Zagrebački poduzetnik "obradio" Ministarstvo turizma i županiju

Projekt Santa Marina: Tomo Horvatinčić će milijun kvadrata poljoprivrednog zemljišta na Krku prenamijeniti u građevinsko

Mladen Trinajstić

Ministar turizma već je poslao pisani iskaz podrške Horvatinčićevom projektu izgradnje turističkih objekata (hoteli, apartmanske vile, sportski tereni i marina), a i Županija planira promijeniti prostorni plan u njegovu korist 



KRK - Da nitko, pa ni zagrebački poduzetnik Tomo Horvatinčić nema desetke milijuna kuna za bacanje, odnosno novac koji bi u takvim razmjerima naslijepo uložio u kupnju beskorisne negrađevinske otočne makije, potvrđuju aktualna događanja u postupcima donošenja novog Prostornog plana Primorsko-goranske županije.


Naime, nakon što je Santa Marina – tvrtka kći Hoto Grupe u vlasništvu domaćeg građevinskog tajkuna proteklih godina nemilice kupovala negrađevinsko, odnosno poljoprivredno zemljište u priobalnom dijelu Grada Krka, na području između trajektne luke Valbiska i obližnjeg naselja Pinezići, sad se polako ali sigurno investitorski kamen počeo kotrljati u smjeru prenamjene te zone u, objektivno gledano, višestruko vrednije turističko zemljište.



Rasprava o smislenosti i prihvatljivosti prenamjene Hotovih poljoprivrednih kvadrata u turističke na gradskom je vijeću tekla u dva smjera. Najglasniji u kritici i odbacivanju prenamjene tog zemljišta u turističko bio je Miljenko Milohnić, vijećnik HSS/HSP-a koji je Horvatinčićevu kupnju višestruko jeftinijih kampanja koje ovaj sad spretno, uz pritiske s više razine prenamjenjuje u zone turizma, ocijenio nemoralnom i nepoštenom. 




  – Omogućite i meni da po 8 eura kupim maslinik te da ga, baš poput njega, potom prenamijenim u građevinsko zemljište i na taj mu način podignem vrijednost, reagirao je u jednom trenutku Milohnić, izrazivši stav kako bi investitori trebali svoje planove uklapati u planske postavke koje stvara Grad, a ne da gradska uprava u svoje planske dokumente naknadno ucrtava »fleke« na zemljištima koje netko, pa bio to i Horvatinčić, prethodno kupuje kao negrađevinsku zemlju. 


  Drugi su pak razmišljali kako je ova praksa lijek za nerealno »pumpanje« cijena desetljećima neiskorištenih turističkih kvadrata. 



U kupnju više od milijun do sad negrađevinskih kvadrata (koje je Horvatinčić plaćao po cijeni od svega 8 eura po četvornom metru) Hoto Grupa je, kako nam je svojevremeno potvrdio jedan od članova Uprave te kompanije, investirala više desetaka milijuna kuna, vjerujući kako će ulaganja tolikog intenziteta biti dovoljan razlog za prenamjenu tog područja u zonu izgradnje turističkih objekata, ponajprije luksuznih hotela, desetaka apartmanskih vila, ali i niza popratnih sadržaja poput sportskih i golf terena te marine. 


  Gradsko vijeće


Da se iza Horvatinčićevog megaprojekta (koji je već u tijeku kupnje zemlje u dobroj mjeri podijelio otočnu javnost) sad, zapravo očekivano, polako ali sigurno počinju »slagati« iskazi institucionalne podrške tom investicijskom projektu, potvrđuju činjenice koje smo doznali na ovotjednoj, vrlo zanimljivoj i na neki način indikativnoj sjednici krčkog Gradskog vijeća na kojoj su vijećnici glavninu vremena proveli upravo razmatrajući nove momente priče oko Horvatinčićeva turističkog naselja.


Naime, u tijeku postupka izrade novog PPU PGŽ-a na adresu izrađivača plana, Županijskog zavoda za prostorno planiranje, iz zagrebačke Santa Marine stigli su prijedlozi uvrštenja te 45-hektarske zone u obuhvat novog izdvojenog područja ugostiteljsko-turističke namjene, ali i planskog uvrštenja susjednog, također planiranog 72-hektarskog golf-igrališta.


Iako izrađivači plana, sukladno gradskom vijeću predstavljenim materijalima nisu prihvatili Horvatinčićev prijedlog pravdajući se izostankom inicijative Grada za promjenom rasporeda turističkih zona na krčkom području, odnosno stavom da se sukladno Zakonu o prostornom uređenju i gradnji nove zone mogu otvarati samo ukoliko su postojeće zone »konzumirane« u udjelu od najmanje 80 posto ili pak kompenzacijom s ukidanjem neke od u Planu već postojećih zona. Ovih se dana u Županiji očito dogodilo nešto što mogućnost realizacije Horvatinčićevih planova stavlja u vrlo realne, čak izvjesne okvire. 


 Dopis Veljka Ostojića


Naime, unatoč tome što se Grad Krk u ranijim fazama upoznavanja s planovima Hoto Grupe zaključcima Gradskog poglavarstva i Vijeća načelno pozitivno očitovao na projektne vizije zagrebačkih građevinara, Gradska uprava u postupku donošenja županijskog Plana ipak nije inicirala uvrštenje te zone u područja namijenjena turističkoj izgradnji, a još manje predložila izbacivanje neke druge, već postojeće zone iz Plana čime bi se otvorio prostor za realizaciju projekta Santa Marine. Ipak, Hoto Grupa je 28. kolovoza dobila pisani iskaz podrške svome krčkom projektu od aktualnog ministra turizma Veljka Ostojića koji je dopisom koji nam je jučer predočio gradonačelnik Darijo Vasilić, otvoreno podržao taj visokokvalitetni turistički projekt.



Baš kako su primijetili PGS-ovac Josip Mrakovčić, predsjednik vijeća Josip Staničić (HSLS) i narodnjak Franjo Volarić, u postojećim zonama do danas se ništa nije dogodilo ponajprije stoga što njihovi vlasnici, držeći nerealno visoke cijene kvadarta (od 150 do 200 eura) zapravo tjeraju investitore. Oni su, kao i većina vijećnika, izrazili slaganje s predloženim mišljenjem odnosno stavom da se odluka o tome što otvoriti, a što unutar današnjih turističkih gabarita zatvoriti, prepusti županiji. Nezavisna vijećnica Svjetlana Volarić svoje je kolege ipak upozorila da veliki projekt poput Santa Marine (u sklopu kojeg Horvatinčić kani izgraditi više od 4 tisuće novih postelja) nedvojbeno strateški utječe na turističku, gospodarsku, infrastrukturnu, prometnu ali i sociološku sliku Krka te kako u donošenju tako krupnih odluka treba pametno odvagnuti sve pozitivne, ali i nedvojbeno postojeće negativne efekte koje će zahvat donijeti.



Jednako tako, doznajemo iz prve ruke, upravo ovih dana do predstavnika Grada – gradonačelnika Darija Vasilića (PGS) i njegova zamjenika Čedomira Milera (SDP) stižu signali iz Županije kojima se gradskoj upravi sugerira ponovno razmatranje mogućnosti otvranja nove turističke zone na Horvatinčićevu zemljištu, iste one oko koje predstavnici izvršne vlasti Grada Krka već neko vrijeme ne žele zauzeti stav ni za, ni protiv. 


  Da je Horvatinčić u međuvremenu uspio »obraditi« državne i županijske instance potvrđuju i riječi krčkoga gradonačelnika i njegova zamjenika, kako Županija, navodno prepoznajući potencijal i pozitivne razvojne mogućnosti tog projekta, sad više ne isključuje mogućnost da se novim županijskim planom bitno povećaju ukupne površine gradskih turističkih zona pridodavanjem Horvatinčićeve Santa Marine. Inicijativa te vrste izazvala je podijeljene reakcije vijećnika koji su, raspravljajući o oblikovanju službenog odgovora Grada na takve impulse iz županije, na koncu prihvatili mišljenje na Prijedlog županijskog PPU-a u kojemu se konačna odluku o tom pitanju diplomatski prepušta regionalnoj vlasti. 


 Vrući krumpir


– Za sve neizgrađene turističko-ugostiteljske zone izvan naselja preuzete iz ranijih razdoblja (Glavotok, Torkul i Politin) kao i novopredložene zone (Santa Marina i Strigar) ocjenjujemo potrebnim zadržati dosadašnje ukupne kapacitete, odnosno broj ondje planiranih tursitičkih postelja, kao i ukupne površine svih zona iz županijskog plana koji je na snazi, s uvjerenjem da će stručni tim Zavoda za prostorno planiranje PGŽ-a, a na temelju izrađenih studija i stručnih ekspertiza u pripremi donošenja Plana, najbolje ocjeniti ekonomske, sociološke, ekološke, prostorne i i druge potencijale svake od lokacija, uz ograničenje zadržavanja postojećih ukupnih površina i kapaciteta, stoji u prihvaćenom, ne baš pretjerano principijelnom zaključku koji će u ime Gradskog vijeća biti upućen Županiji. 



Zanimljivost ove sve škakljivije priče leži i u činjenici kako se među mnogim Horvatinčiću prodanim zemljišnim česticama na području iznad uvale Sv. Fuska nalazilo i 20 tisuća kvadrata u suvlasništvu roditelja krčkoga gradonačelnika Darija Vasilića i njegovih bližih rođaka. 


  – Ne vidim u tome ništa sporno. Moji su se roditelji i rođaci odlučili na prodaju po preporuci koju sam im sam dao. Osam eura po četvornom metru uobičajena je cijena poljoprivrednog zemljišta na ovom području, a kad su prodavali svi, prodali su i oni, rekao nam je Vasilić kad smo ga svojevremeno pitali o tome, dodavši kako u cijeloj transakciji nije bilo elemenata nikakvog pogodovanja članovima njegove obitelji.



  Drugim riječima, Krčani su »vrući krumpir« odluke o budućnosti Horvatinčićeve turističke zone (koja sukladno važećem prijedlogu novog PPU-a PGŽ-a još uvijek to nije) kao i moguće nepopularnu odluku o tome koju od postojećih turističkih zona smanjiti ili izbaciti – pilatovski prepustili Županiji. Odluče li sad nadležna županijska tijela uistinu podržati Horvatinčićeva htijenja, ali i uvjete Grada (da se ne povećava ukupna površina kao i kumulativni prihvatni kapacitet krčkih turističkih zona), županija će morati bitno kresati neke od postojećih zona.