Uplatnice za prometne prekršaje počinjene u Malom Lošinju dobivali i strani državljani

Prometne kazne stizale i na inozemne adrese

Slađana Vignjević

Značajan broj u strukturi prekršaja činila su vozila stranih registracija kojih je u 2013. godini bilo 301, odnosno 37 posto svih kazni, kaže pročelnica u gradskoj upravi Malog Lošinja Tanja Jović

MALI LOŠINJ  Kazne za prometne prekršaje počinjene na području Lošinja od ove su turističke sezone stizale i na adrese stranih državljana, što ranije nije bio slučaj. U suradnji s Ri-ing netom d.o.o. i odvjetničkim timom Grad Mali Lošinj uveo je postupanje i prema strancima te se djeluje po važećim propisima EU jer je evidencija dostupna svima koji su u sustavu.   


Grad Mali Lošinj je osnovao prometno redarstvo 2013. godine, s obzirom da je izmjenama Zakona o sigurnosti na cestama omogućeno jedinicama lokalne samouprave da obavljaju nadzor prometa u mirovanju te time u sklopu komunalnog sustava Grada utječe na kvalitetu života na svojem području u tom bitnom segmentu. Nadležnost djelovanja Prometnog redarstva Grada je kažnjavanje i upozoravanje nepropisno parkiranih vozila, te upravljanje prometom.    Unutar Pododsjeka za komunalni sustav Grada Malog Lošinja koji obuhvaća poslove prometnog i komunalnog redarstva na tim poslovima zaposlen je jedan djelatnik, dok se još dvojica radi velikog opsega posla educiraju na Policijskoj akademiji u Zagrebu.    – Praksa je pokazala da se uvelo dosta reda u prometu u mirovanju, ali i da će se uključiti još prometnih redara ukoliko bude potrebno – riječi su Tanje Jović, Pročelnice Upravnog odjela za komunalni sustav, urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Malog Lošinja.


Najprije upozorenje


Do 30. rujna izrečeno je 139 upozorenja i izdano 955 kazni, od čega su 37 posto prekršaji stranaca.


   Pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav, urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Malog Lošinja Tanja Jović ističe kako je primarni cilj sustava prometnog redarstva da se nepravilnosti u parkiranju svedu na minimum, da se omogući normalan promet vozilima, kao i sigurnije kretanje pješaka te da se smanji zagušenost prometa. 




   – Cilj nije nikako naplata kazni prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Stoga prometni redar uvijek upozorava na prekršaj, a u konačnici izdaje kazne. Iako je prošle godine prometni redar počeo s regulacijom prometa u mirovanju polovicom lipnja, do kraja godine je bilo evidentirano 815 prekršaja, s tim da je uručeno 171 upozorenje. Značajan broj u prekršajima su vozila stranih registracija kojih je u 2013. godini bilo 301, odnosno 37 posto svih kazni, kaže pročelnica Tanja Jović, napominjući kako prema odredbama Prekršajnog zakona prekršitelji koji uplate kaznu u roku od tri dana od počinjenog prekršaja kaznu plaćaju u pola iznosa.


   Većina prekršitelja to i učini, dodaje Jović, no strani prekršitelji koji nisu upoznati s propisima podmiruju dugove tek po primanju opomena na kućne adrese.


– Ima sigurno slučajeva kada se prekršitelji osjećaju povrijeđenima pa negiraju prekršaj, ali su kompjutorski programi podrške takvi da se s tri pozicije snima vozilo i tu protesti prestaju. Kršeći propise često puta prekršitelji nisu svjesni da su zakrčili prolaz hitnim interventnim vozilima, hitnoj pomoći, vatrogascima ili komunalnim službama.


»Ne štede« ni invalide


Ujutro je u centru grada najviše dostavnih vozila koji svi istim trajektom prelaze na otok te u isto vrijeme vrše dostavu. Tu se naročito korisnim pokazalo prisustvo prometnog redara, kaže Jović.    Grad Mali Lošinj koristi tehničku podršku Pazigrad tvrtke RI-ing net d.o.o.iz Rijeke, s kojom su izuzetno zadovoljni.

   – Naročito je važna profesionalnost visokog stupnja, poznavanje propisa i brzo reagiranje. No, i Policijska uprava u Malom Lošinju pruža punu podršku Gradu, pa se u više slučajeva zajedno rješavalo područje ili konkretan problem, zaključuje Jović.


   Nepropisnog parkiranja nisu pošteđene ni osobe s invaliditetom za koje su posebno obilježena parkirna mjesta i ima ih dovoljno, no vrlo sučesto zauzeta nepropisno parkiranim vozilima.