Luksuzni hotel

Prvi hrvatski hotel posvećen vinarstvu – vinotel Gospoja: Vrbnička oaza luksuza i vina

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić



VRBNIK Vrbnik je jučer dobio svoj prvi vinotel – luksuzni hotel posvećen vinu. Nakon devet mjeseci mukotrpnog, a čuli smo jučer i danonoćnog rada, svoja vrata jučer je širom otvorio Vinotel Gospoja – dojmljiv i po mnogočemu neobičan četverozvjezdani kompleks podignut ne mjestu gdje je još koncem prošle godine stajao restoran, odnosno konoba PZ-a Gospoja u vlasništvu obitelji Toljanić i Brusić. Vinotel Gospoja obiteljski je boutique hotel »težak« 35 milijuna kuna koji je, dijelom vlastitim, a dijelom sredstvima kreditnih linija HBOR-a i komercijalnih banaka, obitelj Toljanić izgradila težeći širenju, nadopunjavanju te dodatnom razvijanju svoga ionako već uhodanog posla kojim se već gotovo cijela tri desetljeća bave, najprije kao obiteljski pansion, potom i vinarija, odnosno poljoprivredna zadruga »dopunjena« cijelim nizom ugostiteljskih sadržaja.


Prvi hrvatski tematski hotel okrenut promociji vina i vinarstva, naglasio je predstavljajući ovaj nemali poduhvat članova svoje brojne šire obitelji njihov »glasnogovornik« Franjo Toljanić, kruna je njihova dugogodišnjeg rada i nastojanja promocije vlastitih, ali i svih ostalih vrbničkih, pa tako i hrvatskih vina. – Naslanjajući se na obiteljsku tradiciju proizvodnje jedinstvene vrbničke žlahtine, ali i osluškujući bilo mnogobrojnih posjetitelja, ohrabrili smo se ući u ovaj za nas nimalo lak i jednostavan projekt i zapoloviti vodama hotelijerstva o kojima, ne skrivam, dosad baš i nismo imali previše znanja, a kamo li iskustva, rekao je Franjo Toljanić, napomenuvši da kasnosezonsko otvorenje atraktivnog kompleksa, osim u zahtjevnosti radova koje su morali odraditi građevinari, korijen vuče i u njihovu nastojanju da čim prije krenu s radom i započnu s »finim uštelavanjem« posla u koji ulaze. Možda smo mogli radove izvoditi i sporije i smirenije, a otvorenje ostaviti za konac godine, ali si ipak nikako nismo htjeli dozvoliti da nam iduća ljetna sezona bude prva, naglasio je čelnik PZ-a Gospoja, ustvrdivši da je, s obzirom na sve što su u realizaciji ovog projekta prošli, otvorenje čak i u samom smiraju sezone za njih ipak velik uspjeh.


Etaže u bojama sorti


Kako je brojnim okupljenim gostima i uzvanicima, među kojima su bili i tehnički ministar Oleg Butković, zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić, brojni otočni lokalni čelnici i gospodarstvenici te poslovni partneri PZ-a Gospoja, naglasila voditeljica novootvorenog Vinotela Maša Frković, ovaj unikatni hotel nudi luksuzan smještaj u 22 smještajne jedinice (među kojima i dva apartmana te četiri obiteljske sobe) tematski »obojene« hrvatskim sortama grožđa po kojima uostalom i nose svoja imena. – Visoko prizemlje tako je u modrini crnih sorta babića, blatine, borgonje, plavca malog, brajdice, sansigota, crljenka i terana, dok je prvi kat tematski posvećen svježini bijelih sorti – debita, gegića, kraljevine, istarske malvazije, moslavca, pošipa, graševine, muškata… A na vrhu hotela naša je neokrunjena kraljica – žlahtina, naglasila je voditeljica Vinotela, otkrivši da je upravo najviši kat ujedno i najluksuzniji, markiran predsjedničkom oznakom. Unikatnost ovog hotela u kojem se može smjestiti 60-ak osoba, ogleda se u svakom njegovu kutku, pa se tako vinska tematika ogleda i u stropu restorana natkrivenom obručima bačava, eno-gastronomskoj ponudi i svemu onom što se odsjelim gostima, ali i svim ostalim posjetiteljima, pa i žiteljima Vrbnika nudi unutar prostranog wellness i spa kompleksa smještenog u »podrumskom« dijelu vinotela.




Upravo »na račun« tog projekta od znalaca je kreiran čitav niz originalnih kozmetičkih pripravaka, odnosno beauty i spa tretmana baziranih na prirodnim, grožđano-vinskim »sirovinama«.


Putokaz ostalima


Sve u svemu, zaključio je vidno uzbuđen, ali i konačnim rezultatom višemjesečnih radova zadovoljni Toljanić, otvorenje vinotela nova je stranica i prekretnica na razvojnom putu PZ-a Gospoja, ali i cijelog Vrbnika koji dosad, nažalost, zapravo i nije imao hotelskog smještaja. Ovo je, nadam se, tek početak nečega što će se početi događati u ovom mjestu, nedvojbenom središtu otočnog, ali i hrvatskog vinarstva koje tek treba kapitalizirati mogućnosti koje pred nama stoje na planu turizma, zaključio je Toljanić, izrazivši nadu da će i drugi vrbnički vinari i poduzetnici krenuti putem kakvim je krenula PZ Gospoja.