Važan projekt

Proširenje Zračne luke Lošinj nakon sljedeće sezone

Anja Tomović

Godinama se najavljuje proširenje, ali radovi još nisu počeli – lošinjska zračna luka / foto A. TOMOVIĆ

Godinama se najavljuje proširenje, ali radovi još nisu počeli – lošinjska zračna luka / foto A. TOMOVIĆ

Iako su radovi vrlo zahtjevni i bit će nam teško sve odraditi između dvije sezone, ipak se nadamo da bi u 2018. mogli početi primati prve putnike, rekao je predsjednik Uprave Grupe Jadranke d.d. Sanjin Šolić



 Nakon prvog službenog posjeta otoku Lošinju sredinom travnja, Ministar turizma Republike Hrvatske Anton Kliman ponovno je posjetio Lošinj kako bi dao točku na »i« projektu proširenja zračnog pristaništa Mali Lošinj, ali i porazgovarao o turističkim potencijalima otoka Lošinja.


U travnju je Kliman sudjelovao na sastanku operativne skupine strateškog projekta Zračne luke Mali Lošinj, kada se okupilo kompletno povjerenstvo za strateška ulaganja, a ovaj put u Boutique Hotelu Alhambra sastao se s gradonačelnikom Garijem Cappellijem i predsjednikom Uprave Grupe Jadranka d.d. Sanjinom Šolićem. Osim privođenja kraju realizacije strateškog projekta – proširenja zračne luke u Malom Lošinju, ali i kako bi razgovarali o potencijalima i problematici turizma na otoku Lošinju. Opći je stav da Lošinju nedostaje važan segment razvoja elitne destinacije, a to je zračna luka koja može primiti putničke avione. Uzevši u obzir emitivna tržišta s kojih dolaze brojni posjetitelji, avio prijevoz brži je i ugodniji način putovanja, a kvalitetnijim gostima omogućava lakši pristup otoku, što je ujedno i najveći problem destinacije.



Plan rekonstrukcije i proširenja Zračnog pristaništa uključuje produljenje piste sa 900 na 1.800 metara te izgradnju nove zgrade pristaništa, čime će na Lošinj moći slijetati zrakoplovi kapaciteta do 180 putnika, što će omogućiti ugovaranje charter linija, a cijeli Lošinj, s naglaskom na hotele s pet zvjezdica kao i privatni smještaj, bit će dostupniji gostima koji traže najvišu kvalitetu. Projekt je uvršten na listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske još 12. svibnja 2014. godine, a prema sadašnjim procjenama, ukupna vrijednost investicije iznosit će oko 35 milijuna eura.





Potpora Vlade


Ministar Kliman rekao je da je Zračna luka Mali Lošinj bio jedan od prvih projekata za kojeg je definirano da mu treba dati punu podršku. – Zračna luka Mali Lošinj jedan je od strateških projekata za Republiku Hrvatsku koji će sigurno značajno povećati kapacitet dolaska gostiju i dati novu perspektivu za daljnji turistički razvoj Grupi Jadranka, ali i gradu Malom Lošinju, otocima Lošinju i Cresu te hrvatskom turizmu u ovom dijelu Jadrana. Zbog toga smo u Ministarstvu turizma u zadnjih šest mjeseci doveli cijeli projekt praktički do kraja. Preostaje nam rješavanje još nekoliko tehničkih stvari kako bismo projekt prezentirali pred Vladom Republike Hrvatske i zaključili sporazum između Grupe Jadranka i Vlade o dokapitalizaciji zračne luke. Time bismo završili naš dio posla i sve ostalo – ulaganje, provedba i privođenje kraju – bit će na Grupi Jadranka, rekao je nakon sastanka ministar turizma Anton Kliman.


– U posljednja četiri mjeseca donesen je niz odluka zahvaljujući brzim reakcijama i podršci Vlade. Čeka se i posljednja odluka (koja je na Vladi), a nadam se da smo danas dogovorili da će na sljedećoj sjednici Vlade država svoje zemljište unijeti u ekvicij zračne luke i time je praktički dokapitalizirati. Mislim da smo time riješili osnovni problem, a predstoji nam i odluka Grada Malog Lošinja od kojeg imamo maksimalnu podršku. Ako se ispune svi preduvjeti i ako uskoro bude donesena odluka, planiramo početi s radovima nakon sljedeće sezone. Iako su radovi vrlo zahtjevni i bit će nam teško sve odraditi između dvije sezone, ipak se nadamo da bi u 2018. mogli početi primati prve putnike, rekao je predsjednik Uprave Grupe Jadranke d.d. Sanjin Šolić.



Na jučerašnjem sastanku razgovaralo se i o načinima pronalaska i zadržavanja radne snage na otocima, a spomenut je i potencijalno budući model izgradnje stanova, obzirom na nedostatak smještajnih kapaciteta za radnike.



Veliki iskorak


– Grad je ovim projektom dokazao da javna uprava i privatni sektor mogu itekako dobro surađivati. Zajedničkim naporima možemo napraviti veliki pomak u brendiranju destinacije. U suradnji s Jadrankom d.d. posljednjih se godina predstavljamo svjetskom tržištu na jedan drugačiji način, predstavljamo Lošinj kao destinaciju s velikim iskorakom u hrvatskom turizmu. Aerodrom mijenja povijest turizma otoka Lošinja, ali i Cresa! Ubrzat ćemo protok gostiju i spriječiti prometne probleme poput stvaranja prometnih gužva na prometnicama. Ova zračna luka radi se za interes svih turističkih dionika, od hotela do privatnih iznajmljivača, jer ipak najveći broj posjetitelja odabire upravo privatni smještaj. Već dvije godine, otkad je formirana Operativna skupina za pripremu i provedbu projekta rekonstrukcije lošinjskog aerodroma, dajemo čvrstu podršku. To je projekt od iznimne važnosti za Grad Mali Lošinj s obzirom na sve dosadašnje investicije te na destinacijski brend menadžment koji smo započeli provoditi još 2006. godine, naglasio je gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli te također zahvalio na velikom angažmanu Vlade.


Izvrsnost


Ministar Kliman osvrnuo se i na rekordne podatke o broju turističkih noćenja na Lošinju, ali i u cijeloj državi. Pohvalio je i projekt Grada i Turističke zajednice Malog Lošinja TQM (Total Quality Menagementa) – podizanje kvalitete u cjelokupnoj destinaciji gdje se mjeri i podiže izvrsnost kod privatnih iznajmljivača, smještajnih objekata, odnosno svih turističkih partnera. Kliman smatra da izvrsnost na području turističke infrastrukture mora pratiti i javna infrastruktura te ga veseli što je Mali Lošinj to prepoznao i dao svoju podršku.


U pratnji ministra turizma Antona Klimana bili su pomoćnik ministra turizma Robert Pende i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Tomislav Boban.