dubašljanski kolejani, osnovane upravo radi organizacije ovog događanja, ali i vođenja i pripremanja njegovih budućih izdanja.


 – Inicijativa za organizacijom kolejana došla je spontano, od samih Dubašljana, a to što smo nedavno osnovali udrugu i uspješno proveli u djelo događanja vezana uz ovu tradicijsku manifestaciju, drži me u čvrstom uvjerenju da ovo nisu naši posljednji kolejani. Naprotiv, ističe Šabalja, naglašavajući da je siguran da do idućeg izdanja neće proći dva i pol desetljeća.


Videći sve ovo i osjećajući pozitivnu energiju koja već tjednima zrači iz svih Dubašljana, usuđujem se prognozirati da ćemo se, posluži li nas sve skupa zdravlje, u idućoj kolejanskoj povorci naći već za deset let, zaključio je predsjednik malinskarske udruge.