Makaze zvekeću na Cresu

Prvak ostrigao ovcu za manje od tri minute

Walter Salković

Sandro Tarabocchia ošišao je ovcu za svega dvije minute i 45 sekundi  / Foto W. Salković

Sandro Tarabocchia ošišao je ovcu za svega dvije minute i 45 sekundi / Foto W. Salković



LOZNATI Deseta izložba creske ovce, manifestacije kojoj je cilj promicanje kvaliteta autohtone otočne pasmine, održana je u Loznatima na Cresu. Izložbu zajednički organiziraju Hrvatska poljoprivredna agencija, Ovčarsko – lovačka udruga Pramenka iz Orleca i Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, PGŽ-a, Grada Cresa, TZ-a Cres i Radio Jadranke.


Deset uzgajivača creske ovce s otoka Cresa i Lošinja izložilo je po jednu kolekciju koja se sastoji od ovna i tri ovce, a stručna komisija je ocijenila izložena grla i proglasila najbolja. Nagrađene su kolekcije Maura Hrelje, Vjere Tarabocchia i Alda Velčića, zvono za šampionskog ovna dobio je Franjo Jurasić, a dodijeljene su i tri nagrade za ovnove Sandra Tarabocchije, Darija Toića i Sonje Giuricich.


Posebno zanimanje gostiju, među kojima je bio i poveći broj stranaca, izazvalo je natjecanje u strigu ovaca. Za svega dvije minute i 45 sekundi ovcu je ošišao Sandro Tarabocchia, slijedio ga je Aldo Velčić, a treće mjesto osvojio je Franjo Toić. Natjecale su se i dvije žene, a brža od Ivane Majdenić bila je Marija Krstinić.




Na otvorenju izložbe prisutne su pozdravili Sandro Tarabocchia u ime Organizacijskog odbora, Danijel Mulc, načelnik Odjela za kozarstvo i ovčarstvo Hrvatske poljoprivredne agencije, Sanja Živanović, direktorica TZG Cresa, creski gradonačelnik Kristijan Jurjako i dopredsjednik Županijske skupštine Đanino Sučić.


U sklopu manifestacije predstavljena je knjiga »Preventiva bolesti ovaca na kvarnerskim otocima« o kojoj su, uz autora Antuna Kostelića, govorili Dalibor Šoštarić iz Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a te Vera Volarić iz Hrvatske mljekarske udruge.


U kulturno-zabavnom programu nastupili su orlečki folkloraši i grupa Venus, a posjetitelji su mogli uživati u creskoj janjetini s ražnja i drugim janjećim specijalitetima.